Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΥΓΕΙΑ

Φυτοφάρμακα στις μπανάνες: Τι δείχνουν έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά και εμπορεύσιμα φρούτα στον κόσμο (περίπου 115 εκατομμύρια τόνοι μπανάνας καταναλώνονται κάθε χρόνο, που παράγονται σε περισσότερες από 100 χώρες) καθώς εκτός από γευστικές, είναι πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα καλίου, εκτός από τις βιταμίνες C, B6 και B1, καθώς και πηγή μετάλλων όπως μαγνήσιο και φώσφορος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, οι μπανάνες έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια.

Δυστυχώς, οι μπανάνες είναι επίσης επιρρεπείς στη δράση των παρασίτων, και λόγω αυτού, η χρήση φυτοφαρμάκων στην παραγωγή τους είναι συνηθισμένη. Μάλιστα τώρα περισσότερο από ποτέ η καλλιέργεια μπανάνας απειλείται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης της μικροβιακής αντοχής που καθιστά άχρηστα τα φυτοφάρμακα και του παράσιτου που σκοτώνει τις φυτείες μπανάνας και είναι γνωστό ως «νόσος του Παναμά».

Mechanical Solutions

Πολλές χώρες υιοθετούν το ανώτατο όριο καταλοίπων (ΑΟΚ-MRL) ως τρόπο ρύθμισης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Οι τιμές MRL μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορές είναι μικρές, ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, το ΑΟΚ για το φυτοφάρμακο malation στα μήλα είναι 0,02 mg/kg στις Ηνωμένες Πολιτείες και 8,0 mg/kg στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή περίπου 400 φορές υψηλότερο.

Επιστημονική ανασκόπηση 15 μελετών που επικεντρώθηκαν στην παρουσία φυτοφαρμάκων στις μπανάνες, έδειξε πως από 172 δείγματα από πολλές χώρες (59,3% στην Ευρώπη,  32,5% στην Ασία και 8,1% στη Νότια Αμερική) το 79,1%, το 32,4% και το 42,6% των δειγμάτων αντίστοιχα, δεν ήταν ικανοποιητικά σύμφωνα με τη νομοθεσία με αυτά τα δείγματα να είναι μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Είναι αξιοσημείωτο δε πως οι καθαρισμένες μπανάνες έχουν γενικά πολύ λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σύμφωνα με αναλύσεις του USDA.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΕ το 2021 αναλύθηκαν 1.241 δείγματα μπανανών. Στο 68,8% (854) των δειγμάτων βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στο 2,3% (28) των δειγμάτων η συγκέντρωση υπερέβη το ΑΟΚ, εκ των οποίων το 1,3% (16) αναφέρθηκε ως μη συμμορφούμενο λόγω αβεβαιότητας στις μετρήσεις

Πολλαπλά υπολείμματα αναφέρθηκαν στο 55,6% (690) των δειγμάτων. Σε δύο μεμονωμένα δείγματα, αναφέρθηκαν 8 διαφορετικά φυτοφάρμακα κάτω από τα ΑΟΚ. Τα φυτοφάρμακα που ποσοτικοποιήθηκαν στο πρώτο δείγμα ήταν: fenpropimorph (RD) , azoxystrobin (RD), spiroxamine (RD), pyriproxyfen (RD), pyrimethanil (RD), bifenthrin (RD), epoxiconazole (RD) και myclobutanil (RD). Στο δεύτερο δείγμα αναφέρθηκαν υπολείμματα buprofezin (RD), bifenthrin (RD), thiabendazole (RD), fenpropimorph (RD), fosetyl (RD), chlorpyrifos (RD), azoxystrobin (RD) και πυριμεθανίλ (RD).

Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Pesticide Action Network, τα πιο συνηθισμένα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε φυτείες μπανάνας είναι:

Θειαβενδαζόλη – Η θειαμπενδαζόλη είναι το πιο κοινό υπόλειμμα φυτοφαρμάκου που βρίσκεται στις μπανάνες, και  εμφανίζεται στο 48,1% των μπανανών που δοκιμάστηκαν . Αυτό το φυτοφάρμακο χαρακτηρίζεται τοξικό και  πιθανό καρκινογόνο.  Επίσης μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί υπολείμματα Imazalil 32.7%, Azoxystrobin 24.2% και Myclobutanil 12.9%. Επίσης στις μπανάνες έχει εντοπιστεί και το Chlorpyrifos: Ένα τοξικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή μπανάνας

Για αυτούς τους λόγους, οι μπανάνες που φέρουν είτε βιολογική πιστοποίηση και πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου είναι προτιμότερες. Επιπλέον οι πωλητές μπανανών που φέρουν την πιστοποίηση Fair Trade έχουν συμφωνήσει σε ορισμένους περιορισμούς στα τοξικά φυτοφάρμακα, μεγαλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους και λογικές ελάχιστες τιμές για τους παραγωγούς.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button