LIFE

Μόνο το 41% των Ελλήνων έχει καλή Υγεία

Η νέα πανελλαδική έρευνα  Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, από την Metron Analysis έδειξε ότι  μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και όπως επεσήμαναν ότι έχουν «κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι, σε ποσοστό 14% και οι έχοντες βασική εκπαίδευση σε ποσοστό 17%.

caffeine adv2020b

Όπως έδειξε η έρευνα, ο δείκτης ψυχικής υγείας είναι σημαντικά μειωμένος (45,8%) σε σχέση με το 2010 που ήταν στο 49,5%.
Επίσης, το 39% των ελλήνων απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Εξαιρετικά υψηλό, παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα με ποσοστό 37%, με το 40% να αφορά τους άνδρες και 34% τις γυναίκες. Επιπροσθέτως, υψηλό είναι το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας με ποσοστό 27%, στα εστιατόρια με 78% και στις καφετέριες μπαρ με 92%.

neratzoulis neo

Όπως αναδείχθηκε επίσης, το 9% των ελλήνων δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο. Και μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος. Για την ακρίβεια ένα 17% είναι παχύσαρκοι, και ένα 42% υπέρβαροι.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση υπηρεσιών υγείας και το φάρμακο διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στη χρήση προληπτικών εξετάσεων, κυρίως μαστογραφίας με ποσοστό 57%, μικροσκοπική κοπράνων 14%, ενώ 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει ποτέ την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.

Αυξημένη είναι η προσφυγή σε ιδιώτες γιατρούς με το ποσοστό να φτάνει στο 60% και μειωμένη χρήση ιατρείων ασφαλιστικού ταμείου, μόλις 8%.

Επίσης, το 22% δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και μόνο ένας στους πέντε τα εμπιστεύεται.

Το 83% δεν ζητά από τον ιατρό να προτείνει γενόσημο φάρμακο ενώ, την ίδια στιγμή ένα 64% έχει εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό ότι θα δώσει το φθηνότερο γενόσημο. Επιπροσθέτως, το 61% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό που προτείνει ο γιατρός.

Τέλος, το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button