Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Πιο κοντά στον τεχνητό μυελό των οστών

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Ο τεχνητός μυελός των οστών θα έλυνε τα χέρια των γιατρών στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η λευχαιμία. Παρά τις πρόσφατες επιτυχίες της έρευνας όμως, ο δρόμος προς την επιτυχία παραμένει μακρύς.

NOVA

Η επιτυχία των ερευνητών στον δύσκολο δρόμο παρασκευής ενός τεχνητού μυελού των οστών έγκειται στο ότι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό υλικό, όπου τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα πολλαπλασιάζονται. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κάποια μέρα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις ασθένειες, όπως η λευχαιμία.

Μέχρι πρόσφατα όμως τα βλαστοκύτταρα δεν «επιζούσαν» σε συνθήκες εργαστηρίου. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης KIT, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης σημείωσαν πρόσφατα σημαντικές προόδους δημιουργώντας ένα πορώδες υλικό στο οποίο τα βλαστοκύτταρα πολλαπλασιάζονται για τουλάχιστον τέσσερεις μέρες.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ο φυσικός μυελός των οστών έχει πολύπλοκη δομή έτσι ώστε μια τεχνητή αναπαραγωγή του να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Η τρισδιάστατη αρχιτεκτονική του μοιάζει με σφουγγάρι, στο οποίο οι πρωτεΐνες «υποδέχονται» κύτταρα. Οι πόροι έχουν συγκεκριμένο μέγεθος και φιλοξενούν πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων, που αλληλεπιδρούν και εκλύουν χημικές ουσίες. Η διαδικασία αυτή αποτελεί προϋπόθεση για τον πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων.

Οι επιστήμονες αισιοδοξιούν και συνεχίζουν τα πειράματα

Mechanical Solutions

Στα πειράματά τους η ερευνήτρια Κορνέλια Λι-Τέντικ και οι συνάδελφοί της στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης έκαναν χρήση όλων των συμπερασμάτων από προηγούμενα πειράματα γύρω από τον μυελό των οστών και το περιβάλλον που διασφαλίζει την επιβίωσή του. «Στόχος μας είναι ο τεχνητός μυελός να αποτελείται από χαμηλού κόστους υλικά που κάθε βιολόγος έχει στο εργαστήριό του», λέει στην DW η γερμανίδα επιστήμονας. «Διαφορετικά τι νόημα θα είχε αν οι βιολόγοι δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους φθηνά υλικά»;

Ο Μάρτιν Μπορνχόιζερ από την Πανεπιστημιακή Κλινική της Δρέσδης πιστεύει ότι ίσως στο μέλλον θα γίνει δυνατή η παραγωγή βλαστοκυττάρων από μικρή ποσότητα αιμοποιητικών κυττάρων για τις ανάγκες μιας μεταμόσχευσης σε έναν ενήλικα ασθενή». Τα αιμοποιητικά κύτταρα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τη γέννα και να αποθηκευθούν σε ψυγείο σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ακόμα όμως οι επιστήμονες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να «μιμηθούν» με τεχνητό τρόπο τον φυσικό μυελό των οστών. Θα χρειαστούν ακόμα πολλά ερευνητικά προγράμματα για να πλησιάσουν τα εργαστηριακά πειράματα όσο το δυνατόν περισσότερο τον μυελό των οστών, όπως τον δημιουργεί η φύση.

Στέφανος Γεωργακόπουλος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button