ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η παγκόσμια θέρμανση φέρνει βαρυχειμωνιά στη Βόρεια Αμερική

Τα κύματα ακραίου ψύχους που σαρώνουν όλο και συχνότερα τον Καναδά και τις βόρεις ΗΠΑ συνδέονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, διαπιστώνει μελέτη στο περιοδικό Science.

Η Αρκτική, εξηγούν οι ερευνητές, περιβάλλεται κανονικά από μια δίνη ανέμων που εμποδίζει τη διαρροή ψυχρού αέρα προς τα νότια. Η δίνη αυτή διαταράσσεται όλο και συχνότερα καθώς η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει, και μάλιστα με υπερδιπλάσια ταχύτητα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Όταν η περιοχή βόρεια της Βρετανίας και γύρω από τη Σκανδιναβία θερμαίνεται πιο πολύ από την Σιβηρία, η πολική δίνη τεντώνεται προς τα ανατολικά. Ψυχρός αέρας από τη Σιβηρία μπορεί τότε να κινηθεί βόρεια, πάνω από τον Βόρειο Πόλο, και στη συνέχεια να κατέβει νότια προς τις ΗΠΑ.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εντοπίζει σύνδεση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και το πρωτοφανές κύμα ψύχους που έπληξε τον Φεβρουάριο το Τέξας, με αποτέλεσμα να γονατίσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης και να προκληθούν ζημιές άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

swell adv 2021

Τα περιστατικά διατάραξης της πολικής δίνης ανά έτος έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 μέχρι σήμερα, επισήμανε στο Associated Press ο Τζούντα Κόεν της εταιρείας Atmospheric Environmental Research, με έδρα τη Βοστόνη.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

«Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι η ραγδαία θέρμανση της Αρκτικής μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο ψύχος νότιες περιοχές των ΗΠΑ όπως το Τέξας. Όμως το μάθημα που προκύπτει από την ανάλυση είναι ότι με την κλιματική αλλαγή πρέπει να περιμένουμε το αναπάντεχο».

Οι κλιματολόγοι γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή μειώνει τον αριθμό κρύων ημερών κάθε έτος, μέχρι σήμερα όμως υπήρχε διχογνωμία για το κατά πόσο η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να προκαλέσει κύματα ακραίου ψύχους –τα κλιματικά μοντέλα δεν συμφωνούσαν μέχρι τώρα με τις παρατηρήσεις, λένε οι ερευνητές.

Για να λύσει το πρόβλημα η νέα μελέτη συνδυάζει ιστορικά στοιχεία με νέα μαθηματικά μοντέλα που προσομοιώνουν τη μεταβολή του κλίματος, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η σύνδεση είναι υπαρκτή.

Όπως σχολίασε στο AP η Τζένιφερ Φράνσις του Κέντρου Κλιματικής Έρευνα «Γούντγουελ» στις ΗΠΑ, μια από τους πρώτους επιστήμονες που υποψιάστηκαν τη σύνδεση ανάμεσα στην Αρκτική και τα κύματα ψύχους, «η μελέτη παίρνει αυτή την αμφιλεγόμενη, υποθετική σύνδεση και τη μεταφέρει στέρεα στην αποδεκτή επιστήμη».


Πηγή
in.gr

Eleonora Radeva

Ονομάζομαι Ράντεβα Ελεονώρα και είμαι 19 ετών. Κατάγομαι από την Βουλγαρία και είμαι γεννημένη στην Ιεράπετρα Λασιθίου. Σπουδάζω Παιδαγωγικά Προσχολικής Εκπαίδευσης στον τομέα Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος. Τα χόμπι μου είναι κυρίως η φωτογράφιση, το διάβασμα βιβλίων και η γυμναστική.

Σχετικά άρθρα

Back to top button