Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
LIFE

Σαλμονέλα: Πόσο επικίνδυνο είναι το βαζάκι με τα μπαχαρικά

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι το καλό ψήσιμο του κοτόπουλου αποτελεί ασπίδα προστασίας έναντι της σαλμονέλας. Οι ειδικοί επισημαίνουν, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί και αποκαλύπτουν ότι η απειλή για την υγεία μπορεί να έρθει από το βαζάκι με τα μπαχαρικά.

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Πιστεύετε ότι αν ψήσετε καλά το κοτόπουλο έχετε εξασφαλίσει την εξόντωση των μικροβίων σαλμονέλας που ενδεχομένως κρύβονται στο κρέας; Δεν είναι τόσο απλό, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, που αποκαλύπτουν ότι η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκει «καταφύγιο» και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας.

Συγκεκριμένα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσαν ότι οι κυριότερες εστίες μόλυνσης από σαλμονέλα στον χώρο της κουζίνας μετά το μαγείρεμα είναι τα δοχεία μπαχαρικών! Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Food Protection.

NOVA

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα με 317 ενήλικες, στους οποίους ζητήθηκε να ετοιμάσουν ένα γεύμα με μπιφτέκια γαλοπούλας σε κουζίνες διαφόρων μεγεθών. Για την προετοιμασία του γεύματος δόθηκε στους συμμετέχοντες αλεσμένη γαλοπούλα, στην οποία οι μελετητές πρόσθεσαν μια χημική ουσία που δρα με παρόμοιο τρόπο με τη σαλμονέλα όταν μολύνει μια περιοχή. Κατόπιν, επιλέχθηκαν οι κουζίνες, με στόχο να ελεγχθεί η παρουσία της σαλμονέλας. Οι συμμετέχοντες δεν ενημερώθηκαν ότι ο χώρος θα ελεγχθεί στη συνέχεια για μόλυνση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βαζάκια μπαχαρικών ήταν με διαφορά οι επιφάνειες με τη μεγαλύτερη διάδοση μόλυνσης. Συγκεκριμένα, το 48% αυτών των αντικειμένων βρέθηκε να εμπεριέχει αυτή την ουσία. Επιπροσθέτως, λίγο περισσότερο από το 20% των δοχείων σαπουνιού βρέθηκε επίσης μολυσμένο. Άλλες επιφάνειες που σημείωσαν υψηλά ποσοστά μόλυνσης ήταν οι λαβές του ψυγείου, τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων και οι σανίδες κοπής. Ωστόσο, κανένα άλλο αντικείμενο πέρα από τα δοχεία μπαχαρικών και σαπουνιού δεν μολύνθηκε σε περισσότερες από 1 στις 5 προσομοιώσεις.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Τείνει να επικρατεί η πεποίθηση ότι ενδεχομένως αυτή η ισχυρή ευαισθησία των δοχείων μπαχαρικών στη μόλυνση οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ καθαρίζουμε τακτικά τα πιάτα και τα λοιπά κουζινικά σκεύη, δε συμβαίνει το ίδιο και με αυτές τις συσκευασίες. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη: Αυτά τα δοχεία μπορούν εύκολα να μολυνθούν, αφού συνηθίζουμε να τα αγγίζουμε αφότου έχουμε πιάσει το ωμό κρέας.

Ο δρ. Donald Schaffner, καθηγητής στο Rutgers, που συνέταξε τη μελέτη, εξήγησε ότι πολλοί από αυτούς που μαγειρεύουν στο σπίτι μπορεί να ξεχάσουν να σκουπίσουν τα δοχεία μετά τη χρήση. Η παρουσία σαλμονέλας, ειδικά στο κρέας πουλερικών, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να απευθύνουν ισχυρές προειδοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ψήνεται πολύ καλά. Εάν μαγειρευτεί σωστά, τα βακτήρια εξοντώνονται.

Mechanical Solutions

Η σαλμονέλα αποτελεί μια από τις πιο κοινές ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο 1,35 εκατομμύρια μολύνσεις. Εξ αυτών, πολλές μπορεί να είναι ήπιες ή ακόμη και ασυμπτωματικές. Περισσότερες από 25.000 περιπτώσεις, όμως είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτείται νοσηλεία, ενώ 420 θάνατοι ετησίως οφείλονται στην βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί η σαλμονέλα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο