Σάββατο, 12 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΘέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας θέτει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας θέτει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας μέσα στην κρίση του κορονοϊού και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που αυτή επιφέρει πέφτει στο τραπέζι και μάλιστα από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου.

«Στη νέα αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως συνήθως», σημειώνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Αλ. Διακόπουλος. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πρακτικές και νοοτροπίες δεκαετιών. Είναι απόλυτη ανάγκη να βρούμε τρόπους να οχυρώσουμε την ασφάλειά μας χωρίς να υπονομεύσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας. Το βάρος πρέπει να δοθεί στη σωστή αναδιοργάνωση. Οι διαδικασίες εκπόνησης της Δομής Δυνάμεων θα πρέπει να επανεξεταστούν και ίσως να αναθεωρηθούν. Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας να επανεξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα».

mechanical adv 2021

Το θέμα της αύξησης της θητείας, πάντως, δεν τίθεται για πρώτη φορά σήμερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», όταν ο πρωθυπουργός μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης τον Ιούλιο, είχε επισκεφτεί τα υπουργεία και ζήτησε τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητές τους, από το Πεντάγωνο είχε δεχθεί πρόταση για αύξηση της θητείας.

apostolakis adv 2

Η πρόταση αφορούσε την εξίσωση της θητείας στο στρατό ξηράς από εννέα μήνες που είναι σήμερα, με τη διάρκεια της θητείας στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, που είναι δώδεκα μήνες. Η πρόταση του υπουργείου Άμυνας, όμως, απορρίφθηκε από το Μαξίμου, λόγω προφανώς του πολιτικού κόστους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επέκταση της θητείας στο στρατό ξηράς σε δώδεκα μήνες αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο, παράλληλα με τη γεωγραφική αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων και την αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των τριών κλάδων. Δεν αποκλείεται, πάντως, η πρόταση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού να είναι προσωπική του, γεγονός που δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε καθώς τότε θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας στο Μαξίμου ή να υπάρχουν σκέψεις για στράτευση πριν το Πανεπιστήμιο ή και για εθελοντική –και με κίνητρα-στράτευση των γυναικών.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί και ένα ακόμα σημείο του άρθρου του Αλέξη Διακόπουλου, καθώς ο σύμβουλος του πρωθυπουργού δείχνει να αμφισβητεί τη μελλοντική ύπαρξη των ευρωατλαντικών θεσμών!

«Στις εξωτερικές μας σχέσεις παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στους ευρωατλαντικούς θεσμούς όσο αυτοί υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Βασίλης Σκουρής

zygos gif 2020b
cna stream
Stream+https://www.cna.gr
Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ