Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος από τα περίπτερα τα ζελεδάκια κάνναβης – Θα θεωρούνται ναρκωτικές ουσίες

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Κόκκινο στα ζελεδάκια κάνναβης που πωλούνται σε περίπτερα και μίνι μάρκετ ανάβει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Με απόφασή του που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη), ένα «διάσημο» κανναβιδοειδές τα τελευταία χρόνια, αλλάζουν κατηγορία και εντάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθούν από προσβάσιμα σημεία πώλησης.

Τα ζελεδάκια με HHC, που κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, έχουν μεγάλη απήχηση σε εφήβους και νέους. Μάλιστα, αρκετές φορές η χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται παρενέργειες. Ενδεικτικά, πριν από περίπου δύο μήνες, ένας 20χρονος παρουσίασε έντονες ζαλάδες και εμετούς αφού κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης, με αποτέλεσμα να επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας έχοντας συμπτώματα δηλητηρίασης και να χρειαστεί η διακομιδή του στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Mechanical Solutions

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί (Action24).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και τα παράγωγά της θα υπαχθούν στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα επόμενα 24ωρα και θα αποτελέσει «σταθμό» για να μπει τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση εφήβων σε τέτοια προϊόντα.

Το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή, άλλωστε, απασχολεί τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τις ιρλανδικές αρχές, οι οποίες είχαν εκδώσει σχετική προειδοποίηση μετά από μια σειρά νοσηλειών πριν από ένα περίπου χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Γραφείο Κοινωνικής Ένταξης του Εκτελεστικού Υπηρεσιών Υγείας της Ιρλανδίας (HSE) δήλωσε πως ο κίνδυνος αφορά συνθετικά κανναβινοειδή ζελεδάκια και γλυκά που πωλούνται ως προϊόντα κάνναβης, υποκατάστατα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Ποια είναι η ουσία HHC

Η εξαϋδροκανναβινόλη είναι ένα συνθετικό κανναβινοειδές. Δεν προέρχεται, δηλαδή, από φυτό, αλλά παρασκευάζεται στο εργαστήριο. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, σε έλαιο, σε ανθούς και σε τρόφιμα τύπου gummies με γεύσεις φρούτων, τα γνωστά ζελεδάκια, που είναι ιδιαιτέρως προσφιλή στα παιδιά. Η ουσία HHC είναι ένας «συγγενής» της THC. Κάθε μορφή HHC έχει διαφορετικό χρόνο επίδρασης. Τα ζελεδάκια φαίνεται να επιδρούν σε διάστημα από μισή ώρα έως δύο ώρες.

Η HHC δημιουργείται με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως υδρογόνωση. Το υδρογόνο εγχέεται σε μια άλλη ουσία για να αναγκάσει τα μόρια του υδρογόνου να γίνουν μέρος της μοριακής δομής της αρχικής ουσίας. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα διατροφής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για τη μετατροπή φυτικού ελαίου σε μαργαρίνη. Χρησιμοποιείται επίσης για τη μετατροπή του ακατέργαστου φυτικού ελαίου σε υδρογονωμένο φυτικό έλαιο για να παρατείνει τη διάρκειά του.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button