ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκοτώνει η ατμοσφαιρική ρύπανσηΗ ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των ΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε στη Γενεύη για την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκύπτει ότι ο μολυσμένος αέρας απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων και κυρίως των κατοίκων των πόλεων. Πάνω από το 80% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε βλαβερές ρυπογόνες ουσίες. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Εγκεφαλικά, ανακοπές της καρδιάς ή καρκίνος των πνευμόνων είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές ασθένειες που καταγράφονται ως σχετικές αιτίες θανάτου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε τα αρχεία του στη Γενεύη με στοιχεία που αφορούν την συγκέντρωση μικροσωματιδίων σε 3.000 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μικροσωματίδια που προέρχονται είτε από την έρημο της Σαχάρας, είτε από πυρκαγιές δασών, είτε από τη χρήση ελαστικών στους αυτοκινητοδρόμους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες. «Η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η ρύπανση είναι ανησυχητική» δηλώνει η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του ΠΟΥ. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι κάτοικοι στις φτωχότερες χώρες.

swell adv 2021

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σχεδόν όλες οι πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων, σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, δεν πληρούν τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα. Ο πλέον μολυσμένος αέρας καταγράφηκε σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου και την νότια Ασία. Εκεί οι τιμές είναι πέντε έως δέκα φορές πάνω από το κανονικό.

Σε πλουσιότερες χώρες, η μόλυνση του αέρα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Εντούτοις σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 56% των πόλεων με περισσότερους από 100.000 κατοίκους επίσης δεν πληροί τα στάνταρ για την συγκέντρωση των μικροσωματιδίων.

Ο διεθνής οργανισμός καλεί τις πολιτικές ηγεσίες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να στραφούν κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Τα κέρδη που θα προέκυπταν από μια τέτοια νέα πολιτική θα ήταν σημαντικά. Όχι μόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι άνθρωποι θα είχαν μεγαλύτερη ευεξία και θα γίνονταν πιο παραγωγικοί.

Στα θετικά πάντως ο ΠΟΥ καταγράφει την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος παγκοσμίως.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button