Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ερευνα: Τα βιοκαύσιμα μπορεί να επιτείνουν τη ρύπανση

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα βιοκαύσιμα παράγουν τρεις φορές περισσότερες εκπομπές επιβλαβών αερίων από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα. Τα δεδομένα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ.

Μια νέα αποκαλυπτική έρευνα της ΕΕ -για πολλούς αμφιλεγόμενη- που μέχρι πριν λίγο καιρό κρατούνταν κρυφή, συμπεραίνει ότι ενδεχομένως η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ αναφορικά με τη χρήση βιοκαυσίμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενδέχεται να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα ερευνητικά πορίσματα ενδέχεται να έχει αυξήσει αντί να έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το 2009, χρονιά κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ.

NOVA

Ειδικότερα η Κομισιόν παρήγγειλε τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας από ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών το 2013, όταν άρχισε να επανεξετάζει την ενεργειακή στρατηγική της, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2020 το 10% των ενεργειακών αναγκών στις μεταφορές θα προερχόταν από βιοκαύσιμα. Εδώ και χρόνια άλλωστε τα βιοκαύσιμα βρίσκονται στο στόχαστρο κριτικής. Οι πολέμιοί τους θεωρούν ότι η μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε καλλιέργειες βιοκαυσίμων έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, ενώ παράλληλα κατά την καύση τους προκαλούν αυξημένες εκπομπές επιβλαβών αερίων.

Τα βιοκαύσιμα πιο επιβλαβή από το diesel;

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

H αύξηση των επιβλαβών εκπομπών δεν προκύπτει μόνο από την αποψίλωση εκτεταμένων δασικών εκτάσεων αλλά και από τη μετατροπή της καλλιέργειας, για παράδειγμα, σιτηρών που φιλοξενούσε παραδοσιακά ένα χωράφι σε καλλιέργεια βιοκαυσίμων. Η μετατροπή των καλλιεργειών αυτού του τύπου είναι μια ιδιαίτερα συνήθης πρακτική, δεδομένου ότι αποφέρει κέρδη. Όταν μια καλλιεργήσιμη έκταση καθαρίζεται πλήρως προκειμένου να δεχθεί μια νέα καλλιέργεια στο έδαφός της, το διοξείδιο του άνθρακα που μέχρι πρότινος ήταν δεσμευμένο στους κορμούς φυτών, δέντρων ή θάμνων, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Αυτό βέβαια το επιστημονικό δεδομένο ήταν ήδη γνωστό στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Γι’ αυτό και η Κομισιόν μείωσε στο 10% τον στόχο για την παραγόμενη ενέργειας από βιοκαύσιμα. Ωστόσο τα δεδομένα της νέας έρευνας «ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά», ενισχύοντας τα αιτήματα όλων εκείνων που ζητούν πλήρη κατάργηση των καλλιεργειών βιοκαυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, τα βιοκαύσιμα από σπόρους σόγιας παράγουν, σύμφωνα με την έρευνα, διπλάσια ποσότητα ρύπων σε σχέση με παλαιότερους υπολογισμούς.

Ωστόσο οι υπέρμαχοι των βιοκαυσίμων εγείρουν σοβαρές ενστάσεις. «Πρόκειται μόνο για μία εκ των τεσσάρων σχετικών ερευνών, οι οποίες έγιναν κατ´ εντολή της Κομισιόν», ανέφερε στη DW ο Έλμαρ Μπάουμαν, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιοκαυσίμων. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο φορέα, στον οποίο εκπροσωπούνται ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων, υπάρχουν πολλά προβληματικά στοιχεία στη νέα έκθεση, ενώ θεωρούν ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί δεν είναι αξιόπιστο. Ωστόσο η ίδια η Κομισιόν, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι ήταν υποχρεωμένη να δώσει πλέον στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη έρευνα, κατόπιν πίεσης που της ασκήθηκε από την Επιτροπή Μεταφορών και Περιβάλλοντος της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να ανακοινώσει τις αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει στην ενεργειακή πολιτική της στον τομέα των μαζικών μεταφορών και βιοκαυσίμων μέχρι το 2020.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button