Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελέτη: Δύο μπιφτέκια την εβδομάδα για να σώσετε τον πλανήτη

Η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί στο ισοδύναμο περίπου δύο μπιφτεκιών την εβδομάδα στον ανεπτυγμένο κόσμο και οι δημόσιες μεταφορές να επεκταθούν περίπου έξι φορές ταχύτερα από τον σημερινό ρυθμό τους, αν ο πλανήτης θέλει να αποφύγει χειρότερες καταστροφές της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Οι ρυθμοί αποψίλωσης των δασών πρέπει επίσης να μειωθούν άμεσα και η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πρέπει να γίνει περίπου έξι φορές ταχύτερα από ό,τι γίνεται σήμερα.

Οι βαριές βιομηχανίες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία και η χαλυβουργία, δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα στη μείωση των εκπομπών τους και πρέπει να διατηρηθεί η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

NOVA

Η έκθεση State of Climate Action 2022 εξέτασε την παγκόσμια πρόοδο σε 40 δείκτες που θα ήταν καθοριστικοί για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μισό έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια ζοφερή εικόνα, με λίγο περισσότερους από τους μισούς δείκτες να βρίσκονται εκτός τροχιάς και πέντε να οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Οι πιο ανησυχητικοί δείκτες ήταν η χρήση φυσικού αερίου, η οποία αυξάνεται ραγδαία τη στιγμή που θα έπρεπε να μειωθεί υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· η χαλυβουργία, όπου η τεχνολογία μείωσης των εκπομπών δεν υιοθετείται αρκετά γρήγορα· οι διαδρομές που πραγματοποιούνται με επιβατικά αυτοκίνητα· ο ρυθμός απώλειας των μαγκρόβιων δασών· και οι εκπομπές από τη γεωργία.

Ο Ani Dasgupta, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων, ενός από τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την έκθεση, επεσήμανε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο.

Mechanical Solutions

«Ο κόσμος είδε την καταστροφή που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,1 βαθμό Κελσίου. Κάθε κλάσμα του βαθμού έχει σημασία στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Βλέπουμε σημαντικές προόδους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά ακόμη δεν έχουμε κερδίσει σε κανέναν τομέα», δήλωσε.

Ο Bill Hare, διευθύνων σύμβουλος της Climate Analytics, η οποία συνέβαλε επίσης στην εκπόνηση της έκθεσης, προειδοποίησε για την αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτό αέριο, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κόστους και πιο υγιεινών», δήλωσε. «Η συνεχιζόμενη κρίση που προέκυψε από σοκ όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε πολύ καθαρά πώς η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο κακή για το κλίμα, αλλά ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία».

Η έκθεση του Systems Change Lab, ενός συνασπισμού οργανώσεων αναλυτών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, εντόπισε ορισμένα φωτεινά σημεία. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ 2019 και 2021, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα αντιστοιχούν σχεδόν σε ένα στα 10 επιβατικά αυτοκίνητα που θα πωληθούν το 2021, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Guardian

Σχετικά άρθρα

Back to top button