Nbaxevanis

Europlan
KOSA
MOTO & AUTO

Αγορά μεταχειρισμένου: Από ιδιώτη ή έμπορο; – Τι να προσέξεις

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου απαιτεί εξαιρετική προσοχή. Τα θέματα που έχεις να κοιτάξεις είναι πολλά και το βασικό ερώτημα το εξής: Αγοράζεις από έμπορο ή ιδιώτη;

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Στην αγορά αυτοκινήτου τα μεταχειρισμένα σημειώνουν εκρηκτική άνοδο τόσο στον τομέα της ζήτησης όσο και της προσφοράς. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων οχημάτων έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα μεταχειρισμένα. Κατά την αγορά, ο υποψήφιος καλείται να εξετάσει διάφορες παραμέτρους, από την τιμή, έως τα ασφάλιστρα, τη συντήρηση, τους φόρους και την κατάσταση του αυτοκινήτου.

Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους ωστόσο, είναι ένα: Να αγοράσω από έμπορο ή από ιδιώτη; Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε απλά και κατανοητά τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Mechanical Solutions

Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από έμπορο

Οι εμπορίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταχειρισμένων είναι πολλές. Έμπορος είναι η επίσημη αντιπροσωπεία που πουλάει αυτοκίνητα από «δεύτερο χέρι». Έμπορος είναι μια ιδιωτική εταιρεία και έμπορος είναι ακόμη και το κατάστημα της συνοικίας.

Στους εμπόρους, τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι τρία. Το πρώτο αφορά το πλήθος μοντέλων και διαφορετικών εκδόσεων. Μπορεί στο μυαλό σου να έχεις ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αλλά μόλις μεταβείς στη μάντρα να εντοπίσεις άλλα 3-4-5 οχήματα τα οποία θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον με τον εξοπλισμό ή την τιμή τους.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η εγγύηση. Ειδικά οι σοβαρές αντιπροσωπείες προσφέρουν εγγύηση αγοράς, κάτι πολύ σημαντικό για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σχολαστικότητα όσον αφορά στα «ψιλά γράμματα». Πρέπει να δεις τι ακριβώς αφορά η εγγύηση και τι καλύπτει σε περίπτωση που το όχημα εμφανίσει κάποια δυσλειτουργία. Το τρίτο είναι η επιλογή της χρηματοδότησης, δίνοντας τη δυνατότητα δόσεων και εξόφλησης σε μακρύ χρονικό διάστημα είτε μέσω τραπέζης, είτε με γραμμάτια.

Προσοχή στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Από την άλλη, το μειονέκτημα στους εμπόρους είναι πως πουλάνε πιο ακριβά. Έχουν λειτουργικά κόστη, ενοίκια και υπαλλήλους, οπότε ανεβάζουν τις τιμές προκειμένου να έχουν κέρδος. Επίσης, προσοχή χρειάζεται στους επιτήδειους. Η κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι ανησυχητική. Κι αυτό διότι κυκλοφορούν πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου, ενώ έχουν υπάρξει και πολλά παραδείγματα με γυρισμένα χιλιόμετρα, αλλά και τρακαρισμένα που έγιναν σαν καινούρια. Ο Σύνδεσμος Εμπόρων κάνει αγώνα για να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τσεκάρει το ιστορικό όλων των εισαγόμενων ταξινομημένων αυτοκινήτων στη χώρα. Οι καταγγελίες από καταναλωτές που αγόρασαν «σαπάκια» είναι πολλές. Γι΄αυτό, κάνε εξονυχιστικό έλεγχο στο μεταχειρισμένο πριν το αγοράσεις. Ζήτα το βιβλίο service και από έναν έμπειρο μηχανικό να ελέγξει το μεταχειρισμένο που βρήκες.

Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από ιδιώτη

Ο ιδιώτης που πουλάει το αυτοκίνητό του, μπορεί να βάλει όποια τιμή θέλει. Έχει το δικαίωμα να την ανεβάσει στα ύψη αν θεωρεί πώς το όχημά του είναι σε εξαιρετική κατάσταση ή να το «σκοτώσει» σε περίπτωση που επιθυμεί να το ξεφορτωθεί γρήγορα. Η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι τι θα αγοράσεις εσύ.

Όταν λοιπόν πας σε ιδιώτη, πρέπει να έχεις κατά νου δύο πράγματα. Αρχικά, ζήτα του να κάνεις τεχνικό έλεγχο σε δικό σου συνεργείο και στη συνέχεια, αφού το αυτοκίνητο είναι εντάξει, συζήτησε την τιμή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το «παζάρεμα» επιβάλλεται, αφού θα πληρώσεις όλο το ποσό χωρίς χρηματοδότηση.

Δείτε ακόμα Τα SOS της αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Από ιδιώτη μπορεί να βρεις τρομερές ευκαιρίες. Υπάρχουν άνθρωποι που πουλάνε αυτοκίνητα που μοιάζουν να έχουν μόλις βγει από το εργοστάσιο. Στην πιάτσα ονομάζονται «μερακλήδες» και διατηρούν σε τέτοια κατάσταση το όχημα που τους αξίζουν συγχαρητήρια. Βέβαια, δεν λείπουν και αυτοί που κρύβουν πράγματα και δεν διατηρούν βιβλίο συντήρησης, με αποτέλεσμα η πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου να είναι μπερδεμένη. Αν το προσφέρει σε πολύ χαμηλή τιμή μην βιαστείς να αγοράσεις. Εγγύηση δεν μπορεί να σου δώσει, έτσι για να εξασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητο που θέλεις είναι καλό, είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό, ο οποίος θα εξετάσει τη μηχανολογική κατάσταση του οχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι το αυτοκίνητο είτε προσφέρεται από έμπορο, είτε από ιδιώτη, να διαθέτει επιβεβαιωμένο βιβλίο σέρβις, πραγματικά χιλιόμετρα και καθαρό ιστορικό ατυχημάτων.

Τι μπορείς να τσεκάρεις μόνος σου

Όταν δεις από κοντά το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει, μπορείς να κάνεις έναν μίνι έλεγχο και να επικεντρώσεις την προσοχή σου στα παρακάτω:

  • Δες το χρώμα από μακριά για τυχόν διαφορές στις αποχρώσεις (για παράδειγμα μεταξύ πόρτας και φτερού)
  • Έλεγξε τους αρμούς, δηλαδή του κενό που σχηματίζεται σε καπό, φτερά, πόρτες
  • Κοίτα την κατάσταση των ελαστικών και την ημερομηνία κατασκευής
  • Τσέκαρε την στάθμη του λαδιού στον κινητήρα, τα κολάρα και τα σωληνάκια
  • Δες αν ο κλιματισμός λειτουργεί σωστά
  • Ενεργοποίησε όλους τους διακόπτες για να βεβαιωθείς πως όλα τα ηλεκτρονικά λειτουργούν

Το έξτρα tip για τον έλεγχο του μεταχειρισμένου

Καθίσματα και πατάκια αν είναι έντονα φθαρμένα σημαίνει πως η χρήση του αυτοκινήτου ήταν έντονη. Αν λοιπόν στο καντράν δεις λίγα χιλιόμετρα ενώ υπάρχει μεγάλη φθορά σε αυτά, καλό είναι να πονηρευτείς.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button