ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο καφές κινδυνεύει από καταστροφικό μύκητα

Ο καφές που απολαμβάνουμε κάθε πρωί ίσως αποτελέσει το επόμενο μεγάλο θύμα της Κλιματικής Αλλαγής.

caffeine adv2020b

Ειδικότερα, στην Κεντρική Αμερική έχει ξεσπάσει μια ασθένεια που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις καφεόδεντρου ρημάζοντας τους καρπούς.

Ο ένοχος ακούει στο όνομα «οξείδωση του καφέ» και επί της ουσίας είναι ο μύκητας ερυσίβη που παρασιτεί σε ορισμένα δημητριακά και χλόες.

neratzoulis neo

Μέχρι στιγμής των 50% των εκτάσεων καφέ στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά έχουν προσβληθεί από το μύκητα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο καφές καλής ποιότητας θα αποτελέσει προϊόν υπό εξαφάνιση εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο μύκητας εξαπλώνεται σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά αφήνοντας πίσω του ρημαγμένες εκτάσεις καφεόδεντρων με σάπιους καρπούς που δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο στάδιο του αποκομιδής.

Η εν λόγω ασθένεια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Αμερική κατά τη δεκαετία του 1970, αλλά δεν αποτελούσε κίνδυνο για τον κλάδο έως ότου η κλιματική αλλαγή ενεργοποίησε τον μύκητα τα τελευταία επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί ταχύτατα χάρη στην αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία.

Το 2012, η παγκόσμια παραγωγή καφέ μειώθηκε κατά 15%, ανεβάζοντας το κόστος του προϊόντος και προκαλώντας την απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Ως μέτρα αντιμετώπισης για τους καλλιεργητές του καφέ είναι ο ψεκασμός με μυκητιοκτόνα και η μετακίνηση των καλλιεργειών σε νέες εκτάσεις. Παρόλα αυτά, τα μολυσμένα δέντρα επανέρχονται σε τρία χρόνια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μετεωρολογικές μεταβολές στην Κεντρική και τη Νότιο Αμερική επηρεάζουν τους καρπούς καφέ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επάρκεια της παγκόσμιας παραγωγής.

Σε ξεχωριστή μελέτη ερευνητών από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Μεγάλης Βρετανίας και την Αιθιοπία υποστηρίζεται ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να εξαφανίσουν σε 70 χρόνια τον αραβικό καφέ, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ενός από τα βασικότερα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Εκτός από τον καφέ, θύμα της κλιματικής αλλαγής είναι και η σοκολάτα σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Τροπικών Καλλιεργειών (International Center for Tropical Agriculture -CIAT).

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button