Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Χωρισμοί, ασθένειες και φυσικές καταστροφές: Οι κρίσεις στη ζωή μας

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη τον τελευταίο καιρό με ολοένα και μεγαλύτερα δυσάρεστα γεγονότα που πολλές φορές μας μουδιάζουν, μας παραλύουν και άλλες υπερφορτώνουν τον εγκέφαλό μας με αρνητικά συναισθήματα.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στη ζωή που μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε δύσκολες και οι οποίες μπορεί να μας ταλαντεύουν τα όρια της συναισθηματικής μας ευημερίας. Αυτές οι στιγμές συνήθως μας επηρεάζουν βαθιά, ενώ θα μπορούσαν δυνητικά να βλάψουν τη ζωή μας. Παρακάτω συζητάμε μερικές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που συναντάμε στη ζωή μας και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Με τις περισσότερες να μην βρίσκονται και να μην εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους, η καλύτερη και πιο λογική μέθοδος αντιμετώπισης κρύβεται στην αποδοχή τους και την μετάβασή μας σε μια επόμενη κατάσταση.

NOVA

Αποτυχίες

Οι αποτυχίες σίγουρα συγκαταλέγονται στις δύσκολες στιγμές για έναν άνθρωπο, είτε είναι στο επαγγελματικό περιβάλλον, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Η μη επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχουμε δουλέψει τόσο σκληρά, η αίσθηση της αναξιότητας, αλλά και όλος ο αρνητισμός που φέρουν μαζί τους οι αποτυχίες, είναι κομμάτια εξαιρετικά δύσκολα να διαχειριστεί κανείς.

Είτε μας αρνήθηκαν μια προαγωγή στο γραφείο, είτε δεν καταφέραμε να οργανώσουμε σωστά τον χρόνο μας, είτε δεν περάσαμε το μάθημα της εξεταστικής μας, η αποτυχία είναι καθολικά ένα άσχημο συναίσθημα. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο, θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την αποτυχία, ώστε να μη χρειαστεί να νιώσουν οδυνηρά συναισθήματα που αυτή γεννά, όπως: αμηχανία, άγχος, θυμό, θλίψη και ντροπή.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Διαζύγιο

Ένας γάμος, δηλαδή μια ανθρώπινη σχέση και σύνδεση είναι ίσως από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις που μπορεί κανείς να βρεθεί. Για να λειτουργήσουν σωστά αυτές οι ιδιόμορφες “μηχανές” χρειάζεται αναμφισβήτητα μεγάλη προσπάθεια και από τα δυο μέρη της. Πολλές φορές δυστυχώς, τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς με αποτέλεσμα πολλοί γάμοι να καταλήγουν στο διαζύγιο.
Το διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών καταστάσεων που ξεκινούν από την θλίψη που βιώνουμε από την απώλεια της σχέσης και την ιδέα της αποτυχίας, μέχρι το να ανησυχούμε για τα παιδιά μας και τα οικονομικά μας. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σύμφωνα με το Phychology Today εξηγούν ότι η μοναξιά είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος για να συνηθίσεις να είσαι μόνος.

Χάνοντας την δουλειά μας

Η απώλεια μιας θέσης εργασίας μπορεί να είναι καταστροφική τόσο οικονομικά, όσο και συναισθηματικά. Μπορεί να επιφέρει άγχος για το μέλλον, ειδικά αν ήμασταν απροετοίμαστοι για αυτή την εξέλιξη, ή μπορεί ακόμα και να μας κάνει να συναντήσουμε πρακτικές οικονομικές δυσκολίες. Μια κατάσταση κατά την οποία είναι αρκετά εύκολο κανείς να νιώσει απελπισμένος, ειδικά να σκεφτούμε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 11,3 τοις εκατό.

Mechanical Solutions

Μεγαλώνοντας

Ίσως έχετε ακούσει την ιστορία του Βούδα και πώς ξεκίνησε το μονοπάτι της φώτισης- είδε τις δυστυχίες στη ζωή του ανθρώπου, για τις οποίες ήθελε να βρει μια θεραπεία. Το θέμα είναι ότι το να μεγαλώνεις δεν χωράει θεραπεία. Τα γκρίζα μαλλιά, οι ρυτίδες, η εύθραυστη υγεία και η αδυναμία να κάνουμε πράγματα που κάποτε φέρναμε εις πέρας με μεγάλη ευκολία είναι μερικά πράγματα στα οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η προσαρμογή ωστόσο, δεν είναι εύκολη και μπορεί να συνοδεύεται με ένα εύρος αρνητικών συναισθημάτων και ψυχοπιεστικών συνθηκών.

Οι ασθένειες, οι παθήσεις και οι τραυματισμοί

Πολλές φορές το να αρρωσταίνει κανείς είναι μια παροδική δυσάρεστη στιγμή στην όμορφη ζωή μας. Πολλές φορές πάλι, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με παθήσεις και αρρώστιες που έχουν χρόνιο χαρακτήρα και μπορούν να επηρεάσουν το σώμα και την ψυχή τους, αλλά και των συγγενών τους που καλούνται να τους στηρίξουν. Ίσως από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς είναι η γνώση της κακής υγείας του, οι αλλαγές που παρατηρεί στο σώμα του και δεν εξαρτιόνται άμεσα από αυτόν και η προσαρμογή του τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά στα νέα δεδομένα.

Χάνοντας τα πάντα σε μια φυσική καταστροφή

Οι φυσικές καταστροφές είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν ποτέ να συμβούν σε κάποιον. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταστροφών, οι άνθρωποι μπορούν δυνητικά να χάσουν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους καθώς και όλα τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού τους: μια πραγματικά τραυματική εμπειρία ζωής.

Αλλά όπως πάντα, ανακάμπτουμε. Είμαστε αρκετά ανθεκτικοί ώστε να επιστρέφουμε από τις πιο δύσκολες στιγμές και να ξεκινάμε από την αρχή. Το γεγονός ότι επιβιώσαμε από αυτή την καταστροφή είναι αρκετός λόγος για να πιστέψουμε ότι μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μετά από καταστροφές όπως ένας σεισμός, μια πλημμύρα ή μια πυρκαγιά, είναι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να βρούμε την ελπίδα σε αυτή την εποχή της απόγνωσης.

Θάνατος αγαπημένου προσώπου

Ο θάνατος είναι η απόλυτη αλήθεια στη ζωή. Θα μπορούσε να έρθει στον καθένα ανά πάσα στιγμή. Η θλίψη που προκαλεί είναι πάντα δύσκολη να αντιμετωπιστεί, καθώς η απώλεια αγαπημένων προσώπων, το να πρέπει δηλαδή να ζήσεις τη ζωή χωρίς αυτούς, είναι το πιο σκληρό είδος αλλαγής που θα μπορούσε κανείς να βιώσει στη ζωή.

Το μοντέλο αποδοχής μιας αντίστοιχης κατάστασης έχει σύμφωνα με τους ψυχολόγους πέντε στάδια: άρνηση, θυμό, κατάθλιψη, διαπραγμάτευση και αποδοχή, χωρίς βέβαια να συμβαίνει απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο για όλους. Το πένθος που μας προκαλεί η απώλεια, είναι από μόνο του ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που δεν έχει “γιατρικό”. Είναι από εκείνα τα συναισθήματα που μόνο με τον χρόνο απαλύνονται και σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος μοιάζει να κυλάει πολύ αργά.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τους εαυτούς μας στις παραπάνω δύσκολες περιστάσεις;

Ευτυχώς, έχει διαπιστωθεί ότι πολλές στρατηγικές αντιμετώπισης είναι αποτελεσματικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δυσκολιών στην ζωή μας. Ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας είναι να βρίσκουμε χρυσές τομές μέσα σε επώδυνες ή δύσκολες καταστάσεις. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

1. Παραμένοντας αισιόδοξοι
Είναι ίσως πολύ δύσκολο να μείνουμε αισιόδοξοι μέσα σε μια από τις παραπάνω καταστάσεις και να αποφύγουμε το συναίσθημα της απελπισίας. Ωστόσο, πολλοί θεραπευτές εξηγούν ότι η πραγματική αισιοδοξία συμβαίνει όταν απλά αποδεχόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα και προχωράμε παρακάτω. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα είναι παροδικά από την φύση τους. Όσο δεν τους αντιστεκόμαστε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.

2. Αμφισβητώντας το μοτίβο των αρνητικών σκέψεών μας
Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να παγιδεύονται στον δυσπροσαρμοστικό κύκλο του να πιστεύουν τις δικές τους σκέψεις, ανεξάρτητα από το πόσο μη ρεαλιστικές ή αβάσιμες μπορεί να είναι. Οι θεραπευτές εξηγούν ότι τα άτομα πρέπει να αμφισβητούν τις πεποιθήσεις και τις σκέψεις τους και να τις κάνουν να χάσουν τη δύναμή τους, αν είναι λανθασμένες. Ο λόγος κρύβεται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα επηρεάζει τόσο το πόσο μας αναστατώνει όσο και το πόσο καλά το αντιμετωπίζουμε.

3. Ζητώντας βοήθεια
Κάποιες φορές το μόνο που έχουμε ανάγκη είναι μια βοήθεια, είτε αυτό μεταφράζεται στο να μας βοηθήσει κάποιος με τα ψώνια της ημέρας, είτε οικονομικά, είτε ψυχολογικά, από μια αγκαλιά έως μια συνεδρία με έναν ψυχοθεραπευτή. Ειδικότερα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες δυσάρεστες καταστάσεις, χρειαζόμαστε σίγουρα συναισθηματική υποστήριξη τόσο από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, όσο και από επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές. Μην διστάζετε να ζητήσετε αυτή την βοήθεια, μπορεί να είναι σωτήρια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Πέγκυ Μπαμπάθα
Πηγή
Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο