Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

«Τρομακτική» η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Τρομακτική είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ακόμα και ώριμες επενδύσεις, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας ή την ψηφιακή αναβάθμιση, να μη μπορούν να λειτουργήσουν, επειδή οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το απαιτούμενο προσωπικό.

Οι ελλείψεις διαφέρουν ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αφορούν όλες τις βαθμίδες εξειδίκευσης και γίνονται μεγαλύτερες όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια περιοχή από το κέντρο. Ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφορούν κυρίως εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Mechanical Solutions

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε κάποιες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, οι επιχειρήσεις προσφέρουν υψηλούς μισθούς και παρόλα αυτά δεν βρίσκουν εργαζόμενους.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, η πρόεδρος του ΣΒΕ αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις («έγινε από το κράτος κάποια μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά ήταν πολύ μικρή»), αλλά και στο υψηλό κόστος ενέργειας, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τις ελληνικές βιομηχανίες και την ανταγωνιστικότητά τους, το οποίο γιγαντώθηκε με την κρίση στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε δε ότι -ανάλογα με το μοντέλο- μια βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 30% ακριβότερα σε σχέση με μια γερμανική. Μάλιστα, κατά την κα Σαράντη, οι αγρότες έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος της ενέργειας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η επιχειρηματίας και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως αυτές εκδηλώθηκαν μεταξύ άλλων σε ‘Εβρο και Θεσσαλία, με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Εκτίμησε δε ότι ένα μεγάλο ποσοστό μεταποιητικών επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων έχει επηρεαστεί και πολλές έχουν στραφεί πλέον σε εισαγωγές πρώτων υλών όπως το γάλα και το σιτάρι, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν είναι επαρκής μετά τις καταστροφές.

«Αναχρονιστική» η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η κα Σαράντη διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, παρότι στη σωστή κατεύθυνση γιατί πατάσσει τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έως και αναχρονιστική», καθώς δημιουργεί «πάρα πολλές δυσκολίες», ιδίως σε περιπτώσεις εργαζομένων με αυξημένη κινητικότητα και ευέλικτο ωράριο εργασίας (π.χ., φορτοεκφορτώσεις, εργοτάξια κτλ).

Η πρόεδρος του ΣΒΕ υποστήριξε ακόμα ότι οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, αλλά και προγραμμάτων όπως το «Ελλάδα 2.0» ή του αναπτυξιακού νόμου δεν λειτουργούν σωστά, αφού ορισμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτά και άλλες είναι αναγκασμένες να περιμένουν επί μακρόν για την αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεών τους. «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα αφορούν τους κρίσιμους στόχους της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής αναβάθμισης. Το καλό είναι ότι τα προγράμματα είναι στοχευμένα στις ανάγκες του σήμερα, την ψηφιακή αναβάθμιση και την πράσινη μετάβαση. Το κακό είναι ότι δεν “περπατάνε” γρήγορα» είπε.

Ερωτηθείσα αν είναι αισιόδοξη ότι η ελληνική βιομηχανία θα διατηρήσει την ανθεκτικότητά της, σε μια περίοδο έλλειψης εργατικού δυναμικού, ακριβής ενέργειας και ανεπαρκών δικτύων δεδομένων και ηλεκτρισμού, η κα Σαράντη απάντησε: «Η λογική λέει ότι δεν θα έπρεπε να είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη, η πρακτική όμως είναι διαφορετική. Οι ελληνικές βιομηχανίες πέρασαν τη βαριά οικονομική κρίση, τον κορωνοϊό, ήρθε μετά και ο πόλεμος στην Ουκρανία και όμως υπάρχουν και λειτουργούν, χάρη στις θυσίες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων. Άρα υπάρχει ανθεκτικότητα. Η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέστησε μια πτωχευμένη χώρα, που έχει πλέον ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αν αρχίσουν να υλοποιούνται ακόμα περισσότερα, θα μπορούμε να στηρίζουμε πλέον την αισιοδοξία περισσότερο στη λογική» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που βγάζουν υπερκέρδη εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, η κα Σαράντη εκτίμησε πως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, λέγοντας πως είναι άδικο να γενικεύουμε και τονίζοντας ότι χρειάζεται να ελεγχθεί «ο πληθωρισμός απληστίας».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button