Europlan

Xaritakis
Debate
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι είναι μια ξηρή καταιγίδα – Πως δημιουργείται

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Εχετε ακούσει ποτέ την ιδέα του ξηρή καταιγίδα. Συμβαίνει όταν υπάρχει καταιγίδα που παράγει λίγη ή καθόλου βροχή. Μπορεί να φαίνεται σαν αντίφαση όσον αφορά την καταιγίδα χωρίς βροχόπτωση, αν και συμβαίνει αρκετά συχνά. Σε περιοχές των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, συμβαίνει συνήθως με μεγάλη συχνότητα, ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού.

Όταν μιλάμε για μια ξηρή καταιγίδα, αναφερόμαστε σε έναν τύπο ηλεκτρικής καταιγίδας που έχει μικρή ή καθόλου βροχόπτωση. Συνήθως φαίνεται από τον ουρανό με συχνή αστραπή και βροντή, αλλά αυτό δεν προκαλεί βροχή. Στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες τείνει να συμβαίνει συχνά κατά τους μήνες της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού. Είναι σε αυτές τις περιοχές όπου ο δείκτης θερμότητας μπορεί να είναι πολύ υψηλός και χαμηλή υγρασία. Είναι γνωστό ως ξηρή καταιγίδα επειδή συμβαίνει όταν η θερμοκρασία και η θερμότητα συναντιούνται κάτω από το κάλυμμα του νέφους. Αυτό το μέρος των νεφών είναι γνωστό ως εναέριος θόλος.

“IN_AND_OUT

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πραγματικά βροχή, αλλά δεδομένης της θερμοκρασίας, οι κατακρημνίσεις, είτε βροχές είτε άλλες, δεν μπορούν να φτάσουν στο έδαφος αφού εξατμίζονται καθώς πέφτουν κοντά στη γη. Έχουμε ήδη δει σε άλλα άρθρα ότι αυτό Ο τύπος της βροχής είναι γνωστός με το όνομα της Βίργας. Επομένως, βρέχει πραγματικά, αλλά δεν εκτιμάται αφού εξατμίζεται πριν πέσει στην επιφάνεια.

Κύριες αιτίες

Ας δούμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες της ξηρής καταιγίδας. Η πρώτη αιτία προέλευσης αυτών των τύπων καταιγίδων οφείλεται στις πυρκαγιές των δασών. Οι μαζικές δασικές πυρκαγιές προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της υγρασίας του περιβάλλοντος. Όταν κεραυνός χτυπά μια ξηρή πηγή καυσίμου στο έδαφος, συμβαίνει πυρκαγιά. Αυτές οι ακτίνες τείνουν να επηρεάζουν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και δεν βρέχει τουλάχιστον στο επίπεδο του εδάφους, οι καταιγίδες έχουν πολύ κεραυνό. Οι κεραυνοί που συμβαίνουν σε ξηρές συνθήκες είναι γνωστοί ως ξηρός κεραυνός. Λόγω αυτών των ξηρών ακτίνων μπορεί να χτυπήσει μια πηγή καυσίμου και να πυροδοτήσει εύκολα φωτιά.

Mechanical Solutions

Η βλάστηση και η χλωρίδα είναι συχνά ξηρά αυτήν την εποχή του χρόνου και εύκολα εύφλεκτα. Ακόμα και όταν οι βροχές μπορούν να φτάσουν στη γη, η υγρασία είναι πολύ χαμηλή για να επηρεάσει τις πυρκαγιές. Επιπλέον, αυτές οι καταιγίδες μπορούν να παράγουν ισχυρούς ανέμους. ονομάζονται Microbursts που μπορούν να επηρεάσουν τις πυρκαγιές, καθιστώντας τις πιο δύσκολες να σβήσουν.

Δυνατότητα ξηρής καταιγίδας

Ας δούμε τώρα ποια είναι η δυνατότητα της ξηρής καταιγίδας. Οι μικροβροχές που αναφέρονται παραπάνω είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με αυτούς τους τύπους καταιγίδων. Όταν η καθίζηση εξατμίζεται καθώς τα σταγονίδια νερού πλησιάζουν στο επίπεδο του εδάφους, το έδαφος κρυώνει ελαφρώς. Μερικές φορές το έδαφος γίνεται ριζικά κρύο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε ότι ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και τείνει να πέσει γρήγορα στο έδαφος. Αυτή η μετατόπιση αέρα προς το επίπεδο του εδάφους μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς ανέμους. Με λίγη ή καθόλου βροχή που δημιουργεί την ξηρή καταιγίδα και τη χαμηλή υγρασία, οι συνθήκες για τις Μικροβιομηχανίες είναι ιδανικές.

Οι άνεμοι που δημιουργούνται από αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να ανυψώσουν μεγάλη ποσότητα σκόνης και άλλων συντριμμιών, ειδικά στις πιο ξηρές περιοχές. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη καταιγίδα σκόνης που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Αυτές οι καταιγίδες είναι γνωστές ως haboobs και εμφανίζονται συχνά σε δυτικές πολιτείες. Ενάντια σε αυτές τις καταιγίδες σκόνης υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα προστασίας. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι καταιγίδες σκόνης συναντάς, μπορείς να πεθάνεις από ασφυξία.

Επικινδυνότητα

Το πιο φυσιολογικό είναι ότι αυτοί οι τύποι καταιγίδων μπορούν να προβλεφθούν πολύ νωρίτερα. Και είναι ότι οι συνθήκες εκπαίδευσης είναι αρκετά προφανείς. Υπάρχουν πολύ πιο ευάλωτες περιοχές και οι κάτοικοι μπορούν να προειδοποιηθούν για την έναρξη μιας ξηρής καταιγίδας. Οι μετεωρολόγοι περιστατικών ονομάζονται IMET και έχουν εκπαιδευτεί να αναζητούν τα καύσιμα που βοηθούν στη διάδοση πυρκαγιών. Αυτοί οι μετεωρολόγοι εκπαιδεύονται στην πρόγνωση καιρού μικρής κλίμακας. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουν τη συμπεριφορά των πυροσβεστικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τις παρούσες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Λειτουργούν επίσης ως επιμελητές που μπορούν να βοηθήσουν στο συντονισμό όλων των προσπαθειών παρακολούθησης για την πρόβλεψη του καιρού. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν αυτοί οι μετεωρολόγοι λαμβάνονται υπόψη για τη βελτίωση του ελέγχου και του περιορισμού των δασικών πυρκαγιών με βάση τις προβλέψεις που μπορούν να λάβουν σχετικά με την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου.

Το πιο συνηθισμένο είναι ότι οι κανονικές καταιγίδες συνοδεύονται από ντους. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να βρούμε αυτόν τον τύπο ξηρής καταιγίδας στη χώρα μας. Συνήθως σχηματίζεται όταν η περιεκτικότητα σε νερό του νέφους δεν είναι πολύ μεγάλη για να παράγει ντους γιατί η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και το περιβάλλον είναι ξηρό. Έτσι εξατμίζονται τα σταγονίδια νερού πριν φτάσουν στην επιφάνεια της γης. Συνήθως είναι πολύ επικίνδυνοι, καθώς ο κεραυνός που πέφτει από ξηρές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές στα δάση όταν φτάσουν σε μια δασώδη μάζα ή ξηρό θάμνο. Καθώς δεν βρέχει ή δεν βρέχει πολύ λίγα, οι πιθανότητες εξάπλωσης της φωτιάς είναι υψηλές.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτοί οι τύποι καταιγίδων χρειάζονται λίγο πολύ ακριβή πρόβλεψη για να αποφευχθούν οι περισσότερες από τις δασικές πυρκαγιές που συμβαίνουν σε περιοχές όπου αυτές οι συνθήκες συμβαίνουν συχνά.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button