Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε φυτοφάρμακα

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Τα τρία τέταρτα των μη βιολογικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών, που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχουν δυνητικά δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, αναφέρει η Environmental Working Group.

Την διαπίστωση αυτή δημοσιοποίησε η Environmental Working Group στην τελευταία λίστα της περί των «καλύτερων και χειρότερων» φρούτων και λαχανικών όσον αφορά στην έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα.

NOVA

Συγκεκριμένα δημοσίευσε τον σχετικό κατάλογο «2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce», με τα μύρτιλα και τα πράσινα φασόλια να εντάσσονται στη «βρώμικη δωδεκάδα» των μη βιολογικών, ή συμβατικά καλλιεργούμενων, φρούτων και λαχανικών με τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

Ορισμένα από τα φυτοφάρμακα έχουν απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη λόγω δυνητικού κινδύνου.

Mechanical Solutions

«Παρά την πληθώρα των επιστημονικών δεδομένων που συνδέουν την έκθεση σε φυτοφάρμακα με σοβαρά προβλήματα υγείας, ένα δυνητικά τοξικό κοκτέιλ χημικών ουσιών, συνεχίζει να μολύνει πολλά από τα μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά που αγοράζουν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Αλέξις Τέμκιν, τοξικολόγος της Environmental Working Group.

Η ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματά της, που βασίζονται σε δοκιμές του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων και του Υπουργείου Γεωργίας, αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερους κανονισμούς και εποπτεία της χρήσης φυτοφαρμάκων στην καλλιέργεια τροφίμων.

Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από περισσότερα από 46.000 δείγματα 46 ειδών φρούτων και λαχανικών που ελέγχθηκαν για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Η λίστα των επιβαρυμένων τροφών αναλυτικά για το 2023 είναι η ακόλουθη: 

– Φράουλες

– Σπανάκι

– Λάχανο, σέσκουλα

– Ροδάκινα

– Αχλάδια

– Νεκταρίνια

– Μήλα

– Σταφύλια

– Πιπεριές, καυτερές πιπεριές

– Κεράσια

– Μύρτιλα

– Φασολάκια

Ο κατάλογος «Clean 15»

Η Environmental Working Group συνέταξε επίσης έναν κατάλογο, τον οποίον ονόμασε «Clean 15», με τα μη βιολογικά καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά με τη μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων.

Πρόκειται για τα: αβοκάντο, γλυκό καλαμπόκι, ανανά, κρεμμύδια, παπάγια, κατεψυγμένο αρακά, σπαράγγια, πεπόνι, ακτινίδια, λάχανο, μανιτάρια, μάνγκο, γλυκοπατάτες, καρπούζι και καρότα.

Σύμφωνα με την Environmental Working Group τέλος «πολλά φυτοφάρμακα εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της ορμονικής διαταραχής και ασθενειών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, γιατρούς και κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας» .

«Παρατηρούμε μείωση χρήσης ορισμένων φυτοφαρμάκων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων», δήλωσε επίσης ο Αλέξις Τέμκιν. «Παρατηρούμε όμως και αύξηση στη χρήση άλλων φυτοφαρμάκων, τα οποία μπορεί να μην είναι ασφαλέστερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια προσπάθεια για τη συνολική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων».

Οι ειδικοί ζητούν να προτιμάμε βιολογικά

Σύμφωνα με τον Τέμκιν αν και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν είναι πιο θρεπτικά, έχουν ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων,  «Όταν ένα άτομο καταναλώνει βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα ούρα του μειώνονται ραγδαία», πρόσθεσε.

«Εάν τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά, θα συνιστούσα οπωσδήποτε να τα ξεφλουδίζετε και να τα πλένετε σχολαστικά με νερό», συμβουλεύει ο Τέμκιν. «Αποφύγετε τα απορρυπαντικά. Το ξέπλυμα με νερό θα μειώσει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συμβουλεύει επίσης:

– Πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την προετοιμασία των φρέσκων προϊόντων.

– Ξέπλυμα των προϊόντων πριν από το ξεφλούδισμα, ώστε να μην μεταφέρονται βρωμιά και βακτήρια από το μαχαίρι στο φρούτο ή το λαχανικό.

– Χρήση μιας καθαρής βούρτσας λαχανικών για να τρίβετε φρούτα ή λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως τα μήλα και τα πεπόνια.

– Στέγνωμα των προϊόντων με καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για περαιτέρω μείωση των βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button