LIFE

Τατουάζ για μια ζωή;

Όλο το σώμα της Βανέσας Σταρκ είναι γεμάτο με τατουάζ. Η παιδαγωγός από το Βερολίνο θέλει να «σβήσει» δύο από αυτά, γιατί απέτυχαν. Εδώ και εβδομάδες πηγαίνει σε στούντιο με λέιζερ. «Είναι εκνευριστικό και καθόλου φθηνό» λέει. Μόνο η απομάκρυνση μιας μάνταλας από το χέρι κοστίζει 1.300 ευρώ, το δεκαπλάσιο από την τιμή για το ίδιο το τατουάζ. Και η Βανέσα Σταρκ δεν είναι η μόνη που νευριάζει. Όσοι θέλουν να βγάλουν τατουάζ από το σώμα τους, πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Νέα νομοθεσία

brands heaven2021

Η τεχνική του λέιζερ είναι η πιο διαδεδομένη, αλλά από το 2020 δεν θα μπορεί να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία ο καθένας παρά μόνο γιατροί. Αυτό προβλέπει η νέα νομοθεσία για την προστασία από την ακτινοβολία. Άρα το μέλλον των πολλών στούντιο είναι αβέβαιο. «Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει» λέει ο Μάρκους Λιρ, ιδρυτής της αλυσίδας «Tatoolos» («Χωρίς Τατουάζ»), απομάκρυνσης τατουάζ, που χρησιμοποιεί τώρα αποκλειστικά πρακτικές μεθόδους. Γιατί γιατρούς δεν μπορεί να προσλάβει. «Η αφαίρεση των τατουάζ θα γίνει μελλοντικά πολύ ακριβή, όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά και ελπίζω το όλο θέμα να μην μετατραπεί σε γκρίζα ζώνη και να γίνεται μυστικά», τονίζει ο Λιρ. Αυτόν το φόβο εκφράζει και η Αντρέα Γκέμαν, που δημιούργησε αλυσίδας στούντιο με τον τίτλο «Endlich ohne», («Επιτέλους χωρίς»). «Οι πελάτες μας αισθάνονται μεγάλο βάρος με τα τατουάζ τους και δεν έχουν καμιά δυνατότητα να τα αφαιρέσουν. Ελπίζω η πολιτική να υποχωρήσει, η νέα νομοθεσία είναι καταστροφική για την επιχείρησή μου».

Η Γκέμαν δεν αποκλείει πολλοί από τους πελάτες της να φεύγουν στο εξωτερικό για την αφαίρεση των τατουάζ τους. Ο Κρίστιαν Ραουλίν, δερματολόγος και ειδικός στη θεραπεία με λέιζερ, έχει διαφορετική άποψη. « Ένας γιατρός έχει γνώσεις, ιατρική κατανόηση και σε πολλές περιπτώσεις διαθέτει και ηθική». Ο ίδιος στις μισές των περιπτώσεων που αντιμετωπίζει, συμβουλεύει τους ασθενείς του να μην αφαιρούν τα τατουάζ τους. «Όταν βλέπω ότι τα χρώματα ξεθωριάζουν ή το τατουάζ είναι πολύ μεγάλο, καλύτερα είναι να το αφήνουν». Δεν συμβαίνει όμως όταν το μέγεθος των τατουάζ καλύπτει  μόνο το μπράτσο, τότε η αφαίρεσή του είναι εφικτή.

neratzoulis neo

Κίνδυνοι για την υγεία

Πως γίνεται αυτό; Οι ακτίνες λέιζερ διασπούν την χρωστική ουσία σε μικρά σωματίδια και μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία αποβάλλονται από το δέρμα. Πιθανές παρενέργειες σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία είναι ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διάσπασης της χρωστικής ουσίας μπορούν να δημιουργηθούν καρκινογόνες ουσίες, υδροκυανικό οξύ ή βενζόλιο. Η Υπηρεσία προειδοποιεί για τον κίνδυνο εγκαυμάτων, αλλαγές στην χρωστική ουσία, μολύνσεων και εμφάνιση ουλών, σε περίπτωση που η χρήση λέιζερ δεν γίνει σωστά. «Όταν στο τατουάζ υπάρχει ελιά με ύποπτο χρώμα, θα μπορούσε μετά από θεραπεία με λέιζερ να γίνει καρκινογόνα χωρίς να το πάρει κανείς είδηση» υπογραμμίζει ο Ραουλίν εκτός βέβαια και του κινδύνου αλλεργιών, όπως προσθέτει. Έτσι, το λέιζερ είναι η μοναδική επιλογή. Χρήση οξέων ή άλλων ουσιών με πιθανές σοβαρές παρενέργειες απαγορεύονται δια ροπάλου. Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι το 1/3 των ασθενών χρειάζονται πάνω από 20 φορές για να δουν το τατουάζ τους να σβήνει.

Το τατουάζ και το πίρσινγκ ξεκίνησε ως μόδα. Στο μεταξύ πάνω από 17 εκ. Γερμανοί έχουν τατουάζ, μικρό ή μεγάλο. Και όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, η μόδα αλλάζει. «Μερικοί μόνο προβληματίζονται πραγματικά, πριν υποβληθούν στη διαδικασία, μάλιστα τελευταία κυκλοφόρησε ότι υπάρχει τρόπος αφαίρεσής τους». Ο Ράουλιν όμως προειδοποιεί να μην παίρνονται αποφάσεις με επιπολαιότητα. «Το τατουάζ δεν είναι αυτοκόλλητο, αλλά για μια ολόκληρη ζωή» συμβουλεύει. «Σε αυτήν τη μόδα δεν υπάρχει ιδιαίτερο μέλλον, σε δέκα χρόνια θα γίνει παρελθόν».
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button