Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Η γραβάτα περνάει κρίση

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Το νέο dress code στις εταιρείες παγκοσμίως φαίνεται να έχει οδηγήσει σε κατάρρευση εισαγωγών και εξαγωγών γραβάτας: Την τελευταία δεκαετία οι εισαγωγές στη Γερμανία μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα. Αυτά τα δεδομένα προκύπτουν τουλάχιστον από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. «Πλέουμε πλέον σε ταραγμένα νερά», λέει ο Γιαν Μέζε, διευθυντής της Ascot, μίας εταιρείας που ιδρύθηκε το 1908 και παράγει μέχρι σήμερα γραβάτες με έδρα το Κρέφελντ.

Σύμφωνα με τον Μέζε, η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε μεταξωτές γραβάτες υψηλής ποιότητας, μαζί με μία ακόμη τη Henley, είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στο είδος στη Γερμανία. Ωστόσο, καθώς η γερμανική αγορά είναι πολύ περιορισμένη, οι εταιρείες κατασκευάζουν και διάφορα ανδρικά αξεσουάρ εκτός από γραβάτες.

NOVA

Ντύσου πρόχειρα και… βγάλε τη γραβάτα

Η εδραίωση του home office ήταν ένα ακόμη χτύπημα για τους κατασκευαστές γραβάταςκ αθώς πλέον ελάχιστοι άνδρες δίνουν σημασία στο ντύσιμό τους όταν εργάζονται από το σπίτι όπου δεν έχουν δια ζώσης συναντήσεις με τους συναδέλφους τους. Η τάση για casual ένδυση τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι παραμένει και οι γραβάτες πλέον βγαίνουν σπάνια από την ντουλάπα, επισημαίνει και ο Άξελ Αγκουστίν, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Εμπορίου Κλωστοϋφαντουργίας, Υποδημάτων και Δερμάτινων Ειδών στην Κολωνία.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Δυστυχώς το εμπόριο γραβάτας είναι πλέον σε πολύ δύσκολη θέση σε όλο τον κόσμο, αν και βέβαια υπάρχουν και διαφορές σε κάθε χώρα», τονίζει ο Μέζε. Για την εταιρεία του ωστόσο δεν διαφαίνεται να πέφτουν οι τίτλοι τέλους καθώς η υψηλή ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει εξακολουθεί να είναι προσοδοφόρα, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «εξακολουθούν να υπάρχουν κι εκείνοι που λατρεύουν να φορούν γραβάτες όπως επίσης και οι πελάτες που τις χρειάζονται για εορταστικές περιστάσεις».

Ένα μπαρόκ απομεινάρι γίνεται εν έτει 2024… πασέ

Mechanical Solutions

Η γραβάτα είναι απομεινάρι της εποχής του μπαρόκ και το ίδιο το όνομά της παραπέμπει στη χώρα προέλευσής της, την Κροατία. Τον 17ο αιώνα, η γαλλική αριστοκρατία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε τη γραβάτα, η οποία εκείνη την εποχή έμοιαζε ακόμα περισσότερο με μαντήλι. Όπως δείχνουν και οι απεικονίσεις σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής από τον 16ο έως τα τέλη του 18ου αιώνα, οι ευκατάστατοι άνδρες -και ιδιαίτερα εκείνοι που έφεραν τίτλους ευγενείας- συνήθιζαν να ντύνονται το ίδιο φαντεζί και μοντέρνα με τις γυναίκες της εποχής. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση και την άνοδο της αστικής τάξης, τα φανταχτερά αντρικά ρούχα έγιναν όμως πασέ, με την γραβάτα να παραμένει τελικά η μοναδική πολύχρωμη πινελιά στο ανδρικό ντύσιμο.

Η γραβάτα είναι καλτ

Αν και θεωρείται επίσημο αξεσουάρ, κάποιοι – και κάποιες – κατάφεραν να μετατρέψουν την κατά τ’ άλλα “συντηρητική” γραβάτα σε ένα καλτ αντικείμενο.

Τέλος τα δερμάτινα μπουφάν!

Μετά την ανακάλυψη των Beatles το 1962 από τον μάνατζέρ τους, Μπράιαν Έπσταϊν, άλλαξαν δραστικά το στιλ τους. Μέχρι τότε έπαιζαν φορώντας δερμάτινα μπουφάν και τζιν – οι γραβάτες και τα σακάκια ήταν τελικά το εισιτήριό τους στα τηλεοπτικά σόου και τις μεγάλες σκηνές παγκοσμίως. Ωστόσο ακόμη και αυτή η αλλαγή δεν κατάφερε να πείσει τους γηραιότερους για το… ποιόν τους.
Εικόνα: Picture-Alliance/Photoshot
Αιώνιος μαθητής – με γραβάτα

Ο κιθαρίστας Άνγκους Γιανγκ των AC/DC έπρεπε να σφηνώνει τη γραβάτα του πίσω από το ζωνάρι της κιθάρας για να μπορεί να αφοσιωθεί δίχως παρεμβολές στο σόλο του. Σκωτσέζος στην καταγωγή, φορούσε ωστόσο πάντα τη βρετανική σχολική στολή συνδυασμένη με μία γραβάτα, από την ίδρυση του συγκροτήματος το 1973.

Καλτ ενδυμασία για ένα καλτ συγκρότημα

Τα διάσημα τζαζ αδέρφια Τζέικ και Έλγουντ Μπλουζ θέλουν να ξαναστήσουν το παλιό τους συγκρότημα. Μέχρι να διοργανώσουν τη συναυλία και μετά από μια τρελή καταδίωξη με την αστυνομία, οι Blues Brothers περνούν από πολλά (μουσικά) κύματα, μεταξύ άλλων με την Αρέθα Φράνκλιν και τον Ρέι Τσαρλς. Η ενδυμασία τους, καπέλο-γραβάτα και μαύρα γυαλιά ηλίου αντιγράφηκε συχνά από τους φαν της ταινίας.

Μαθήματα στιλ από επαγγελματίες δολοφόνους

Ο Τζουλς (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον) και ο Βίνσεντ (Τζον Τραβόλτα) είναι πάντα κουστουμαρισμένοι και “στην πένα”, παρά τη βρόμικη δουλειά τους – την οποία κάποιες φορές κάνουν συζητώντας για χάμπουργκερ. Δύο ακόμη διάσημες, μαύρες γραβάτες από το Pulp Fiction του Ταραντίνο.
Εικόνα: United Archives/IFTN/picture alliance
Με τη γραβάτα στα Όσκαρ

Ο “νευρικός εραστής” του Γούντι Άλεν από το 1977 ήθελε την ηθοποιό Ντάιαν Κίτον να φορά γραβάτα. Ο ρόλος της ως Άνι Χολ την έκανε διάσημη μέσα σε μία μόλις νύχτα, ενώ της χάρισε και ένα Όσκαρ. Μία νευρωτική Νεοϋορκέζα με παντελόνι από ανδρικό κοστούμι, γιλέκο, καπέλο και φυσικά γραβάτα – ένα ντύσιμο που καθιέρωσε η ηθοποιός, δίνοντας έμπνευση σε πολλές γυναίκες.

Η κόκκινη γραβάτα

Ο Ντόναλντ Τραμπ φορούσε συχνά στις εμφανίσεις του μία πολύ μακριά, κατακόκκινη γραβάτα. Αν και κάποιες φορές έβαλε γραβάτα και σε άλλες αποχρώσεις, η συγκεκριμένη ήταν η αγαπημένη του, πιθανότατα λόγω των συμβολισμών. Πρόκειται άλλωστε για ένα χρώμα που συμβολίζει την δύναμη, το πάθος και την επιθετικότητα, ενώ είναι ταυτόχρονα και μία… προειδοποίηση: Προσέξτε, έρχομαι!

Επίσημη πολιτική δήλωση με… γερμανική γραβάτα

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκέφτηκε το 2008, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, τη Βιέννη, όπου παρακολούθησε τον αγώνα ανάμεσα σε Αυστρία και Γερμανία. Νικήτρια ήταν η Γερμανία, μετά το γκολ του Μίχαελ Μπάλακ. Και βέβαια η επίσημη γραβάτα του Στάινμαϊερ έκανε μεγαλύτερη αίσθηση από τα κασκόλ του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ και του καγκελαρίου Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ…

Μια ιδιαιτερότητα της γραβάτας είναι ότι πλέον δεν έχει καμία πρακτική χρήση, αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να «κρύψει» μία μεγάλη κοιλιά. Ωστόσο η γραβάτα δεν ήταν πάντα ένα άχρηστο αξεσουάρ. Σύμφωνα με την ιστορικό ένδυσης Άντελχαϊντ Ράσε από το Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης «γύρω στο 1700 ήταν ουσιαστικά ένα μαντήλι φτιαγμένο από λεπτό λινό και δενόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο λαιμό. Μπορούσε να πλυθεί εύκολα, οπότε χρησιμοποιήθηκε κατά κάποιον τρόπο για την προσωπική υγιεινή. Η γραβάτα κάλυπτε και προστάτευε επίσης την περιοχή του λαιμού».

Και αν το συγκεκριμένο αξεσουάρ είχε διατηρήσει την πρακτική αυτή χρήση ίσως να ήταν πιο δύσκολη η κατάργησή του. Διότι ακόμα και αν και οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή μερικά από τα τελευταία προπύργια της γραβάτας, ακόμη και στον συντηρητικό χρηματοπιστωτικό τομέα η γραβάτα έχει πάρει την κατηφόρα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button