Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Θέλετε να ξέρετε αν σας αγαπά η γάτα σας;

Ακόμη και άνθρωποι που ζουν για χρόνια με γάτες, μπορεί να αναρωτηθούν κάποια στιγμή: με αγαπά πραγματικά το κατοικίδιό μου;

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η γάτα έχει τη φήμη του ψυχρού και απόμακρου κατοικίδιου. Όμως, έρευνες δείχνουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι άδικη, επισημαίνει η Έμιλι Μπλάκγουελ, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ για τη συμπεριφορά των ζώων.

Οι οικόσιτες γάτες είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους. Οι άγριοι πρόγονοί τους δεν ζούσαν σε κοινωνικές ομάδες. Όμως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξημέρωσής τους, οι γάτες ανέπτυξαν την ικανότητα να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις όχι μόνο με άλλους εκπροσώπους του είδους τους, αλλά και με ανθρώπους.

NOVA

Παρότι μπορεί να μην βασίζονται απολύτως στον άνθρωπο για να νιώσουν ασφαλείς, όπως οι σκύλοι, πολλές γάτες δείχνουν τρυφερότητα προς τους κηδεμόνες τους και φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα τη συντροφιά τους. Στους ανθρώπους συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνονται στις άλλες γάτες.

Οπότε, η απάντηση στο ερώτημα εάν το κατοικίδιό σας νιώθει δεμένο μαζί σας βρίσκεται σε αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στις άλλες γάτες, εξηγεί η Μπλάκγουελ, που απαριθμεί σε άρθρο στο The Conversation κάποιες κινήσεις οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν εμπιστοσύνη και τρυφερότητα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η μυρωδιά

Οι γάτες χρησιμοποιούν τη μυρωδιά για να αναγνωρίσουν μέλη της κοινωνικής ομάδας ή της οικογένειάς τους. Οι γάτες έχουν αδένες στα πλευρά, το κεφάλι και γύρω από τα αυτιά τους και συχνά τρίβουν το κεφάλι τους σε ανθρώπους και αντικείμενα που είναι οικεία.

Τρίβει η γάτα σας το κεφάλι της ή τα πλευρά της στα πόδια σας; Με αυτό τον τρόπο σαν αναγνωρίζει ως φίλο και αυτό είναι ένα τεράστιο κομπλιμέντο, επισημαίνει η Μπλάκγουελ.

Mechanical Solutions

Η υποδοχή

Ένα από τα πιο προφανή σημάδια πως το κατοικίδιό σας σας αγαπά είναι ο τρόπος με τον οποίο σας υποδέχεται. Όταν οι γάτες υποδέχονται μέλη της ομάδας τους δείχνουν σημάδια που υποδηλώνουν φιλία και μια επιθυμία να έρθουν πιο κοντά. Αυτά τα σημάδια δείχνουν και στους ανθρώπους.

Μια ουρά σε όρθια θέση δείχνει μια φιλική πρόθεση, υποδηλώνοντας οικειότητα, εμπιστοσύνη και τρυφερότητα. Κάποιες γάτες σχηματίζουν ένα όρθιο ερωτηματικό με την ουρά τους όταν υποδέχονται κάποιον που συμπαθούν, ή για να δείξουν ότι θέλουν να παίξουν.

Μερικές φορές, οι γάτες μπλέκουν τις ουρές τους, ως ένδειξη φιλίας. Το αντίστοιχο που κάνουν με τον άνθρωπο είναι όταν τυλίγουν την ουρά γύρω από τη γάμπα.

Όταν γυρίζει ανάποδα και δείχνει την κοιλιά της, αυτή είναι μία ακόμη κίνηση που δείχνει ότι η γάτα σας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Όμως, αυτή η κίνηση δεν είναι συνήθως ένα «αίτημα» για να τους τρίψουν την κοιλιά, καθώς οι γάτες προτιμούν να τις χαϊδεύουν στο κεφάλι και στον λαιμό. Εάν προσπαθήσετε να χαϊδέψετε την κοιλιά της, συνήθως είτε θα υποχωρήσει βιαστικά, ή θα «βγάλει» νύχια.

Οι γάτες υποδέχονται τα άτομα που προτιμούν με έναν «τσιριχτό» ήχο, σημειώνει η Μπλάκγουελ. Εάν σας καλωσορίζει με αυτό τον τρόπο, να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας χαίρεται που σας βλέπει, συμπληρώνει.

Αν η γάτα σας χτυπά στο πίσω μέρος του γονάτου μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι νιώθει εξαιρετικά στενό δεσμό μαζί σας. Τη γατίσια εκδοχή του high-five, το χτύπημα με το κεφάλι, συνήθως το κρατούν για τους πιο στενούς φίλους του είδους τους και τους πιο έμπιστους ανθρώπους.

Το βλέμμα

Η γάτα σας μπορεί να δείχνει κρυφά την τρυφερότητά της με τον τρόπο που σας κοιτάζει. Όταν συναντούν παράξενους ανθρώπους ή γάτες που δεν γνωρίζουν, συνήθως κοιτάζουν με ένα επίμονο βλέμμα, χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα μάτια. Αλλά, σημειώνει η επιστήμονας, είναι πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν αργά τα μάτια τους σε γάτες με τις οποίες έχουν καλή σχέση.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών σχετίζεται με θετική συναισθηματική κατάσταση και μπορεί να είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης, ικανοποίησης και τρυφερότητας, παρόμοιο με το ανθρώπινο χαμόγελο. Εάν θέλετε να τους το ανταποδώσετε, ανοιγοκλείστε τα μάτια σας και η γάτα σας μπορεί να σας μιμηθεί. Είναι ένας ωραίος τρόπος να δεθείτε με το κατοικίδιό σας, εάν δεν του αρέσει να το αγγίζουν.

Το πλησίασμα

Οι γάτες είναι πολύ προστατευτικές με τον προσωπικό τους χώρο και δεν τους αρέσει να εισβάλει σε αυτόν κάποιος απρόσκλητος. Εάν σας επιτρέπει να την πλησιάσετε, αυτό δείχνει στενό δεσμό, ιδιαίτερα εάν η επαφή είναι συχνή ή έχει διάρκεια.

Εάν κουλουριάζεται στην αγκαλιά σας, αυτό είναι σημάδι βαθιάς εμπιστοσύνης. Επίσης, μια γάτα «περιποιείται» την άλλη μόνο όταν η σχέση τους είναι θερμή. Οπότε, εάν γλύφει το χέρι ή το πρόσωπό σας, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη αγάπης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο