Nbaxevanis

Europlan
KOSA
MOTO & AUTO

BMW: Οι Γερμανοί παρουσιάζουν τις νέες X5 και X6

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η BMW παρουσιάζει τις αναβαθμισμένες Χ5 και X6, οι οποίες φέρουν φρέσκια αισθητική και νέα γκάμα κινητήρων με υβριδική τεχνολογία.

Η ανανεωμένη γκάμα συστημάτων κίνησης περιλαμβάνει νέους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ένα plug-in υβριδικό σύστημα τελευταίας γενιάς για την BMW X5 xDrive50e και ήπια υβριδική τεχνολογία 48V για όλα τα υπόλοιπα μοντέλα. Πρωταγωνιστικός είναι επίσης ο ρόλος των νέων συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης, και το πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου/λειτουργίας iDrive με BMW Curved Display, που βασίζεται στο BMW Operating System 8.

NOVA

Η ενσωμάτωση των σχεδιαστικών στοιχείων της σειράς xLine στον στάνταρ εξοπλισμό ενισχύει την παρουσία και την οπτική στιβαρότητα της BMW X5. Στο εμπρός τμήμα παρατηρούμε μία ‘φρέσκια’ αισθητική όσον αφορά τους προβολείς και τη μάσκα νεφρών της BMW, ως στοιχεία ταυτότητας της μάρκας. Οι νέες μονάδες προβολέων έχουν πλέον ένα λεπτότερο περίγραμμα 35 χιλιοστών. Τα στοιχεία των φώτων ημέρας σε σχήμα βέλους ‘δείχνουν’ προς τα έξω ενώ χρησιμεύουν και ως δείκτες πορείας (φλας). Οι προβολείς LED Matrix με προσαρμοζόμενο έλεγχο και η αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα BMW Selective Beam, καθώς και τα φώτα M Shadowline, περιλαμβάνονται στη λίστα επιλογών.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η νέα BMW X6 διαθέτει επίσης λεπτές μονάδες προβολέων με στοιχεία φώτων ημέρας σε σχήμα βέλους. Όπως και προηγουμένως, η μάσκα νεφρών BMW Iconic Glow προσφέρεται ως προαιρετική επιλογή για τα εξακύλινδρα μοντέλα. Ο δυναμικός χαρακτήρας της νέας BMW X6 αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα με το πακέτο M Sport, που πλέον είναι στάνταρ. Βασικό ρόλο εδώ διαδραματίζει η οκταγωνική υπογραφή του εμπρός τμήματος κάτω από τη μάσκα νεφρών BMW, με τα εντυπωσιακά πλευρικά ανοίγματα και την εκτεταμένη χρήση μαύρων επιφανειών. Επιπλέον, η τρισδιάστατη διαμόρφωση του εμπρός προφυλακτήρα υπογραμμίζει το πλάτος και το στιβαρό ανάστημα του αυτοκινήτου.

Mechanical Solutions

Το πακέτο M Sport διατίθεται προαιρετικά για τη νέα BMW X5 μεταφέροντας την αίσθηση αποκλειστικού δυναμισμού, όπως ακριβώς λειτουργεί ως στοιχείο του βασικού εξοπλισμού στη νέα BMW X6. Αυτά τα σχεδιαστικά στοιχεία αποκτούν μία ειδική μορφή για τa κορυφαία μοντέλα της γκάμας που είναι η BMW X5 M60i xDrive και η BMW X6 M60i xDrive. Περιλαμβάνουν διπλές μπάρες και ένα λογότυπο M για τη μάσκα νεφρών BMW, καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών M σε γυαλιστερό μαύρο, εξάτμιση με τις χαρακτηριστικές τετραπλές απολήξεις Μ και μία πίσω αεροτομή σε γυαλιστερό μαύρο για την BMW X6 M60i xDrive.

Όλες οι εκδόσεις διατίθενται τώρα με M Sport package Pro. Τα νέα μεταλλικά φινιρίσματα αμαξώματος M Marina Bay Blue (BMW X5 M60i xDrive) και M Isle of Man Green (BMW X6 M60i xDrive) διατίθενται αποκλειστικά για τις κορυφαίες εκδόσεις της γκάμας. Ως νέες προσθήκες για όλα τα μοντέλα διατίθενται οι μεταλλικοί χρωματισμοί Blue Ridge Mountain, Brooklyn Grey, Skyscraper Grey, Frozen Pure Grey και περίπου 40 ειδικά φινιρίσματα BMW Individual.

Η ψηφιακή τεχνολογία οδηγεί τις εξελίξεις όσον αφορά τις αναβαθμίσεις στο εσωτερικό της νέας BMW X5 και της νέας BMW X6. Η ενσωμάτωση του BMW Operating System 8 και της τελευταίας γενιάς του συστήματος ελέγχου/λειτουργίας iDrive προαναγγέλλει επίσης την άφιξη της κυρτής οθόνης BMW Curved Display στο Sports Activity Vehicle και το Sports Activity Coupé. Αποτελείται από μια οθόνη πληροφοριών 12,3 ιντσών πίσω από το τιμόνι και μια οθόνη ελέγχου με διαγώνιο 14,9 ιντσών – και οι δύο βρίσκονται πίσω από μια ενιαία γυάλινη επιφάνεια. Η λειτουργία αφής της οθόνης ελέγχου έχει επιφέρει σημαντική μείωση του αριθμού των κουμπιών και των διακοπτών προς όφελος του ψηφιακού ελέγχου για πολλές λειτουργίες. Το καινοτόμο cockpit και οι σχετικές αναβαθμίσεις στον πίνακα οργάνων προσδίδουν μια ιδιαίτερα προοδευτική αίσθηση στη σύγχρονη premium ατμόσφαιρα.

Ο στάνταρ εξοπλισμός και για τα δύο μοντέλα περιλαμβάνει τώρα έναν πίνακα οργάνων με επένδυση Sensafin (ένα υλικό που μοιάζει με δέρμα) και ένα κομψό καμπυλωτό στοιχείο από υψηλής ποιότητας ξύλο. Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι η μπάρα φωτισμού περιβάλλοντος με εντυπωσιακό κρυφό φωτισμό LED, ενσωματωμένο κάτω από την επένδυση στην περιοχή του συνοδηγού. Η σχετική επιγραφή του μοντέλου – “X5” ή “X6” – προστίθεται στο γραφικό της μπάρας φωτισμού – στα δύο κορυφαία μοντέλα εμφανίζει το λογότυπο M. Ο πίνακας ελέγχου στην κεντρική κονσόλα περιλαμβάνει πρόσθετες επιφάνειες αφής και έναν νέας σχεδίασης επιλογέα ταχυτήτων.

Η νέα BMW X5 και η νέα BMW X6 μπορούν να παραγγελθούν με έναν οκτακύλινδρο βενζινοκινητήρα, έναν εξακύλινδρο εν σειρά βενζινοκινητήρα και έναν εξακύλινδρο σε σειρά diesel κινητήρα – κινητήρια σύνολα νέας γενιάς. Όλοι συνδυάζονται πλέον με το επίσης νέο οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport, το οποίο διαθέτει χειριστήρια αλλαγών ταχυτήτων στο τιμόνι. Η ισχύς μεταφέρεται στο δρόμο – ή και σε μη ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες, ανάλογα με τις ανάγκες – μέσω του έξυπνου συστήματος τετρακίνησης BMW xDrive.

Όλες οι μονάδες μετάδοσης κίνησης διαθέτουν τώρα ήπια υβριδική τεχνολογία 48V. Η γενικευμένη αυτή εφαρμογή ηλεκτροκίνησης έρχεται με τη μορφή ενός ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένου στο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο εν λόγω ηλεκτροκινητήρας παράγει πρόσθετη ισχύ έως 12 hp και ροπή 200 Nm, λειτουργώντας ως αρωγός του κινητήρα εσωτερικής καύσης για την επίτευξη ομαλής, δυναμικής οδήγησης σε συνδυασμό με υψηλή αποδοτικότητα. Η  νέα plug – in υβριδική BMW X 5  xDrive 50 e προσφέρει περισσότερη ισχύ, αποδοτικότητα και ηλεκτρική αυτονομία.

Το σύστημα κίνησης της plug-in υβριδικής έκδοσης του SAV έχει επίσης τροποποιηθεί πλήρως με το ανανεωμένο μοντέλο να φέρει την ονομασία BMW X5 xDrive50e. Ένας εξακύλινδρος εν σειρά βενζινοκινητήρας τελευταίας γενιάς και ένας επίσης νέος ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται για την παραγωγή συνολικής ισχύος 490 hp (συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού boost) – αύξηση 96 hp σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο – και συνδυασμένη ροπή 700 Nm, η οποία είναι αυξημένη κατά 100 Nm.

Η ονομαστική ισχύς του βενζινοκινητήρα είναι 313 hp και αντιπροσωπεύει αύξηση 27 hp σε σχέση με τη μονάδα που αντικαθιστά. Ο συμπαγής ηλεκτροκινητήρας που είναι ενσωματωμένος στο οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport αποδίδει ονομαστική ισχύ 197 hp (+62 kW/84 hp). Επιπλέον, ένα καινοτόμο σύστημα pre-gearing – που χρησιμοποιείται για την αύξηση της ωφέλιμης ροπής που παράγεται από τον ηλεκτροκινητήρα στα έως και 450 Nm – συμβάλλει στην πιο ‘αιχμηρή’ απόδοση ισχύος. Η BMW X5 xDrive50e επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 4,8 δευτερόλεπτα.

Η ποσότητα της ωφέλιμης ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί από την μπαταρία υψηλής τάσης η οποία είναι ενσωματωμένη στην περιοχή κάτω από το αμάξωμα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, φτάνοντας τώρα τα 25,7 kWh. Μια νέα Μονάδα Συνδυασμένης Φόρτισης (Combined Charging Unit) διπλασιάζει τη μέγιστη ισχύ φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) στα 7,4 kW. Η ηλεκτρική αυτονομία της νέας BMW X5 xDrive50e είναι 94 – 110 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP.

Στην γκάμα συναντούμε, επίσης, και έναν νέο βενζινοκινητήρα V8.Η τεχνολογία M TwinPower Turbo και η πολλαπλή εξαγωγή cross-bank, που αποτελείται από σωλήνες που ενώνονται σε μια άκαμπτη δομή και στις δύο πλευρές του V που σχηματίζουν οι κύλινδροι, εξασφαλίζουν στον κινητήρα μέγιστη ισχύ 530 hp, ροπή 750 Nm και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά απόδοσης. Η τελευταία έκδοση του οκτακύλινδρου κινητήρα επιταχύνει τη νέα BMW X5 M60i xDrive και τη νέα BMW X6 M60i xDrive από 0 στα 100 km/h σε 4,3 δευτερόλεπτα.

Οι καινοτομίες που επηρεάζουν τη διαδικασία καύσης, την ανταλλαγή αερίων, τον έλεγχο των βαλβίδων, τον ψεκασμό και το σύστημα ανάφλεξης χαρακτηρίζουν την τελευταία γενιά του εξακύλινδρου εν σειρά βενζινοκινητήρα των 3.0 λίτρων που χρησιμοποιείται στη νέα BMW X5 xDrive40i και τη νέα BMW X6 xDrive40i.

Ο νέος κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 380 hp, αυξημένη κατά 47 hp σε σχέση με τα απερχόμενα μοντέλα, και μέγιστη ροπή 520 Nm, αυξημένη κατά 70 Nm. Αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και στα 540 Nm με τη συμβολή του ήπιου υβριδικού συστήματος. Ο κινητήρας επιταχύνει τόσο τη νέα BMW X5 xDrive40i όσο και τη νέα BMW X6 xDrive40i από τα 0 στα 100 km/h σε 5,4 δευτερόλεπτα.

Τα γερμανικά μοντέλα θα είναι διαθέσιμα με έναν 6κύλινδρο κινητήρα πετρελαίου 3λίτρων με απόδοση 298 ίππων και ροπή στα 670 Nm. Αυτό επιτρέπει τόσο στη νέα BMW X5 xDrive30d, όσο και στη νέα BMW X6 xDrive30d να επιταχύνουν από τα 0 στα 100 km/h σε 6,1 δευτερόλεπτα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
carandmotor.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο