Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Συνένοχοι του σταθμάρχη Λάρισας οι δύο συνάδελφοί του και ο επιθεωρητής;

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Στο προσκήνιο της νομικής διερεύνησης γύρω από το πώς και το γιατί συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη τίθενται, επισήμως πλέον, τρία ακόμη πρόσωπα -εκτός από το σταθμάρχη της μοιραίας βάρδιας, Βασίλη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας έχει καλέσει σε απολογία, την Παρασκευή το πρωί, τον επιθεωρητή κυκλοφορίας ο οποίος κατένειμε το προσωπικό του ΟΣΕ στις βάρδιες, καθώς και τους δύο σταθμάρχες οι οποίοι προηγήθηκαν του Σαμαρά στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

NOVA

Υπό την έννοια ότι τα προαναφερθέντα τρία πρόσωπα εξετάζονται σαν ύποπτα για συνενοχή με τον καθαυτό υπεύθυνο Σαμαρά, εις βάρος τους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη για πολλαπλά και ιδιαιτέρως σοβαρά αδικήματα, όπως τη διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, η οποία επισύρει ποινή έως ισόβιας κάθειρξης στην περίπτωση μεγάλου αριθμού θανάτων. Συναφείς είναι επίσης οι κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των συνηγόρων τους, ο επιθεωρητής και οι δύο σταθμάρχες οι οποίοι απεχώρησαν από το σταθμό πριν από τη λήξη του κανονικού ωραρίου τους, αφήνοντας μόνο του τον άπειρο και ακατάλληλο Σαμαρά, σκοπεύουν να ζητήσουν προθεσμία ώστε να ενημερωθούν για τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν και να προετοιμάσουν αντιστοίχως την απολογία τους.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Εν τω μεταξύ, ο ήδη προφυλακισμένος Βασίλης Σαμαράς, ισχυρίζεται προς υπεράσπισή του ότι δεν είχε ιδέα από τηλεδιοίκηση, εφόσον δεν είχε εκπαιδευτεί ποτέ σε τέτοιου είδους μέσα. Και ως εκ τούτου δεν είχε ουσιαστικά επαφή με τον πίνακα χάραξης πορείας που λειτουργεί στο σταθμαρχείο Λάρισας. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, ο Σαμαράς επιχειρεί να μετακυλίσει τις ευθύνες για το δυστύχημα στους ανωτέρους του εντός ΟΣΕ.

Επιπλέον, ακούγεται πως ο Σαμαράς πρόκειται να ζητήσει την ανάθεση σε γραφολόγο η διεξαγωγή εξειδικευμένης έρευνας στις καταχωρίσεις οι οποίες έγιναν στο βιβλίο παράδοσης-παραλαβής βαρδιών του σταθμαρχείου Λαρίσης. Το κρίσιμο στοιχείο είναι μια εγγραφή η οποία έχει σβηστεί με μπλάνκο, σε διόρθωση η οποία αφορά την ώρα 22:30 της Τρίτης. Ο Σαμαράς ζητά να αποκαλυφθεί ποιος έχει κάνει τη διόρθωση, πότε και, κυρίως, σε τι αφορούσε.

Mechanical Solutions

Γενικότερα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ζητήσει από τον μεταβατικό διοικητή και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΕ Α.Ε. Παναγιώτη Τερεζάκη την αποστολή όλων των φακέλων για τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία και οπουδήποτε στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ντογιάκου η διοίκηση του ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή για το πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, πού έγιναν, πόσα θύματα υπήρχαν, πόσοι έχασαν τη ζωή τους, πόσοι τραυματίστηκαν και τι έγινε τελικά με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους.

Η απόφαση για αναδρομική διερεύνηση αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί εάν εν τέλει οι ευθύνες που αποδόθηκαν για τα δυστυχήματα της τελευταίας 15ετιας ήταν οι προσήκουσες. Ή μήπως, εκτός από εκείνους που πιθανώς διώχθηκαν ποινικά ή καταδικάστηκαν ή αθωώθηκαν υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι έμειναν εκτός της έρευνας. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γίνει αναψηλάφηση στις σχετικές δικογραφίες.

Η αρχή προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με το φάκελο του δυστυχήματος στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, τον οποίον μελετά ο κ. Ντογιάκος. Εκεί υπήρξαν τέσσερις νεκροί και δέκα τραυματίες, αλλά μόνο ο ένας από τους μηχανοδηγούς οδηγήθηκε σε δίκη, όπου και αθωώθηκε.

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, με τη χαρακτηριστική δήλωσή του «ό,τι μεμπτό υπάρχει θα βρεθεί», αναζητά απαντήσεις για τα οικονομικά, τις συμφωνίες κ.ο.κ. του ΟΣΕ εντός της παρελθούσας 15ετιας. Το συγκεκριμένο διάστημα ενδιαφέρει, καθώς μετά από την παρέλευσή του τα τυχόν διαπραχθέντα κακουργήματα παραγράφονται.

Στα «δεκάδες άτομα» που αναμένεται να ελεγχθούν από την Αρχή συμππεριλαμβάνονται πρόσωπα που διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορους οργανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα με τη λειτουργία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Ο νέος εφέτης λαμβάνει μια ογκωδέστατη δικογραφία, κάποιων χιλιάδων σελίδων. Αυτό όμως επιτάσσει η εις βάθος διερεύνηση όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, των αιτίων και των ευθυνών που προκύπτουν.

Οι πολιτικές ευθύνες

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ειδικά για την τραγωδία των Τεμπών. Ενώπιον της επιτροπής έχουν κληθεί να παράσχουν πληροφορίες οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και ο νυν υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης μεταξύ άλλων.

Την Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να απασχολήσει κατεξοχήν η πορεία και η κατάσταση της σύμβασης 717 για τον εφοδιασμό του ΟΣΕ με συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 11 το πρωί μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οι βουλευτές με επιστολή τους ζήτησαν να κληθούν για ακρόαση οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (2013 – 15), Χρήστος Σπίρτζης (2015-19), Κώστας Αχ. Καραμανλής (2019 – 2023) και ο νυν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει αναλάβει και αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση προγραμματίστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ο πρώην υπουργός ανέφερε στον κ. Τασούλα πως θέτει εαυτόν στη διάθεση του κοινοβουλίου προκειμένου να παράσχει ενημέρωση και να συνδράμει στην έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και τις χρόνιες παθογένειες των ελληνικών σιδηροδρόμων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Βασίλης Τσακίρογλου
Πηγή
protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο