Nbaxevanis

Europlan
KOSA
MOTO & AUTO

Εντυπωσιάζει το νέο Opel Astra Plug-in Hybrid 180

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Ο συνδυασμός του καινούργιου Astra με την Plug-in Hybrid τεχνολογία δημιουργεί ένα ενδιαφέρον σύνολο το οποίο ανταποκρίνεται στη νέα εταιρική εικόνα της Opel.

Η πιο σύγχρονη γενιά τού Astra έχει να δείξει ένα υψηλό επίπεδο αισθητικής και τεχνολογίας σε κάθε έκδοσή του, πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη. Βεβαίως, το Plug-in Hybrid σύστημα που διαθέτει αυτή δεν είναι «κάτι καινούργιο», δεν «αποτελεί είδηση».

Mechanical Solutions

Είναι η λογική, επόμενη κίνηση προς την ολοκλήρωση των διαθέσιμων εκδόσεων του μικρομεσαίου μοντέλου τής Opel, στη διαθέσιμη φαρέτρα που έχει επικρατήσει στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, εν γένει.

Στη γερμανική εταιρεία, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σύγχρονους όρους οι οποίοι ανταποκρίνονται στις επικρατούσες τάσεις. Οι λέξεις «εξηλεκτρισμός», «αποδοτικότητα», «εμπιστοσύνη», «greenovation», για παράδειγμα, είναι αυτές που αναφέρονται για να προσδιορίζουν τόσο αυτή όσο και το έκτης γενιάς Astra.

Βεβαίως, κοιτώντας στην ιστορία της, οι όροι αυτοί δεν είναι καινούργιοι για την Opel, καθώς η εταιρεία πάντα προσπαθούσε να βρίσκεται στην πρωτοπορία και στον πυρήνα των τεχνολογικών εξελίξεων για τα οχήματά της. Αυτό γίνεται και τώρα.

Το Astra Plug-in Hybrid

Καθώς η εταιρεία εντάσσεται στον Όμιλο Stellantis ήταν αναμενόμενο να υπάρξει η συγκεκριμένη εκδοχή του μοντέλου. Η χρήση τού Plug-in Hybrid συστήματος, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε οχήματα άλλων εταιρειών που απαρτίζουν αυτόν, ήταν λογικό να υπάρξει και στο Astra.

Έτσι, το Astra PHEV διαθέτει τον τετρακύλινδρο 1.6 PureTech των 150 ίππων/6.000 σ.α.λ. και μέγιστης ροπής 250 Nm/1.750 σ.α.λ. και έναν ηλεκτροκινητήρα (σύγχρονο, μόνιμου μαγνήτη) μέγιστης ισχύος 110 ίππων και μέγιστης ροπής 320 Nm. Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς τού συστήματος είναι 179 ίπποι (180, ονομαστικά) και η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 360 Nm.

Κάτω από το πίσω κάθισμα και προς στον χώρο αποσκευών υπάρχει η απαραίτητη μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 12,4 kWh. Χάρη σε αυτή, το μικρομεσαίο μοντέλο τής Opel μπορεί να κινηθεί ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο για μια μικτή μέγιστη θεωρητική απόσταση 59-60 χλμ. (κατά «WLTP») ή 70-79 χλμ. μόνο εντός πόλης, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία. Όσο συμβαίνει αυτό, το αυτοκίνητο έχει μέγιστη ταχύτητα τα 135 χλμ./ώρα (εάν ο οδηγός επιλέξει να τα ξεπεράσει, ενεργοποιείται αυτόματα ο θερμικός κινητήρας).

Αναφορικά με τη φόρτισή τους, μπορεί να γίνει τόσο με καλώδιο ισχύος 3,7 kW, (όπου η διαδικασία διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες), όσο και με 7,4 kW (όπου απαιτούνται περίπου δύο ώρες, αντίστοιχα). Τέλος, όπως ανακοινώνει η Opel, η μέση τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου τού Astra PHEV είναι 1,0-1,1 λίτρα/100 χλμ. και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα 24-26 γραμ./χλμ.

Η οδήγηση

Το Opel Astra Hybrid, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη έκδοσή του, βασίζεται στην πλατφόρμα «EMP2» τού Ομίλου Stellantis. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλά κοινά μηχανολογικά στοιχεία με τα αντίστοιχα οχήματα των Citroën, DS Automobiles και Peugeot. Έτσι, εκτός από το σύστημα υβριδικής διάταξης, το καινούργιο γερμανικό μοντέλο έχει και το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων «e-EAT8».

Η ανάρτησή του αποτελείται από γόνατα τύπου MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο, ενώ πίσω υπάρχει ημιάκαμπτός άξονας και αντιστρεπτική ράβδος. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κοινή βάση με τα αντίστοιχα γαλλικά μοντέλα, η ρύθμισή της είναι πιο σφιχτή σε αίσθηση, διατηρώντας τον χαρακτήρα τού γερμανικού μοντέλου και σε αυτόν τον τομέα.

Το Astra PHEV διατίθεται με τα εμπρός καθίσματα που έχουν πιστοποίηση «AGR» («Aktion Gesunder Rücken») αναφορικά με την εργονομική σχεδίασή τους. Ξεφεύγοντας από την κατασκευαστική τεχνολογία τους, στην πράξη στηρίζουν καλά το σώμα και είναι σχετικά σφιχτά σε αίσθηση.

Στην πράξη, το Astra Hybrid έχει το σύστημα «Drive Mode» μέσω του οποίου ο οδηγός δύναται να επιλέγει τη διαμόρφωση λειτουργίας της υβριδικής διάταξής του. Αυτή, έχει τρεις διαφορετικές παραμέτρους: «Ηλεκτρική», «Hybrid» και «Sport». Ως αμιγώς ηλεκτρικό το μικρομεσαίο μοντέλο είναι ευκολοδήγητο και με σχετικά άμεση επιτάχυνση από τον ηλεκτροκινητήρα του. Με πλήρως φορτισμένες τις μπαταρίες του διανύσαμε 46 χλμ. μέχρι να αδειάσουν από ενέργεια, τόσο εντός πόλης όσο και σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (μόνο ο οδηγός, χωρίς αποσκευές και χρήση κλιματισμού).

Με ενεργοποιημένο το υβριδικό σύστημα, το Astra είναι ένα τυπικό όχημα αυτής της τεχνολογίας. Ο 1.6 PureTech τίθεται σε λειτουργία άμεσα και σχεδόν ανεπαίσθητα και το επίπεδό θορύβου του παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Η συνεργασία του με τον ηλεκτροκινητήρα γίνεται με ομαλό τρόπο και η επιτάχυνση είναι σχετικά ικανοποιητική. Τέλος, στην επιλογή «Sport» τα δεδομένα της επιτάχυνσης τόσο από στάση όσο και εν κινήσει βελτιώνονται λίγο, συγκριτικά, κυρίως στις μεσαίες σ.α.λ. τού κινητήρα.

Η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι 6,4 λίτρα/100 χλμ. Εάν ο οδηγός πιέσει, αυτή μπορεί να φτάσει κοντά στα 8,0 λίτρα/100 χλμ., ωστόσο σύντομα καταλαβαίνει ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος οδήγησής του. Άλλωστε, το κιβώτιο ταχυτήτων του είναι σχετικά αργό σε αλλαγές και χρειάζεται να πιέζεις έντονα το δεξί πεντάλ για να κινηθείς με σβέλτο ρυθμό, Πάντως υπάρχουν μοχλοδιακόπτες στο τιμόνι για να αλλάζει ο οδηγός σχέσεις όταν το επιθυμεί.

Η οδική συμπεριφορά του είναι καλή και η ανάρτησή του σχετικά σφιχτή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λειτουργία της είναι ικανοποιητική και υπολείπεται μόνο σε απότομες εγκάρσιες διατρήσεις τού δρόμου ή σε απανωτές κακοτεχνίες αυτού. Το τιμόνι είναι μέτριο σε αίσθηση, ενώ τα φρένα παραμένουν αποτελεσματικά, παρότι έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο βάρος τής έκδοσης.

Σε ό,τι αφορά στην ευρυχωρία του, το Astra Hybrid δεν διαφέρει απ’ ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες εκδόσεις του. Οι εμπρός επιβάτες μεταφέρονται άνετα αλλά ο διαθέσιμος χώρος για τους πίσω είναι σχετικά μικρός αναφορικά με το ωφέλιμο μήκος για τα πόδια, ακόμα και για μετρίου αναστήματος επιβάτες.

Οι μπαταρίες τού υβριδικής διάταξης συστήματος μειώνουν τον χώρο αποσκευών στα 352 λίτρα (έναντι των 422 λίτρων των απλών εκδόσεων του μοντέλου), αλλά υπάρχει η δυνατότητα να διπλώνουν οι πλάτες τού πίσω καθίσματος. Τέλος, η ποιότητα των υλικών είναι καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ η γενικότερη εικόνα τού εσωτερικού είναι σύγχρονη καθώς στο ταμπλό υπάρχει η διάταξη «Pure Panel», το ενιαίο πλαίσιο το οποίο εμπεριέχει δύο έγχρωμες οθόνες 10 ιντσών έκαστη, τόσο στη θέση του πίνακα οργάνων όσο και η αφής στο κέντρο της κονσόλας.

Με το Astra Hybrid, η Opel έκανε το ουσιαστικότερο «βήμα» για τον εξηλεκτρισμό τού μοντέλου, πριν την παρουσίαση της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσής του η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά. Η σύγχρονη εικόνα του, η τεχνολογία του, η δυνατότητά του να κινείται ως ηλεκτροκίνητο σε μια έμπρακτα αποδεκτή απόσταση και η σχετικά μικρή κατανάλωση καυσίμου το κάνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Plug-in Hybrid μικρομεσαία. Η αλλαγή στην Opel είναι εμφανέστατη πλέον.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Opel Astra Plug-in Hybrid 180

Κινητήρας: 1.598 κ.εκ.
Ισχύς βενζινοκινητήρα: 150 PS/6.000 rpm
Ροπή βενζινοκινητήρα: 250 Nm/1.750 rpm
Ισχύς/ ροπή ηλεκτροκινητήρα: 110 PS / 320 Nm
Συνδυαζόμενη ισχύς / ροπή: 179 PS / 360 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων (e-EAT8)
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,6 sec
Τελική ταχύτητα: 225 km/h
Μέση κατανάλωση (εργοστασίου – δοκιμής): 1,0-1,1 lt/100 km – 6,4 lt/100 km
Χωρητικότητα μπαταρίας: 12,4 kWh
Hλεκτρική αυτονομία: 59-60 km («WLTP»),  46 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 24-26 gr/km
Διαστάσεις ΜxΠxΥ: 4.374 x 1.860 x 1.442 mm
Βάρος: 1.603 kg
Χώρος αποσκευών: 352 lt
Τιμή: Από 43.500 ευρώ (έκδοση «Edition»)


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
newsauto.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button