LIFE

Όχι και τόσο «αθώο» το frozen yogurt

Πολλοί είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν το παραδοσιακό γλύκισμα του καλοκαιριού, το παγωτό, για ένα πολλά υποσχόμενο και πιο υγιεινό: το παγωμένο γιαούρτι.

caffeine adv2020b

Μη βιάζεστε όμως. Ίσως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εν αντιθέσει με το κλασικό γιαούρτι, το παγωμένο αυτό γλύκισμα περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης.

«Το γεγονός ότι το όνομα περιέχει τη λέξη “γιαούρτι” κανείς δεν σας εγγυάται τι έχετε στο κυπελάκι σας» λέει ο David Katz, ιδρυτής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του πανεπιστημίου του Yale. «Δεν μιλάμε για εναλλακτική στο γιαούρτι αλλά στο παγωτό», προσθέτει μιλώντας στη Ηuffingtonpost.

neratzoulis neo

Στις έρευνες που διεξήγαγε το Κέντρο βρήκε στο γλύκισμα αυτό πρόσθετα όπως: κόμμι γκουάρ, μαλτοδεξτρίνη, κιτρικό νάτριο, κόμμι κυτταρίνης, φωσφορικό δινάτριο και προπυλενογλυκόλη μονοεστέρες (συστατικά που ίσως δεν θα θέλατε να αναζητήσετε στο ίντερνετ για να δείτε τι είναι). Άλλα περιείχαν πηκτικές ουσίες ακόμη και από φύκη. Ενώ άλλα περιείχαν και συνθετικές ουσίες.

Όπως προσθέτει ο Katz «το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ότι κάτι είναι επιβλαβές, δε σημαίνει ότι δεν είναι. Συχνά τα πρόσθετα είναι ένας δείκτης του πόσο μακρυά είναι ένα τρόφιμο από τη φυσική του κατάσταση».

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίων πάντως συμβουλεύει εδώ και χρόνια τους καταναλωτές «αν κάτι έχει πάνω από πέντε συστατικά ή δεν αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά, μην το καταναλώσετε».

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button