Europlan

Xaritakis
Debate
LIFE

Με αυτή τη συχνότητα πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας

Το μπάνιο του σκύλου είναι μια διαδικασία που προξενεί ερωτήματα σε πολλούς κηδεμόνες.

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Κάθε πότε θεωρείται ασφαλές και χρήσιμο να πλένουμε τον σκύλο μας; Τι σαμπουάν είναι κατάλληλο να χρησιμοποιούμε; Τι συμβαίνει με την υγιεινή των μακρύτριχων σκύλων, και τι με αυτή των κοντότριχων; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά εξαρτώνται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Το τρίχωμα του σκύλου σας

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από τον τύπο τριχώματος του σκύλου σας. Το πιθανότερο είναι να σκέφτεστε πως, όσο κοντότερο το τρίχωμα, τόσο λιγότερο μπάνιο χρειάζεται. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν άτριχοι σκύλοι, όπως οι Κινέζικοι Λοφιοφόροι και οι Χόλο, οι οποίοι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και, μεταξύ άλλων, εβδομαδιαία μπάνια.

“IN_AND_OUT

Φυσικά, είναι αναμενόμενο οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα, όπως τα Μαλτέζ και τα Κόλεϊ, να χρειάζονται περισσότερη προσοχή, και πιο συγκεκριμένα, ένα μπάνιο κάθε μία με τέσσερις ή έξι εβδομάδες, κατά την περίπτωση που το τρίχωμά τους είναι σε καλή κατάσταση στο ενδιάμεσο, λέει ο Jorge Bendersky, εξειδικευμένος καλλωπιστής ζώων διασήμων, καθώς και συγγραφέας. Υπάρχει, βέβαια, και η ράτσα Πούλι, η οποία είναι μακρύτριχη αλλά δεν χρειάζεται τόσο συχνό μπάνιο. Σύμφωνα με τη Λέσχη Πούλι της Αμερικής, τα Πούλι δεν μυρίζουν όπως τα υπόλοιπα σκυλιά, και δεν χρειάζονται συχνό πλύσιμο.

Όσο για τους σκύλους με μεσαίο τρίχωμα, όπως τα Λαμπραντόρ, τα Γκόλντεν Ρητρίβερ, και τα Σιβηρικά Χάσκι, δεν ενδείκνυται να κάνουν μπάνιο πολύ συχνά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια σημαντικών ελαίων από το δέρμα, τα οποία συμβάλλουν στη διαδικασία της μόνωσης του σώματος, όπως εξηγεί η Monica Handy του Κινητού Spa Κατοικιδίων του Woofie. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για την ιδανική συχνότητα και το κατάλληλο σαμπουάν για σκύλους που μαδούν.

Mechanical Solutions

Προβλήματα υγείας του σκύλου

Αν ο σκύλος σας υποφέρει από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. αλλεργίες, ρωτήστε τον/την κτηνίατρο ή τον/την groomer σας για να σας προτείνουν κάποιο ειδικό σαμπουάν. Ακόμα, όλα τα κατοικίδια ωφελούνται από έναν μηνιαίο καθαρισμό αυτιών και κόψιμο νυχιών, και μάλιστα οι διαδικασίες αυτές ενδέχεται να θεωρούνται πιο βασικές για τον σκύλο σας ακόμη και απ’ το μπάνιο.

Προβλήματα υγείας του κηδεμόνα

Φυσικά, σημασία έχει και η δική σας υγεία, ή αυτή των παιδιών σας. Εάν πάσχετε από αλλεργίες, μπορεί να σας προκαλεί πρόβλημα η πιτυρίδα του σκύλου σας, την οποία μπορείτε να αντιμετωπίσετε με μια εβδομαδιαία ρουτίνα μπάνιου και κάποιο ειδικό σαμπουάν.

Τρόπος ζωής του σκύλου

Όπως είναι αναμενόμενο, ένας γεμάτος ενέργεια τρόπος ζωής είναι πιο εύκολα επιτεύξιμος για μία κοντότριχη φυλή που παραμένει καθαρή, καθώς ενδιάμεσα των μπάνιων δεν χρειάζεται τόσο πλύσιμο και τόση προσοχή όσο οι μακρύτριχες. Μετά από μια πολυάσχολη μέρα έξω απ’ το σπίτι, πολλές φορές μπορεί ένα καλό τρίψιμο με ένα βρεγμένο πανί να είναι αρκετό για να απομακρύνει τη συσσωρευμένη βρωμιά.

Όσο μακρύ ή κοντό τρίχωμα κι αν έχει ο σκύλος σας, πάντως, είναι δεδομένο ότι θα χρειάζεται μπάνιο συχνότερα αν ζει μια ενεργητική ζωή στα χώματα, στις λάσπες, ή στην θάλασσα, σε σχέση με έναν σκύλο που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του μέσα στο σπίτι.

Η τελική συμβουλή του Bendersky είναι ότι «Θα έπρεπε να πλένουμε τους σκύλους μας όταν βρωμίζονται τόσο που δεν είναι πια σε θέση να τους αγκαλιάσουμε.»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
topetmou.gr

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button