Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Αλάτι: Αυτή η συνήθεια στο φαγητό «κόβει» χρόνια ζωής

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τελικά, μάλλον χρειάζεται γενικά «μέτρο» στο αλάτι, αφού σύμφωνα με έρευνα του UK Biobank, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 Βρετανών μέσης ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι το να προσθέτουμε πάντα αλάτι στα τρόφιμα «κόβει» πάνω από δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και ενάμιση χρόνο για τις γυναίκες.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε αλάτι στο φαγητό κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.

“IN_AND_OUT

Όπως αναφέρει η Guardian, η έρευνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδρούν και άλλοι παράγοντες, σημειώνοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι ενδεικτική ενός λιγότερου υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά ώστε να οι άνθρωποι να αρχίσουν να αποφεύγουν την προσθήκη αλατιού στο πιάτο τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης, Lu Qi, η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου.

Mechanical Solutions

«Ακόμη και μια μέτρια μείωση στην πρόσληψη νατρίου, προσθέτοντας λιγότερο ή καθόλου αλάτι στο φαγητό στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν επιτυγχάνεται στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής.

Οι εθελοντές της έρευνας μελετήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Όταν εισήλθαν στη μελέτη μεταξύ του 2006 και του 2010, ρωτήθηκαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου, εάν πρόσθεταν αλάτι στα φαγητά τους και πόσο συχνά το έκαναν.

Η πρόσληψη αλατιού είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, επειδή πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ήδη υψηλά επίπεδα αλατιού. Περίπου το 70% της πρόσληψης νατρίου στις χώρες της Δύσης προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, με το 8-20% να προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο τραπέζι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έβαζαν πάντα αλάτι στο πιάτο τους είχαν 28% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πρόσθεταν πότε ή που πρόσθετα σπάνια. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες, ηλικίας 50 ετών, που πρόσθεταν πάντα αλάτι στο φαγητό είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια για τους άνδρες και 1,5 για τις γυναίκες.

Όπως αναφέρει στη Guardian η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα,  ορισμένες συμβουλές για την υγεία, όπως η διακοπή του καπνίσματος έχουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, το αλάτι δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή, όμως υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο κατανάλωσης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, είναι δύσκολο να εντοπιστεί το «βέλτιστο σημείο» για την υγεία του κάθε ατόμου, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα αλατιού, δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εξισορρόπηση της πρόσληψης αλατιού με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να μειώσουν το αλάτι. «Το να μην προσθέτουμε επιπλέον αλάτι σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό», ισχυρίστηκε η Rosengreen.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button