Citron
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Ομίχλη εγκεφάλου: Η περίεργη πάθηση που προκάλεσε η πανδημία;

GMG

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η ομίχλη εγκεφάλου, δεν είναι ιατρικός ή επιστημονικός όρος, ωστόσο μετά την έξαρση της πανδημίας, άρχισε να χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από πολλούς ανθρώπους για να περιγράψουν πώς αισθάνονται όταν η σκέψη τους είναι ασαφής.

Πρόκειται για μια κοινή αντίδραση στο άγχος και σε όλα όσα πρωτόγνωρα ζούμε λόγω της πανδημίας.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

Φαίνεται ότι οι γονείς έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο καθώς δεν ανησυχούν μόνο πώς θα διατηρήσουν την οικογένειά τους ασφαλή και υγιή, αλλά ανησυχούν επίσης για τους δικούς τους γονείς και για τη διασφάλιση της εργασίας τους. Το επίπεδο πίεσης και άγχους κάτω από οποίο λειτουργούν οι γονείς είναι τεράστιο και ουσιαστικά δεν υπάρχει χρόνος να φροντίσουν τις δικές τους βασικές ανάγκες, όπως υγιεινή διατροφή, άσκηση, αυτοεξυπηρέτηση και ύπνο.

Τι προκαλεί την ομίχλη εγκεφάλου;

Εάν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε ακραίες στιγμές αμνησίας, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα όπως ζάλη , αδυναμία ή καρδιακό παλμό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε πιο σοβαρά ζητήματα.

Mechanical Solutions

Αν όμως αισθάνεστε μια θολούρα ή οι σκέψεις σας είναι διάσπαρτες πιθανότατα αντιμετωπίζετε εγκεφαλική ομίχλη που προκαλείται από άγχος ή στρες.

Συνηθισμένα συμπτώματα της πανδημικής εγκεφαλικής ομίχλης

Zuper Service

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα πιο κοινά είναι:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Πρόβλημα με την προσοχή στη λεπτομέρεια
  • Μειωμένη ικανότητα πολλαπλών εργασιών
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ολοκλήρωση εργασιών
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον προγραμματισμό
  • Εντονη υπνηλία ή σύγχυση

Πώς να αντιμετωπίσετε την ομίχλη εγκεφάλου

Εάν είστε γονιός που αντιμετωπίζει συμπτώματα ομίχλης του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πανδημία ή την καραντίνα , λάβετε υπόψη ότι είναι μια κοινή αντίδραση στις εξαιρετικά ανησυχητικές και δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου και αφορούν στον τρόπο διαχείρισης του άγχου σας.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Παραδόξως, η κακή υγεία του εντέρου είναι μία από τις κύριες αιτίες ομίχλης του εγκεφάλου. «Υπάρχει ένας τόνος αναδυόμενων ερευνών που δείχνουν ότι η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τροφοδοτούν τα κακά βακτήρια στο έντερό μας, οδηγούν σε φλεγμονή όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στον εγκέφαλο», εξηγεί η Sarah Bridges, PhD, ψυχολόγος με έδρα τη Μινεσότα. Γι’ αυτό μπορεί συχνά να νιώθετε υπνηλία μετά από μια ζαχαρούχα λιχουδιά ή ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες. Αυτή η “κατάρρευση” δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική. Στην πραγματικότητα, περίπου το 95% της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης (οι νευροδιαβιβαστές της ευεξίας) παράγονται στον εντερικό σας σωλήνα.

Ενώ μπορεί να μην θέλετε να παραλείψετε εντελώς τα αγαπημένα σας καλούδια, οι ειδικοί συνιστούν να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές. «Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και η λήψη πρεβιοτικών και προβιοτικών μπορεί να εισαγάγει υγιή βακτήρια στο έντερο, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να παράγει καλύτερα αυτούς τους νευροδιαβιβαστές που ενισχύουν τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Dow. «Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3, είτε από καθαρά θαλασσινά είτε από συμπληρώματα, τα οποία μπορούν επίσης να θεραπεύσουν την εγκεφαλική ομίχλη».

Η διαλείπουσα νηστεία -ο περιορισμός του διατροφικού σας παραθύρου σε 10 ώρες την ημέρα- μπορεί επίσης να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία. “Η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, που ονομάζεται νευρογένεση. Δίνοντας στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη, στην πραγματικότητα δίνετε και στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα”, λέει ο Bridges.

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία. «Η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, που ονομάζεται νευρογένεση. Δίνοντας στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη, στην πραγματικότητα δίνετε και στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα», λέει η Bridges.

Μετριάστε το άγχος σας

Στις μέρες μας, ο εγκέφαλός μας κατακλύζεται από πληροφορίες από τις ειδήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συνεχή εισροή κειμένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πλημμυρίζουν τα smartphones μας. Το αποτέλεσμα: Ο εγκέφαλός μας είναι κουρασμένος. «Όταν έχετε υπερβολικό γνωστικό φορτίο -δηλαδή κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή έχετε πάρα πολλά στο μυαλό σας- αυτό επιβαρύνει τα νοητικά μας αποθέματα», λέει η Bridges. «Είναι πάρα πολλά για τον εγκέφαλό μας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε κάτι που ονομάζεται υπερδιαφανείς ρυθμοί, οι οποίοι είναι κύκλοι που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσής μας. Σύμφωνα με την Bridges, οι έρευνες δείχνουν ότι η εργασία σε διαστήματα 90 λεπτών και στη συνέχεια ένα διάλειμμα για να πιείτε νερό, να κάνετε έναν σύντομο περίπατο ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής σας ισχύος. «Ελαχιστοποιώντας αυτά τα χρονικά διαστήματα εργασίας, ανακουφίζετε το στρες στον εγκέφαλό σας».

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας. Ο Dow συνιστά διαλογισμό για 12 λεπτά κάθε μέρα (αν και ακόμη και λίγα λεπτά θα βοηθήσουν). Και οπωσδήποτε, προσπαθήστε να αφήνετε το τηλέφωνο κάτω για λίγες ώρες την ημέρα για να αποφύγετε την υπερφόρτωση με πληροφορίες.

Βελτιώστε τις συνήθειες του ύπνου σας

Σίγουρα, ένας κακός ύπνος εδώ και εκεί θα σας αφήσει νωθρούς την
επόμενη μέρα, αλλά αν οι συνολικές συνήθειες ύπνου σας δεν είναι βέλτιστες, ο εγκέφαλός σας δεν θα είναι στα καλύτερά του. «Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να μας πλήξουν με δύο τρόπους, αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους και διαταράσσοντας την ευκαιρία του εγκεφάλου να ξεκουραστεί και να ανακάμψει», λέει η Bridges. «Αυτό μπορεί να προέλθει από ένα ασυνεχές πρόγραμμα ύπνου, να μην κοιμάστε βαθιά ή να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας – όλα αυτά μπορούν να σας δώσουν παροδική εγκεφαλική ομίχλη».

Μια μελέτη του 2020 που έγινε στο Στάνφορντ διαπίστωσε ότι το να βγείτε έξω για λίγα λεπτά νωρίς το πρωί καθώς ανατέλλει ο ήλιος και ξανά πριν δύσει, θα επαναφέρει τους κιρκάδιους ρυθμούς σας. «Αυτό το φως βοηθά στην ευθυγράμμιση του φυσικού σας κύκλου ύπνου-αφύπνισης, γεγονός που επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να μπει σε λειτουργία “αυτοκαθαρισμού” τη νύχτα, καθαρίζοντας τις πλάκες που προκαλούν την εγκεφαλική ομίχλη», λέει ο Dow.

Περπατήστε

Γνωρίζουμε ότι μια καλή προπόνηση κάνει το αίμα και το οξυγόνο να ρέουν στο σώμα, οπότε είναι λογικό η άσκηση να δίνει ώθηση και στον εγκέφαλο. «Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να αποδίδει στο μέγιστο», εξηγεί ο Dow. Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος -μια ώρα είναι το καλύτερο- μπορεί να επαναφέρει τον εγκέφαλό σας.

Παίξτε μερικά παιχνίδια για τον εγκέφαλο

Κλείστε την τηλεόραση που κουράζει το μυαλό για μια ώρα και αντ’ αυτού, παίξτε πασιέντζα, λύστε ένα σταυρόλεξο ή παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι (κατά προτίμηση ένα με στοιχείο μνήμης). Ακόμα και το να μάθετε κάτι καινούργιο -εφόσον είναι συναρπαστικό και όχι αγχωτικό- μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό σας μια απαραίτητη επανεκκίνηση.

Φυσικά, αν αυτές οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής δεν διορθώνουν το πρόβλημα και η ομίχλη του εγκεφάλου σας φαίνεται να επιμένει, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button