Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Νερό: Πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που φυτεύονται τα περισσότερα δέντρα και οι ανάγκες σε νερό είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι νομίζουμε. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό σε έλλειψη και εμείς μπορούμε με μικρές αλλαγές, να μειώσουμε την κατανάλωσή του και τους λογαριασμούς μας και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Μειώνουμε την κατανάλωση του νερού με όλους τους παρακάτω τρόπους:

Κλείνουμε τις βρύσες

NOVA

Αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή μόνο όταν τη χρειαζόμαστε πραγματικά. Μπορούμε να κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή σαπουνίζουμε τα πιάτα μας.

Βράζουμε μόνο την ποσότητα που θα χρειαστούμε

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Εξοικονομούμε νερό, χρήματα και ενέργεια βράζοντας μόνο την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε.

Μειώνουμε τη διάρκεια χρήσης του ντους

Mechanical Solutions

Στη διάρκεια του ντους καταναλώνουμε πάνω από 17 λίτρα νερού ανά λεπτό. Με τη βοήθεια του χρονόμετρου του κινητού μας, μπορούμε να μειώσουμε το ντους μας κατά 2-3 λεπτά. Μπορούμε ακόμα να αντικαταστήσουμε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής, ώστε να ξοδεύουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού.

Βάζουμε γεμάτο πλυντήριο

Έτσι να ελαττώνουμε τις πλύσεις, την ενέργεια και την ποσότητα απορρυπαντικού μειώνοντας παράλληλα και τα έξοδά μας.

Χρησιμοποιούμε καζανάκια εξοικονόμησης νερού

Υπάρχουν καζανάκια που έχουν δύο κουμπιά. Ένα για μικρή ροή και ένα για μεγαλύτερη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε μέσα στο καζανάκι ένα πλαστικό δοχείο, για τη μείωση του όγκου του νερού.

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών

Η εκτροφή ζώων για την παράγωγη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων σπαταλούν μεγάλες ποσότητες νερού. Μειώνοντας την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνουμε καθημερινά θα συμβάλουμε στην εξοικονόμηση του νερού και θα βελτιώσουμε πολύ την υγεία μας.

Μαγειρεύουμε στον ατμό, όποτε μπορούμε

Τα λαχανικά στον ατμό διατηρούν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν επιλέγουμε να τα βράσουμε μπορούμε να κρατήσουμε το νερό που απομένει και να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια νόστιμη σούπα. Αφού κρυώσει μπορούμε να ποτίσουμε με αυτό τα φυτά μας.

Μειώνουμε τα απόβλητα των τροφίμων

Πολλά από τα τρόφιμα που πετάμε καθημερινά θα μπορούσαν να είχαν φαγωθεί, εξοικονομώντας παράλληλα και πολλά χρήματα. Κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό και αγοράζουμε μόνο όσα θα καταναλώσουμε.

Οργανώνουμε την κηπουρική μας

Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί η αργά το απόγευμα για να μην εξατμίζεται το νερό από τη ζέστη. Ποτίζουμε το έδαφος, έτσι ώστε το νερό να απορροφάται από τις ρίζες των φυτών που το έχουν ανάγκη. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τους αυτόματους ποτιστές και ποτίζουμε εμείς τα φυτά μας.

Συλλέγουμε το νερό της βροχής

Μπορούμε έτσι να εξοικονομήσουμε πάνω από 5000lt το χρόνο. Μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά με αυτό το νερό παρά με το επεξεργασμένο νερό της βρύσης.

Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων αντί να πλένουμε τα πιάτα στο χέρι

Ας ενημερωθούμε για τις πιο αποτελεσματικές ενεργειακά και αποδοτικές όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού ηλεκτρικές συσκευές.

Ελέγχουμε συχνά τους σωλήνες στην κουζίνα μας για τυχόν διαρροές

Πρέπει να γνωρίζουμε που βρίσκεται η βαλβίδα διακοπής του νερού έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να την κλείσουμε όποτε υπάρχει διαρροή. Διορθώνουμε τις χαλασμένες βρύσες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Έχουμε το τηλέφωνο επικοινωνίας του παρόχου νερού έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Δεν επιλέγουμε εταιρίες και επενδυτές που συμβάλλουν στην λειψυδρία και στην μόλυνση του νερού

Αυτές πολύ συχνά μολύνουν τις πηγές και μειώνουν τις προμήθειες νερού. Ας ελέγξουμε πως οι εταιρίες που παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούμε απειλούν τις τοπικές πηγές νερού. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υποστηρίζουμε τη σπατάλη και τη μόλυνση του νερού.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δράση. Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο μπορούν με τη λήψη θετικών μέτρων να συμβάλουν στην εξοικονόμηση του νερού και στην αποφυγή της μόλυνσης του όπως:

 • Να καταμετρήσουν τη χρήση του νερού και να θέσουν στόχους για την εξοικονόμηση του
 • Να υποχρεώσουν τις μεγάλες εταιρίες να διαχειρίζονται σωστά την ποσότητα των πόρων που χρησιμοποιούν
 • Να ενθαρρύνουν τις διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών
 • Να ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές, που παράγουν προϊόντα, που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νερού για να παραχθούν
 • Να παράξουν αυτά τα προϊόντα, έτσι ώστε να διαρκούν περισσότερο
 • Να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις επιπτώσεις στο νερό των καταναλωτικών τους συνηθειών
 • Να θεσπίσουν νόμους για την αύξηση της ανακύκλωσης του νερού,
  να αποτρέψουν τους ανθρώπους και τις εταιρίες από τη χρήση ρυπογόνων ουσιών θεσπίζοντας νόμους ενάντια στη χρήση χημικών ουσιών που μολύνουν το έδαφος και κατ’ επέκταση το νερό.

Καταρχήν περίπου το 97% του νερού που υπάρχει στο κόσμο βρίσκεται στις θάλασσες και στους ωκεανούς με αποτέλεσμα να είναι αλμυρό άρα και ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Τα 2/3 από το 3% αποτελεί πάγους. Έτσι εμείς οι άνθρωποι βασιζόμαστε σε ελάχιστο διαθέσιμο ποσοστό καθαρού νερού ως αναγκαία πηγή για τη ζωή.

Όμως, δε χρησιμοποιούμε το νερό μόνο για να το πίνουμε, το χρησιμοποιούμε για να πλυθούμε, να καθαρίσουμε και εν γένει για να παράγουμε τα πάντα, από ρουχισμό μέχρι τρόφιμα.

Μερικά ενδεικτικά γεγονότα σχετικά με τη χρήση του νερού

 • 150 λίτρα νερού αποτελούν τον μέσο όρο που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για να πλύνουμε, να μαγειρέψουμε και να καθαρίσουμε
 • Ποσοστό 70% του καθαρού νερού, χρησιμοποιείται για να παραχθεί το φαγητό που τρώμε
 • 58 μπανιέρες νερού χρησιμοποιούνται από κάθε πρόσωπο κάθε μέρα για να φτιαχτεί το φαγητό που τρώμε και τα πράγματα που αγοράζουμε
 • Μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει την κατανάλωση του νερού κατά 36%
 • 10.000 λίτρα νερού χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί το κινητό μας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο