ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι έρημοι του πλανήτη πρασινίζουν χάρη στη “γονιμοποίηση από διοξείδιο του άνθρακα”

Γνωρίζαμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και ιδίως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν συντελέσει σε σημαντικές αλλαγές στη βλάστηση και συγκεκριμένα στην αύξηση της χλωρίδας στον Αρκτικό Κύκλο.

caffeine adv2020b

Πλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συντελούν στο “πρασίνισμα” των ερήμων μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “γονιμοποίηση με διοξείδιο του άνθρακα”.

Επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), βασιζόμενοι σε δορυφορικές παρατηρήσεις 30 ετών, ανακάλυψαν ότι η χλωρίδα αυξήθηκε κατά 11% από το 1982 ως το 2010 σε περιοχές της Αυστραλίας, της Βόρειας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

neratzoulis neo

Η γονιμοποίηση με διοξείδιο του άνθρακα συμβαίνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα επιτρέπουν στα φυτά να απορροφήσουν λιγότερο νερό στα φύλλα τους κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές παρατηρήσεις και μαθηματικά μοντέλα οι επιστήμονες υπολόγισαν καταρχάς τα μέσα επίπεδα χλωρίδας για διάστημα τριών ετών τα οποία αντιστοίχησαν σε μεταβολές της υγρασίας εδάφους. Στη συνέχεια ομαδοποίησαν τις πληροφορίες ανά περιοχή με κριτήριο τα επίπεδα των βροχοπτώσεων.

Στόχος τους ήταν να απομονώσουν τις αυξήσεις στη χλωρίδα που οφείλονταν στις βροχοπτώσεις και να καταγράψουν τις μεταβολές σε βάθος τριακονταετίας.

Με μια πρώτη ματιά, τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα τα οποία αυξάνουν τη χλωρίδα σε ξηρές περιοχές έχουν θετική επίπτωση και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παρόλα αυτά θα εμφανιστούν δευτερογενείς συνέπειες που θα επηρεάσουν τους υδροφόρους ορίζοντες, τον κύκλο του άνθρακα, την εκδήλωση πυρκαγιών και τη βιοποικιλότητα” επισημαίνει ο ερευνητής του CSIRO Δρ Ράνταλ Ντόνοχιου.

Κι ενώ αυτό συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές, άλλες μαστίζονται από ξηρασία και ερημοποίηση.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button