Good Life

Πολλά τα οφέλη για την υγεία μας από το λιγότερο αλάτι στο φαγητό

Ακόμη και μικρές μεταβολές σε κάποιους από τους «δείκτες» της υγείας μας ενδέχεται να συμβάλουν σημαντικά στην ευζωία και στη μακροημέρευσή μας. Ενας από αυτούς είναι η υπέρταση, η ρύθμιση της οποίας επιβάλλει μείωση του αλατιού που καταναλώνουμε.

Επί έναν αιώνα, περίπου, οι ειδικοί αντιπαρατίθενται σχετικά με το ποια είναι η ασφαλής ποσότητα χλωριούχου νατρίου που μπορούμε να προσλάβουμε. Παρότι έχουν ήδη καθοριστεί τα όρια για την περιεκτικότητά του στα έτοιμα τρόφιμα, η υπέρταση εξακολουθεί να έχει πανδημικές διαστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι περισσότεροι ειδικοί προκρίνουν την ολοκληρωτική εξάλειψή του από το πιάτο μας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από υπέρταση, παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, που εκτινάσσεται στα ύψη με αλμυρή διατροφή. Και μια μικρή αύξησή της από 13 mm σε 13,4 mm μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Την ίδια στιγμή, έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το 2010, έδειξε ότι ο περιορισμός του αλατιού που τρώμε ημερησίως, κατά 350 χιλιοστόγραμμα –περίπου ένα έκτο του κουταλιού του γλυκού– μειώνει τη συστολική πίεση κατά 1,25 mm, αποτρέποντας 1 εκατομμύριο εγκεφαλικά και εμφράγματα.

Χλωριούχο κάλιο

Νέα μελέτη σε 600 κινεζικά χωριά έδειξε ότι η αντικατάσταση του μαγειρικού αλατιού με αλάτι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μείωσε σημαντικά τα καρδιολογικά περιστατικά και τους θανάτους. Από την αλλαγή ωφελήθηκαν περισσότερο οι οικογένειες που αντικατέστησαν το 30% του χλωριούχου νατρίου με χλωριούχο κάλιο, παρότι εξακολούθησαν να καταναλώνουν τροφές και καρυκεύματα πλούσιες σε νάτριο, όπως η σόγια και το όξινο γλουταμινικό νάτριο.


Δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, παρόμοια μελέτη που εκπονήθηκε σε ηλικιωμένους στην Ταϊβάν, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν χλωριούχο κάλιο στο φαγητό, περιόρισε τη θνησιμότητα από καρδιακά αίτια κατά 41% εντός τριετίας.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε για να προσλαμβάνει μια πολύ μικρή ποσότητα χλωριούχου νατρίου. Το αλάτι αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμο πριν από την έλευση των ψυγείων, για τη συντήρηση των τροφίμων. Σήμερα, αντιθέτως οι ειδικοί –ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με την καρδιά, την υπέρταση και τις νεφροπάθειες–το θεωρούν μια πολύ βλαβερή ουσία.

Aκόμη και αν δεν μπορείτε να πάρετε «αυτόματο διαζύγιο»από τα αλμυρά εδέσματα, ίσως να το κάνετε σταδιακά, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα έτοιμα παρασκευάσματα, που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα. Οι κάλυκες της γλώσσας σας σύντομα θα μάθουν όχι μόνο να μην απολαμβάνουν τα αλμυρά, αλλά να τους δημιουργούν μια δυσάρεστη γεύση.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button