Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Προτάσεις για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα τρόφιμα

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Στη λιανική είχαν υπερκέρδη από τον νέο τρόπο υπολογισμού που πλησιάζουν το 1 δις ευρώ τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι προτάσεις του για να ανακουφιστούν οι πολίτες.

“Αντί να κάνει επικοινωνιακές κινήσεις που μπορεί να γυρίσουν και μπούμερανγκ, -διότι βλέπω ότι οι περισσότεροι πλέον ανακαλύπτουν ότι τα προϊόντα που είναι στο περίφημο ‘καλάθι’ είναι με ιδιωτικές ετικέτες που είχαν ούτως ή άλλως χαμηλότερες τιμές ή προϊόντα προσφορών, άρα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μείωση- να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης. Και να μειώσει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως έχουν κάνει μια σειρά από χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε χτες ως βασικό μέτρο – “ανάχωμα” στην ακρίβεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star.

Mechanical Solutions

“Τα έσοδα από τη διατήρηση του ΦΠΑ όλο αυτό το διάστημα, στο 9μηνο, είχαν υπολογισθεί γύρω στα 7 δισ.” σημείωσε λέγοντας ότι “είναι πολιτική επιλογή να γίνεται η αφαίμαξη κυρίως από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους. Διάβαζα προχθές τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που έλεγαν ότι για ένα νοικοκυριό που έχει εισόδημα 750 ευρώ το μήνα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης στον ένα χρόνο αυτό, το 2022, είναι 40%. Ξέρετε τι σημαίνει μείωση της αγοραστικής δύναμης 40%;”

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να γίνονται σοβαροί έλεγχοι ώστε να φτάσει η μείωση στον καταναλωτή. “Πρωτίστως πρέπει να γίνει η μείωση και να δούμε με ποιον τρόπο η μείωση θα φτάσει και στον καταναλωτή. Όταν δεν γίνεται καν η μείωση όμως, δεν είμαστε εκεί, είμαστε ένα βήμα πιο πίσω.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, να γίνουν πιο φθηνά τα καύσιμα, ταυτόχρονα με τη διενέργεια σοβαρότατων ελέγχων στην αγορά, θα μπορούσαν να διασφαλίσουν μια ανάσα. Εγώ δεν λέω ότι θα λύναμε το πρόβλημα της ακρίβειας μεμιάς, αλλά μια ανάσα. Και επαναλαμβάνω: δεν θα πρέπει κανείς να υιοθετεί τα παράλογα επιχειρήματα που έχουμε ακούσει από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι δεν μειώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να μην ευνοήσουν όσους έχουν Καγιέν ή ότι μακαρόνια τρώνε οι πλούσιοι, γιατί ειπώθηκαν και αυτά και είναι ανοησίες.

Επαναλαμβάνω ότι απ’ αυτή τη διαδικασία του υψηλού ΦΠΑ σε εποχές τρομακτικού πληθωρισμού, έχουμε μια διόγκωση των δημοσίων εσόδων, που αυτό γίνεται εσκεμμένα. Διότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή, μέσα από τους υψηλούς λογαριασμούς στο ρεύμα και μέσα από τον υψηλό ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης, διενεργεί μια πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου.

Οι πλούσιοι δεν έχουν πρόβλημα. Ίσα ίσα γίνονται πλουσιότεροι, διότι αυτά τα χρήματα κάπου πηγαίνουν, διατηρείται η αισχροκέρδεια στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ. Διατηρείται η αισχροκέρδεια όσο δεν γίνονται έλεγχοι. Αλλά η μεσαία τάξη γίνεται φτωχή και οι φτωχοί γίνονται απελπισμένοι. Διότι όταν ένα νοικοκυριό έχει 750 ευρώ εισόδημα, όπου έχει πέσει 40% η αγοραστική του δύναμη, είναι για απελπισία” τόνισε ο αρχηγός της Αξιωμαστικής Αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στις τιμές της λιανικής της ενέργειας παρέπεμψε στη Eurostat. που “λέει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ηλεκτρική ενέργεια προ επιδοτήσεων.” “Άρα λοιπόν από το ένα χέρι θα παίρνουμε από την τσέπη του πολίτη, του καταναλωτή, πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ ή σ το πρατήριο της βενζίνης, δίνουμε στους «ημέτερους» και στους φίλους, στους Στάσσηδες της ΔΕΗ και στους άλλους οι οποίοι έχουν γίνει golden boys και φτιάχνουν καριέρες και ταυτόχρονα δίνουμε και ό,τι περισσεύει. Άρα από τα χρήματα αυτά, δίνουμε στην ολιγαρχία, και δίνουμε και κάποια ψιλά για να μπορεί ως επιδοτήσεις ο κόσμος να απαλύνει τις πληγές. Εκεί είμαστε” ανέφερε με νόημα.

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις που βγήκαν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι “δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική φορολόγηση. Διότι η ίδια η ΡΑΕ, ενώ εμείς είχαμε υπολογίσει 2,2 δισ. περίπου στο έτος τα ουρανοκατέβατα κέρδη και τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, η ΡΑΕ υπολόγισε το 6μηνο, όχι το έτος, όπως εμείς, 927. Και η κυβέρνηση φορολόγησε το εννιάμηνο, όχι το εξάμηνο που είπε η ΡΑΕ 927, το εννιάμηνο, 400 εκατομμύρια περίπου. Άρα λοιπόν εδώ έχουμε μια προσπάθεια, ένα χρόνο τώρα από τότε που εγώ έβαλα στη Βουλή το θέμα, στον κ. Μητσοτάκη, «φορολογείστε τα υπερκέρδη όπως σας λέει η Κομισιόν, όπως κάνουν σε όλη την Ευρώπη». Έχουν κάνει μια προσπάθεια να φορολογήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα. Άρα λοιπόν, από το καλάθι που μαζεύονται χρήματα για να δοθούν επιδοτήσεις στους πολίτες για να μπορέσουν ν’ αντέξουν τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και σήμερα είναι από τον δημόσιο προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων” τρόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

“Δεύτερον, τα υπερβάλλοντα κέρδη συνεχίζουν, κ. Ζαχαρέα. Έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος τους από τη χονδρική στη λιανική. Μόνο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στη λιανική είχαν υπερκέρδη από τον νέο τρόπο υπολογισμού που πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ. 1 δισ. σε δυο μήνες; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι χρήματα που ο μηχανισμός που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση αφήνει να δημιουργούνται, τα οποία θα έπρεπε να πηγαίνουν στην κοινωνία, να πηγαίνουν στα νοικοκυριά, να πηγαίνουν για πιο χαμηλούς λογαριασμούς στο ρεύμα” ανέφερε.

Πάντως με βάση πληροφορίες εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να περάσει από τη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

“Θέλω λοιπόν να πω ότι εδώ έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα” συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας: “Έχουμε αυτή τη φοβερή αναδιανομή πλούτου με τις τιμές στο ρεύμα να παραμένουν πάρα πολύ υψηλές ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις. Σας λέω για τα στοιχεία που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, η οποία συγκρίνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συγκρίνει μετά τις επιδοτήσεις αλλά σε σχέση και με το εισόδημα. Σε σχέση με την αγοραστική δύναμη. Και είμαστε δεύτεροι από τον πάτο. Δεύτεροι χειρότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε.

Άρα λοιπόν, εδώ πρέπει να δούμε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, η μικρή Ελλάδα να είναι η πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα, να δίνει επιδοτήσεις από τον δημόσιο κορβανά. Χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη: να είμαστε με τους χαμηλότερους μισθούς, να έχουμε σε όλους τους δείκτες, ακόμα και στους πανδημικούς, τους χειρότερους δείκτες σε θανάτους, να είμαστε πρωταθλητές αρνητικοί σε όλα και η κυβέρνηση να μη φταίει σε τίποτα, διότι η κρίση είναι παγκόσμια, είναι διεθνής, φταίει ο πόλεμος, φταίει ο κακός μας ο καιρός.”

Επίπεδο ζωής και αγοραστική δύναμη

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η οικονομία δείχνει ευρωστία καθώς καταγράφεται αύξηση καταθέσεων πάνω από 40 δισ., μείωση της ανεργίας στο 12%, αλλά και ισχυρή ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι “Δεν ξέρω, εγώ στη χώρα που ζω, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ βλέπω τους ανθρώπους να είναι με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αν αυτά τα λέει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει, τότε νομίζω ότι διαπράττει ένα αδίκημα, θα έλεγα, ένα ατόπημα ισότιμο με αυτό της πολιτικής της: Το ατόπημα της αλαζονείας και της έλλειψης ενσυναίσθησης. Διότι το μέσο νοικοκυριό σήμερα περνά δραματικές στιγμές, αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ. Και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι άριστοι τα έχουν θαλασσώσει. Οι άριστοι έχουν επιβάλλει μια πραγματικότητα η οποία δεν είναι καθόλου καλή” τόνισε και αντέτεινε ότι:

“Όταν εμείς παραδώσαμε στον κ. Μητσοτάκη, του δώσαμε μια δυνατότητα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, σήμερα το δεκαετές ομόλογο, έχει πάει πάνω από 5%. Σήμερα η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα να προσδοκά επενδυτική βαθμίδα, ακόμα και οι εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» θα καταπέσουν στο χρέος, θα εγγραφούν στο χρέος -δεν προτρέχω ότι θα καταπέσουν- θα εγγραφούν στο χρέος και θ’ αυξηθεί το χρέος κατά 10%. Άρα λοιπόν ακόμη και στο πεδίο εκείνο στο οποίο οι “άριστοι” υποτίθεται ότι θα έφερναν σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί.

Και σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δυο ειδών δείκτες. Υπάρχουν οι δείκτες οι ονομαστικοί και οι δείκτες που αφορούν την πραγματική οικονομία. Το μεγαλύτερο θέμα κατά την άποψή μου σήμερα είναι ότι, πέραν του δημόσιου χρέους -που πάντοτε ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και εμείς το ρυθμίσαμε, και θα το βρούμε μπροστά μας αυτό το θέμα- υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος. Το ιδιωτικό χρέος που έχει εκτιναχθεί. Και εκεί έρχεται και το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων. Τούτη την ώρα, πάνω από 700.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα…” σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως με βάση πληροφορίες εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να περάσει από τη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

“Θέλω λοιπόν να πω ότι εδώ έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα” συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας: “Έχουμε αυτή τη φοβερή αναδιανομή πλούτου με τις τιμές στο ρεύμα να παραμένουν πάρα πολύ υψηλές ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις. Σας λέω για τα στοιχεία που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, η οποία συγκρίνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συγκρίνει μετά τις επιδοτήσεις αλλά σε σχέση και με το εισόδημα. Σε σχέση με την αγοραστική δύναμη. Και είμαστε δεύτεροι από τον πάτο. Δεύτεροι χειρότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε.

Άρα λοιπόν, εδώ πρέπει να δούμε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, η μικρή Ελλάδα να είναι η πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα, να δίνει επιδοτήσεις από τον δημόσιο κορβανά. Χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη: να είμαστε με τους χαμηλότερους μισθούς, να έχουμε σε όλους τους δείκτες, ακόμα και στους πανδημικούς, τους χειρότερους δείκτες σε θανάτους, να είμαστε πρωταθλητές αρνητικοί σε όλα και η κυβέρνηση να μη φταίει σε τίποτα, διότι η κρίση είναι παγκόσμια, είναι διεθνής, φταίει ο πόλεμος, φταίει ο κακός μας ο καιρός.”


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button