LIFE

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κρίσεις πανικού

Το άγχος θεωρείται ένας φυσιολογικός μηχανισμός , αν σκεφτούμε ότι μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε μια απειλητική κατάσταση. Χωρίς λίγο άγχος δεν θα είχαμε την διέγερση και την κινητοποίηση που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να έχουμε καλή απόδοση. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν είμαστε, μονίμως , υπερβολικά αγχωμένοι χωρίς να αντιμετωπίζουμε πραγματικές απειλές .

Κατά την διάρκεια μιας προσβολής πανικού, εμφανίζονται τουλάχιστον 4 από τα ακόλουθα συμπτώματα που θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα : ταχυκαρδία, εφίδρωση, μούδιασμα, ίλιγγος, αποπροσωποποίηση, φόβος για επερχόμενο θάνατο/ απώλεια έλεγχου.

caffeine adv2020b

Τα αίτια της διαταραχής πανικού μπορεί να οφείλονται σε βιολογικές και ψυχολογικές ευαισθησίες που ενεργοποιούνται από στρεσογονες καταστάσεις η στο περιβάλλον του ατόμου. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να ασχολείστε με την λύση του προβλήματος παρά με τα αίτια του- κάτι που μπορεί να αποτελέσει από μόνο του πηγή άγχους.

Επιπλέον, οι παράγοντες που επιβαρύνουν την πυροδότηση κρίσεων πανικού είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη, η υπερβολική κούραση και η έλλειψη ύπνου και άσκησης.

neratzoulis neo

Οι κρίσεις πανικού αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως , εγκλωβίζουν το άτομο σε μια δυσλειτουργική καθημερινότητα που συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα και σημαντικούς περιορισμούς σε όλους τους τομείς.

Τα καλά νέα είναι ότι θεωρείται μια θεραπεύσιμη διαταραχή με καλή πρόγνωση με την προϋπόθεση ότι ο πάσχοντας ακολουθεί θεραπεια.

Οι 2 κύριες θεραπευτικές επιλογές είναι η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία η ένας συνδυασμός των δυο.

Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση φαρμάκων είναι αναγκαία, είναι προτιμότερο να μην καταφεύγετε αμέσως σε φάρμακα αν δεν δοκιμάσετε να βοηθηθείτε με ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Τα φάρμακα ανακουφίζουν τα σωματικά συμπτώματα αλλά δεν διδάσκουν εναλλακτικό τρόπο σκέψης ούτε αυτογνωσία.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση της διαταραχής.

Το συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο εκπαιδεύει τους θεραπευμένους να αναγνωρίζουν, να ελέγχουν και να αλλάζουν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που συνοδεύουν τα επεισόδια πανικού η το άγχος αναμονής τους.
Η ουσιαστική δυνατότητα για θεραπεία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ειλικρινή δέσμευση του ατόμου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αλλά και την καλή θεραπευτική σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευμένο.

Αν κάποιος δεν έχει την εμπειρία των κρίσεων πανικού, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό και εξουθενωτικό πρόβλημα.

Επομένως, η κατανόηση από το περιβάλλον του ατόμου και η ενθάρρυνση να ζητήσει βοήθεια είναι εξίσου αποφασιστικής σημασίας.

Χριστίνα Βλαχοπούλου

Ψυχοθεραπευτρια, Συμβουλευτική Ψυχολόγος BSc, MSc

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button