LIFE

Σε απόγνωση 800.000 ασθματικοί στην Ελλάδα

«Θύματα» της οικονομικής κρίσης είναι οι περίπου 800.000 ασθενείς με άσθμα στην χώρα μας. Μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δείχνει πως η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή και έχει αυξήσει τις παροξύνσεις, δηλαδή τα ασθματικά επεισόδια των ασθενών που χρειάζονται ακόμη και νοσηλεία σε Εντατική νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε υψηλό κόστος και στη χρήση των πόρων του συστήματος υγείας και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων ασθενών με άσθμα.

Αυτές τις μελανές επισημάνσεις έκαναν οι ειδικοί της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), την Τρίτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, καθώς το βρογχικό άσθμα, η χρόνια αυτή πνευμονολογική νόσος και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελούν τις δύο μεγάλες «πληγές» της αναπνευστικής υγείας του πληθυσμού.

caffeine adv 2021

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου για το κόστος διαχείρισης του άσθματος στην Ελλάδα, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Συντονιστής Δ/ντης 6ης Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», κ. Μιχάλης Τουμπής, το 72% των ασθματικών παρακολουθούνται από πνευμονολόγο, ενώ το ετήσιο κόστος διαχείρισης της νόσου ανά ασθενή είναι 2.200 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ιατροί έχουν επίγνωση του φαινομένου της μη συμμόρφωσης των ασθενών τους στις θεραπείες για το άσθμα και τη ΧΑΠ, αλλά υποεκτιμούν το μέγεθος και τη σοβαρότητά της, ενώ παράλληλα υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να αναγνωρίσουν τη μη-συμμόρφωση στους ασθενείς τους.

neratzoulis neo

Το κόστος διαχείρισης του άσθματος

Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα, που υπολογίζονται από 5.000 έως 10.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Τουλάχιστον 10% των ασθενών λαμβάνει βοήθεια στις καθημερινές του δραστηριότητες από ανθρώπους του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, ενώ το 5% των ασθενών λαμβάνει κάποιου είδους επίδομα από την κοινωνική ασφάλιση που σχετίζεται με το νόσημα.

Στη φάση των παροξύνσεων, των σοβαρών ασθματικών επεισοδίων, το 10% των ασθενών απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, με μέσο κόστος ανά ασθενή 577 ευρώ. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, το 10% μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στη ΜΕΘ, με μέση διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ 5,8 ημέρες και μέσο κόστος 1.167 ευρώ ανά ασθενή. Ο μέσος αριθμός ημερών απουσίας από την εργασία κατ’ έτος που σχετίζεται συνολικά με το νόσημα ανέρχεται στις 12,5 ημέρες και το έμμεσο κόστος ανά ασθενή (κόστος απώλειας παραγωγικότητας) ανέρχεται σε 1.036 ευρώ.

Ο κ. Τουμπής επεσήμανε ότι «στόχος της ΕΠΕ είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας».

Η αντιμετώπιση του άσθματος

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Πέτρο Μπακάκο, «στόχος της σύγχρονης θεραπείας είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, με την αποφυγή κρίσεων και την ελάττωση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από τη φαρμακευτική αγωγή. Η δε βασική θεραπευτική στρατηγική βασίζεται στη χρήση των εισπνεόμενων στεροειδών».

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Στυλιανός Λουκίδης, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων «με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως της ομαλιζουμάμπης και μεπολιζουμάμπης με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Μια νέα προσθήκη στη θεραπεία αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο που φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και σε μείωση των εξάρσεων».

Ενημερωτική εκστρατεία για το άσθμα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου’», http://prosexetapnevmoniasou.gr/ που αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα δύο μεγάλα νοσήματα των αεραγωγών: Το βρογχικό άσθμα και τη ΧΑΠ. Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογράμμισε πως «η ενημέρωση του κοινού για το άσθμα, την ΧΑΠ και άλλα αναπνευστικά νοσήματα, είναι προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό Πνευμονολόγο που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Η εκστρατεία αναλαμβάνει δράση ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για τη νόσο, ώστε να τους εκπαιδεύσει ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος, και να επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

Η ΕΠΕ παρουσίασε επίσης το επιστημονικό site www.myasthma.gr , το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, που έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη-Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button