Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Το πολυδύναμο τσάι που καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον καφέ με κάτι ανάλογα δραστικό και τονωτικό, επιλέγουν να πιούν τσάι μάτσα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Η ισχυρή του δράση, όμως, έχει πολλά να προσφέρει στην επιστήμη αλλά και στην καθημερινή ζωή και ειδικότερα στην υγεία του στόματος.

Νεότερη μελέτη από την Ιαπωνία, την πατρίδα του τσαγιού μάτσα, συμπέρανε ότι η σκόνη του πράσινου τσαγιού, από την οποία προέρχεται το τσάι, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της περιοδοντίτιδας και συγκεκριμένα να λειτουργήσει ως μέθοδος άμυνας από το βακτήριο Porphyromonas gingivalis, το οποίο εγκαθίσταται στην επιφάνεια των δοντιών και πολλαπλασιάζεται στη στοματική κοιλότητα.

NOVA

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ούλων που οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δοντιών. Η νόσος έχει επίσης συσχετιστεί με σακχαρώδη διαβήτη, πρόωρο τοκετό, καρδιαγγειακές παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μέχρι και καρκίνο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Microbiology Spectrum, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το τσάι ανέστειλε την ανάπτυξη του P. gingivalis σε εργαστηριακά πειράματα. Επιπλέον, σε μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 45 άτομα με περιοδοντίτιδα, τα άτομα που χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα με τσάι μάτσα παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα P. gingivalis σε δείγματα σάλιου από ό,τι στην αρχή της μελέτης.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Το σούπερ αντιοξειδωτικό ρόφημα που νικά το στρες

«Το τσάι μάτσα μπορεί να έχει κλινική εφαρμογή για την πρόληψη και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Το Camellia sinensis είναι ένα φυτό πράσινου τσαγιού που έχει μελετηθεί εδώ και καιρό για τις πιθανές αντιμικροβιακές του επιδράσεις κατά βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Μια προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Escherichia coli.

Mechanical Solutions

Διαφορετικές μελέτες διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του P. gingivalis και να μειώσει την προσκόλλησή του στα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος. Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με καλύτερη υγεία.

Καλύτερη στοματική υγεία

Για την παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nihon στο Matsudo, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων στο Τόκιο και άλλα ιδρύματα διεξήγαγαν μια σειρά από in vitro πειράματα για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα ενός διαλύματος τσάι μάτσα κατά 16 ειδών βακτηρίων του στόματος, συμπεριλαμβανομένων τριών στελεχών του P. gingivalis. Το στοματικό διάλυμα μάτσα έδειξε μικρή δραστικότητα έναντι στελεχών κοινών βακτηρίων του στόματος.

Μέσα σε δύο ώρες, σχεδόν όλα τα καλλιεργημένα κύτταρα του P. gingivalis είχαν εξουδετερωθεί από το εκχύλισμα μάτσα, ενώ μετά από τέσσερις ώρες έκθεσης, όλα τα κύτταρα ήταν νεκρά. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν βακτηριοκτόνο δράση κατά του παθογόνου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διενέργησαν την κλινική μελέτη, χωρίζοντας τους 45 συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: Η μία ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα από τσάι κριθαριού, η δεύτερη έλαβε στοματικό διάλυμα από εκχύλισμα μάτσα και η τρίτη έλαβε στοματικό διάλυμα που περιείχε ενυδατωμένο αζουλενικό σουλφονικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής.

Από την ανάλυση των δειγμάτων σάλιου, αποκαλύφθηκε ότι οι ασθενείς στην ομάδα που χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα μάτσα παρουσίασαν σημαντική μείωση του επιπέδου του P. gingivalis, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, που δεν παρουσίασαν παρόμοια οφέλη.

Αν και η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που διερευνά τις αντιμικροβιακές επιδράσεις των ενώσεων που προέρχονται από το τσάι μάτσα για το βακτήριο P. gingivalis, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υποστηρίζει τα πιθανά οφέλη του μάτσα ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για άτομα με περιοδοντική νόσο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button