Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι είναι και πώς σχηματίζεται η εκρηκτική κυκλογένεση

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Κατά τη διάρκεια πολλών χειμώνων έχουμε υποστεί πολύ βίαιες καταιγίδες που έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη χώρα μας. Οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν τέτοιου είδους καταιγίδες ως μια εκρηκτική κυκλογένεση. Ωστόσο, γνωρίζουμε τι είναι η κυκλογένεση; Σε τι εξαρτάται εάν είναι “εκρηκτικό”;

Για να κατανοήσουμε αυτήν την ιδέα, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι είναι οι κυκλώνες. Αυτές είναι περιοχές χαμηλής πίεσης όπου ο άνεμος περιστρέφεται αριστερόστροφα στο βόρειο ημισφαίριο. Σχεδόν όλα τα σκουλήκια ή οι καταθλίψεις υφίστανται κάποια μορφή κυκλογένεσης κατά τον σχηματισμό και την ανάπτυξή τους. Στις αρχικές τους καταστάσεις, σχηματίζονται από μια κυματομορφή με κρύα, θερμά και αποφρακτικά μπροστινά συστήματα. Η ελάχιστη τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης μειώνεται κατά το πρώτο μέρος του κύκλου ζωής της.

Mechanical Solutions

Βασικά η εκρηκτική κυκλογένεση είναι ο σχηματισμός κυκλώνα πολύ γρήγορα και έντονα. Δηλαδή, πτώση της επιφανειακής πίεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μετατρέπεται σε μια πολύ βίαιη κυριαρχία σε λίγες ώρες. Ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για αυτές τις ταχέως βαθύτερες καταθλίψεις είναι μια μετεωρολογική “βόμβα”.

Στην εκρηκτική κυκλογένεση η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται περίπου 24 mb περισσότερο ή λιγότερο. Συνήθως συμβαίνει σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 55 και 60 μοιρών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαδικασίες της κυκλογένεσης επηρεάζονται από την περιστροφή της Γης. Εμφανίζονται συχνότερα στους ωκεανούς του Ατλαντικού και του Ειρηνικού.

Πώς σχηματίζεται;

Η εξήγηση για τον σχηματισμό μιας κυκλογένεσης τέτοιου μεγέθους δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος. Για να δημιουργηθεί μια αντλία αυτού του διαμετρήματος, μια καταιγίδα που αλληλεπιδρά θετικά με ένα άλλο υψηλότερο επίπεδο πρέπει να συνυπάρχει έγκαιρα και συγχρονισμένο. Πρέπει να βρίσκονται σε επαρκή απόσταση έτσι ώστε μεταξύ των δύο να υπάρχει εμβάθυνση ή ενίσχυση για το σύστημα των καταθλίψεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πολλοί άνθρωποι Συχνά συγχέουν μια εκρηκτική κυκλογένεση με έναν τυφώνα ή έναν τυφώνα. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Η κυκλογένεση εμφανίζεται μόνο σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη και όχι σαν τροπικούς κυκλώνες. Αν και έχει το τέλειο όνομα για μια ταινία, δεν είναι μια τέλεια καταιγίδα όπως λένε.

Στην Ισπανία έχουν συμβεί πολλές φορές, αν και είναι πιο σπάνια στα γεωγραφικά πλάτη μας. Θα μπορούσε να ονομαστεί μια βαθιά καταιγίδα για τη γρήγορη κατανόησή σας, καθώς οι άνεμοι του είναι πολύ έντονοι και οι ριπές σχεδόν τυφώνα. Η καταιγίδα στη θάλασσα είναι πιο σοβαρή από ό, τι σε μια κοινή καταιγίδα, οπότε προκαλεί συνήθως καταστροφικές συνέπειες. Ο όρος εκρηκτικό προστίθεται καθώς υποδηλώνει ότι είναι πολύ βαθύς.

Επισκόπηση και πρόβλεψη

Υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των καταιγίδων που υφίστανται κάποια διαδικασία εμβάθυνσης και εντατικοποίησης αυτού του φαινομένου. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η εντατικοποίηση είναι σταδιακή και όχι τόσο γρήγορη. Στην εκρηκτική κυκλογένεση, η δυναμική των διεργασιών που την σχηματίζουν είναι πολύ επιταχυνόμενη και μολυσματική. Τόσο πολύ, που είναι κάτι εξαιρετικό για τη μετεωρολογία και τις επιπτώσεις της στην επιφάνεια.

Μετεωρολογικά, είναι απαραίτητο να το ονομάσουμε με άλλο τρόπο, καθώς τόσο η διαδικασία σχηματισμού όσο και οι συνέπειές της είναι διαφορετικές. Κατηγοριοποιούνται με αυτόν τον τρόπο να προειδοποιεί και να εφιστά την προσοχή σε εξαιρετικά δυσμενείς κυκλωνικές διαταραχές και με ειδικά χαρακτηριστικά.

Επομένως, ένα εκρηκτικό squall είναι ένα υποσύνολο πολύ βαθιών squalls, αλλά όχι το αντίστροφο. Επειδή αυτό το φαινόμενο διαρκεί μόνο ώρες, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τη διαμόρφωση αυτού του φαινομένου.

Η εκρηκτική κυκλογένεση συμβαίνει συνήθως σε θαλάσσιες περιοχές όπου δεν μπορούν να ληφθούν πολλά δεδομένα. Δεν μπορούν όλα τα μοντέλα να αντικατοπτρίζουν καλά τις συνθήκες. Εάν ξεκινήσετε από μια αρχική ανάλυση που είναι λάθος ή ελαττωματική, είναι αδύνατο να προβλεφθεί αυτό το φαινόμενο. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιούνται αριθμητικά μοντέλα που έχουν επαρκή χωρική ανάλυση. Δηλαδή, πρέπει να είναι αρκετά ανοιχτό για να λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα και ταυτόχρονα σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν φαινόμενα μικρής κλίμακας.

Λειτουργικά μοντέλα ικανά να αναπαράγουν την κυκλογένεση εκ των προτέρων είναι πολύ σπάνια. Μόλις προχωρήσει η εκρηκτική διαδικασία, σχεδόν όλα τα μοντέλα το αντικατοπτρίζουν.

Κάποια παρόμοια φαινόμενα

Υπάρχουν μετεωρολογικά φαινόμενα παρόμοια με την εκρηκτική κυκλογένεση. Ένα από αυτά ήταν η περίπτωση του Γκόρντον το 2006. Υπήρχαν πολύ δυνατοί άνεμοι που έπληξαν τη Γαλικία και το Δέλτα. Ωστόσο, δεν ήταν κυκλογένεση όπως πιστεύεται. Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν πολλές καταστάσεις που δημιουργούν ισχυρούς ανέμους και τυφώνες με διάφορους τρόπους: από μικρή κλίμακα (ανεμοστρόβιλους) έως μεγάλη κλίμακα (τυφώνες και εκρηκτικές καταιγίδες). Αυτό το ευρύ φάσμα ή ένα εύρος καταστάσεων μπορεί να δώσει πολύ δυσμενείς ανέμους.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτοί οι άνεμοι ήταν τυφώνα κατηγορίας 3 όταν ήταν πιο μακριά από τη χερσόνησο. Καθώς ο τυφώνας πλησιάζει την επιφάνεια της γης, προοδευτικά εξασθενεί. Απλώς έγινε τροπικός κυκλώνας. Όταν μπήκε στη Γαλικία πιάστηκε από ένα κρύο μέτωπο μιας εξωτροπικής καταιγίδας. Αυτό το έκανε να βγει στα βορειοδυτικά της χερσονήσου χωρίς να υποστεί μια διαδικασία όπως ένας εκρηκτικός σχηματισμός κυκλογένεσης ανά πάσα στιγμή.

Ένα άλλο παρόμοιο γεγονός ήταν όταν συνέβη τροπικός κυκλώνας Δέλτα το 2005. Οι έντονοι άνεμοι που έφερε αυτός ο κυκλώνας εξασθένησαν αν και η περιοχή επεκτάθηκε. Δηλαδή, αν και είχαν λιγότερη δύναμη, διέσχισαν περισσότερες περιοχές. Αργότερα, συνελήφθη από μια εξωτροπική διαταραχή που την ξεκίνησε στα Κανάρια Νησιά. Οι τοπικές και ορογραφικές επιδράσεις έκαναν τους ανέμους εξαιρετικά έντονους σε μερικά από τα νησιά. Σε καμία περίπτωση δεν υπέστη εκρηκτική διαδικασία. Για το λόγο αυτό, οι άνεμοι σχεδόν από τον τυφώνα ή οι εξαιρετικά ισχυρές καταιγίδες συχνά συγχέονται με την εκρηκτική κυκλογένεση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button