Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Βραβεία AMVER 2022: Πρώτη η ελληνική ναυτιλία

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Το σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας εκπροσωπήθηκε στο AMVER Awards Gala Dinner που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκδηλώσεις του κλάδου στη διάρκεια του οποίου τιμήθηκαν όλα τα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, καθώς και τα πλοία που έσπευσαν για τη διάσωση πλοίων και πληρωμάτων που βρέθηκαν σε κίνδυνο. Φέτος βραβεύουμε 247 εταιρείες και 1.976 πλοία Ελληνικών συμφερόντων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα το 2022.

NOVA

Επί σκηνής τιμήθηκαν: – οι πρώτες 10 σε συμμετοχή πλοίων εταιρείες, με περισσότερα από 50 πλοία.

-Τρεις εταιρείες με το Fidelity Award, για τη συμμετοχή τους με τα περισσότερα πλοία στο πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία,

Mechanical Solutions

– 18 Ελληνικά πλοία με το ειδικό Rescue Award, καθώς συμμετείχαν σε διασώσεις 410 συνανθρώπων μας στη θάλασσα.

Ανάμεσα στους πλοιοκτήτες διακρίνουμε τον Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση, τους καπετάν Παναγιώτη και Νίκο Τσάκο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Θανάση Μαρτίνο, την Μαρία Αγγελικούση, τον Πέτρο Παππά, τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Γιώργο Οικονόμου, τον Γιώργο Γιουρούκο, τον Νικόλα Μαρτίνο τον δρ Ιωάννη Κούστα, τον Αδαμάντιο Πολέμη , τον Κώστα Δελαπόρτα, τον Γιώργο Λιβανό, τον Ορέστη Γκιόκα.

Πιο συγκεκριμένα:

TOP 10 εταιρείες

 1. ANGELICOUSSIS GROUP OF COMPANIES 114
 2. TMS GROUP OF COMPANIES 97 του Γιώργου Οικονόμου
 3. TECHNOMAR SHIPPING INC 80 του Γιώργου Γιουρούκου
 4. CAPITAL SHIP MANAGEMENTCORP 75 του Βαγγέλη Μαρινάκη
 5. TSAKOS GROUP OF COMPANIES 74- καπετάν Παναγιώτη και Νίκου Τσάκου
 6. STAR BULK 70- του Πέτρου Παππά
 7. DANAOS SHIPPING CO LTD 62 του δρ Ιωάννη Κούστα
 8. THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC 62 του Νικόλα Μαρτίνου
 9. V SHIPS GREECE 61
 10. EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD 50

FIDELITY AWARDS

 • Angelicoussis Group με 1.010 πλοία
 • Tsakos Group of Companies με 672 πλοία
 • Thenamaris (Ships Management) Inc με 614 πλοία

RESCUE AWARDS

1. M/V BULK PANGEA

SEAMAR MANAGEMENT S.A.

Διέσωσε τον Mr Don Cavers ο οποίος επί έξι ημέρες βρισκόταν μέσα σε μία σωσίβια λέμβο στην Καραϊβική. 14-12-2021

2. M/V ΜΕΤΗΟΝΙ

V. SHIPS GREECE

Διάσωση 19 ατόμων στα Στενά της Φλόριντα 31-12-2021

3. M/V YORK

V. SHIPS GREECE

Διάσωση 40 ατόμων 145 μ.ν. Βορειοανατολικά από τις Μπαχάμες 5-1-2022

4. M/V AGIOI FANENDES

EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME- Θανάσης Μαρτίνος

Διάσωση δύο ατόμων 160 ναυτικά μίλια στον Ειρηνικό 13-2-2022

5. M/V RESILIENT WARRIOR

POLEMBROS SHIPPING LIMITED- Αδαμάντιος Πολέμης

Διάσωση 22 ατόμων στις Αζόρες 16-2-2022

6. M/V STAR MARIANNE

STAR BULK-Πέτρος Παππάς

Διάσωση ενός ατόμου στην Υεμένη 29-3-2022

7. M/V CAP QUEBEC

EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD.

Διάσωση 57 ατόμων στις Κανάριους Νήσους 17-5-2022

8. M/V ANTIGONE

EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD.

Διάσωση 8 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Λιβύης 28-5-2022

9. M/V CEDAR

EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD.

Διάσωση δύο ατόμων στην Μαυριτανία 18-6-2022

10. M/V FOS ATHENS

LATSCO SHIPPING LIMITED- Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης

Διάσωση 22 ατόμων στην Ινδία 6-6-2022

11. M/V STAR PAULINE

STAR BULK

Διάσωση 40 ατόμων στην Ισπανία 11-7-2022

12. M/V INTEGRALE

MEADWAY BULKERS LTD-Κώστας Δελαπόρτας

Διάσωση 34 ατόμων ανατολικά της Κρήτης 27-7-2022

13. M/V STAR DORADO

STAR BULK

Διάσωση 101 ατόμων 110 ν.μ. νότια της Ιεράπετρας 27-7-2022

14. M/V AEGEAN DREAM

ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD- Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος

Διάσωση δύο ατόμων 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Πορτογαλίας 30-7-2022

15. M/V CHRISTINA

SUN ENTERPRISES LTD.- Γιώργος Λιβανός

Διάσωση 27 ατόμων νότιατης Ρόδου 10-8-2022

16. M/V SEAPEARL

NAVARONE S.A. Ορέστης Γκιόκας

Διάσωση ενός ατόμου 60 ν.μ. δυτικά της Αυστραλίας 2-9-2022

17. M/V ST DIMITRIOS

BALTHELLAS CHARTERING S.A.

Διάσωση 17 ατόμων 200 ν.μ. νότια της Σαουδικής Αραβίας 6-10-2022

18. M/V ARCTURUS

BULKSEAS MARINE MANAGEMENT S.A.

Διάσωση 14 ατόμων 70 ν.μ. νότια της Ισπανίας 22-10-2022

Η ετήσια εκδήλωση των βραβείων AMVER στην Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από το Propeller Club του Πειραιά σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπληρώνει 30 χρόνια.

Το Σύστημα AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue) παρακολουθεί τις πορείες των πλοίων, εντοπίζει πιθανά προβλήματα και ενημερώνει άλλα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προσεγγίσουν και να παράσχουν βοήθεια. Η ιδέα για αυτό το Σύστημα έγινε πραγματικότητα επίσημα στις 15 Απριλίου 1958, με τις προσπάθειες της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων εκπροσώπων της εμπορικής ναυτιλίας.

Ο Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, υπογράμμισε ότι από το 2000 έως σήμερα, σχεδόν 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER.

«Από το 2000 έως σήμερα, σχεδόν 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER και πολλές από αυτές τις διασώσεις οφείλονται στις ανιδιοτελείς και αλτρουιστικές προσπάθειες των πληρωμάτων και πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την 30ή επέτειο των βραβείων AMVER στην Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο που αξίζει να τιμηθεί αναλόγως» και προσέθεσε:

«Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση του κλάδου της εμπορικής ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο στην ιδέα των βραβείων έχει μετατρέψει την τελετή απονομής τους σε θεσμό, από την πρώτη διοργάνωση, το 1992, όταν απονεμήθηκαν βραβεία AMVER σε 45 ελληνικές εταιρείες. Σήμερα, είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που βρισκόμαστε στην προνομιακή θέση να τιμήσουμε 247 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία τους που συμμετέχουν εθελοντικά στο Πρόγραμμα κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες έλαβαν περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER μόνο πέρυσι, αποτελεί απόδειξη της ηγετικής θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα».

Ο Κώστης Φραγκούλης έκανε ειδική αναφορά στα πεπραγμένα του Propeller Club Πειραιά, το οποίο φέτος έλαβε το President’s Award of Excellence από το International Propeller Club, που αποτελεί μια σπουδαία και άκρως τιμητική διάκριση.

«Σαφώς ξεχωρίζω το ετήσιο διεθνές συνεδρίο του InternationalPropellerClubπου διοργανώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας εκατοντάδες κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής και παγκόσμιας Ναυτιλίας στη χώρα μας» και συνέχισε:

«Όπως είμαστε όλοι υπερήφανοι που η Ελληνική Ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, έτσι είμαστε υπερήφανοι και στο Propeller που είμαστε -με διαφορά- το μεγαλύτερο Club, σε σχέση με τα υπόλοιπα 72 Propeller Club διεθνώς. Και βέβαια το αρχαιότερο σωματείο της ναυτιλίας μας, από το 1935 στον Πειραιά» τόνισε και συνέχισε:

«Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι μόλις τα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τη βάση των ενεργών μελών μας, έχοντας πλέον ξεπεράσει φέτος τα 800 μέλη. Κι εδώ να διευκρινίσω πως περίπου ένα χρόνο αφού αναλάβαμε, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια γενναία απόφαση και να διαγράψουμε περίπου το 40% των τότε ανενεργών μελών.

Το 2022 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για το Club μας, καθώς το Νοέμβριο εγκαινιάσαμε τα πρώτα ιδιόκτητα γραφεία μας στον Πειραιά, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για το Club και -φυσικά- για τα επόμενα διοικητικά.

Επιπλέον, μέσα στη χρονιά ξεχωρίζω την ίδρυση του Student Port, μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας του σωματείου μας, η οποία δίνει σε νέες και νέους τη δυνατότητα συμμετοχής σε ενδιαφέρουσες δράσεις, αλλά και την ευκαιρία για δικτύωση στο εκτεταμένο δίκτυο Mελών του Propeller Club Πειραιά, καθώς και στο παγκόσμιο network του Propeller. Αυτή τη στιγμή το Student Port αριθμεί 95 μέλη – και αυτό είναι μόνο η αρχή. Απόψε βρίσκονται ανάμεσά μας 20 από τα μέλη του που συμμετέχουν και ως εθελοντές της εκδήλωσης και θα ήθελα να τους χειροκροτήσουμε θερμά.

Οφείλω επίσης να τονίσω τη σημαντική αύξηση του προγράμματος δωρεών και υποτροφιών μας κατά 40%, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και αισιόδοξους. Είναι δέσμευσή μας, αυτή η προσφορά στην κοινωνία και τους νέους της πατρίδας μας να αυξάνει συνεχώς χρόνο με το χρόνο. Είναι εξάλλου ένας εκ των τριών βασικών σκοπών του Club μας».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button