Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σε έξι περιφέρειες για τις πυρκαγιές – Η ανομβρία απειλεί τα δάση

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Οι καιρικές συνθήκες, με την υψηλή θερμοκρασία για την εποχή και τους ανέμους, έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς τα επόμενα 24ωρα.

Σε έξι περιφέρειες -Πελοποννήσος, Αττική, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα- ο συναγερμός είναι στο επίπεδο 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς).

NOVA

Εν τω μεταξύ, έως τις 18:00 της Κυριακής είχαν εκδηλωθεί 88 αγροτοδασικές φωτιές μέσα σε ένα 24ωρο, από τις οποίες οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως ανέφερε το Mega, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιοχές της χώρας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την 1η Μαΐου, όπως είναι προγραμματισμένο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την παρατεταμένη ανομβρία που δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τα δάση.

«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», είπε ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος στο Mega.

Mechanical Solutions

Στο ίδιο πλαίσιο και οι επισημάνσεις του διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδου.

«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε.

Συλλήψεις για τις πυρκαγιές

Εν τω μεταξύ, σε επτά συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών προχώρησαν ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στους δήμους Μονεμβασιάς Λακωνίας, Χανίων, Ηρακλείου, Αργολίδας, Αγρινίου, Ωρωπού και Ανατολικής Μάνης.

Ειδικότερα, το Σάββατο (6/4), συνελήφθη μία γυναίκα στην Τ.Κ Μεσοχωρίου στη Μονεμβασιά Λακωνίας, ως υπαίτια πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση, ενώ της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. Την ίδια ημέρα, συνελήφθη επίσης ένας άνδρας στην περιοχή Λυγιδές στα Χανιά, στον οποίο επιβλήθηκε αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.

Την Κυριακή, συνελήφθησαν ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση στην Τ.Κ. Λανάρι του δήμου Γορτύνας Ηρακλείου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου του δήμου Αργολίδας, ένας άνδρας στην Τ.Κ. Παπαδάτες του δήμου Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ δύο ακόμα άνδρες συνελήφθησαν σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Νέο Οίτυλο. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 500 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, διοικητικά πρόστιμα ύψους 500 ευρώ επιβλήθηκαν σε ακόμα πέντε άτομα λόγω απουσίας προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια καύσεων, στις περιοχές Μακρυχώρι του δήμου Τεμπών Λάρισας, Καρυδιά του δήμου Εδεσσας Πέλλας, Σιγούνι του δήμου Καλαβρύτων Αχαΐας, Καμάρες του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας και Μοναστηράκι του δήμου Δράμας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο