Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η γενική απεργία της ΓΣΕΕ – Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Πανελλαδική απεργία προκήρυξε η ΓΣΕΕ για σήμερα ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια.

Η ΓΣΕΕ ζητάει αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

NOVA

Η ανακοίνωση της ΓΣΣΕ:

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. 

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

Ποιοι συμμετέχουν

Mechanical Solutions

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδιές. Παράλληλα, μεταξύ των ενώσεων που αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία είναι και η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία 

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ έχει κάνει γνωστή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη μέρα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «H απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Οι Έλληνες ναυτεργάτες λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας, γιατί είναι οι μόνοι, που στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται πέντε με έξι μήνες το χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους όλο τον χρόνο».

Συμμετέχουν στην απεργία γιατροί και εκπαιδευτικοί

Στην απεργία της ΓΣΕΕ  θα λάβουν μέρος και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό.

«Διεκδικούμε να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, διπλασιασμό της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΙΝΑΠ.

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, έχει ήδη αποφασιστεί η πραγματοποίηση καθημερινών τρίωρων στάσεων εργασίας έως τις 26 Απριλίου.

«Οι στάσεις εργασίας θα γίνονται είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη βάρδια των εκπαιδευτικών, ως αντίδραση στην παρουσία αξιολογητή», σύμφωνα με την ΟΛΜΕ.

Την ίδια ώρα, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες, καθώς στην απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ, ενώ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία της 17ης Απριλίου.

Σημειώνετσαι ότι η ΑΔΕΔΥ σε συνεδρίαση στις 2 Απριλίου αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 21 Μαΐου 2024.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Την ίδια ώρα θα ξεκινήσει η αντίστοιχη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, ενώ το ραντεβού των διαδηλωτών στο Ρέθυμνο έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Στον Άγιο Νικόλαο η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν διοργανωθεί την ίδια ώρα στη Σητεία και την Ιεράπετρα.

Λόγω της απεργίας δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Δεκάδες φορείς, σωματεία, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις στην Κρήτη έχουν απευθύνει καλέσματα συμμετοχής στις απεργιακές εκδηλώσεις. Αναλυτικότερα:

Στο Ηράκλειο

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στην ανακοίνωσή του με αφορμή την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ αναφέρει:

«Με βασικό μήνυμα ΄΄η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα΄΄, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξη η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Το ΕΚΗ θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να ενώσουν τις φωνές τους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την 17η Απριλίου και ώρα 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, επί της λ. Δημοκρατίας, απ’ όπου και θα ξεκινήσει η πορεία προς το κέντρο Ηρακλείου.

Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του κατώτατου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΗ ΣΤΙΣ 10 ΠΜ»

Το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ» συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση και στη σχετική του ανακοίνωση τονίζει:

«Θέλουμε πίσω τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις. Η ακρίβεια έχει διαλύσει τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς με τους μισθούς στα τάρταρα να μην μπορούν  να καλυφθούν βασικές βιοποριστικές ανάγκες.

Σαν σωματείο ακόμη μια φορά είμαστε   σε διαδικασία υπογραφής τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπου ΄΄μετά κόπων και βασάνων΄΄  διαπραγματευόμαστε το αυτονόητο… μισθούς αξιοπρέπειας.

Άλλη μια φορά θα δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα..

Στις 17 Απριλίου 2024 και ώρα 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, οι σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ σε όλη τη χώρα και πολλοί μαζικοί φορείς στο πεδίο των εξαρτήσεων συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωση της Σταυρούλας Φουντά, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, και εκπροσώπου του Παραρτήματος του στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη επισημαίνονται τα εξής:

«Όλοι εμείς, όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για το επικείμενο νομοσχέδιο που διαλύει την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση στη χώρα, καταργώντας το ΚΕΘΕΑ και άλλα προγράμματα απεξάρτησης με δείγματα γραφής επί δεκαετίες.

Από την πρώτη στιγμή διαβεβαιώσαμε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο στο σύνολό του δεν γίνεται αποδεκτό από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, ότι δεν θα ανεχτούμε κι άλλο χτύπημα στην δωρεάν και δημόσια υγεία , μέρος της οποίας είναι και η απεξάρτηση.

Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι δεν θα δεχτούμε ένα νομοσχέδιο που αντί να λύνει την υποστελέχωση την ενισχύει, νομιμοποιώντας και γενικεύοντας τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας, τα μπλοκάκια, τις ολιγόμηνες συμβάσεις. Δεν θα δεχτούμε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει κι άλλο τον δρόμο για να γίνει η υγεία και η απεξάρτηση πεδίο να κερδοφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις (που για να μην αγχώνονται για τον τζίρο τους, ο Υφυπουργός στο νέο προσχέδιο νόμου έφτασε να υπόσχεται ότι θα μοιράζει και άδειες λειτουργίας)

Σε μία περίοδο που τα αιτήματα θεραπείας αυξάνονται, που πέφτει ο ηλικιακός μέσος όρος εισόδου στην χρήση, σε μία περίοδο που κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αγωνία επιβίωσης εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων, το ΚΕΘΕΑ πρέπει να ενισχυθεί, να στελεχωθεί με προσωπικό, να χρηματοδοτηθεί κατάλληλα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η ήδη μεγάλη  αποτελεσματικότητα τόσο του ΚΕΘΕΑ όσο και των άλλων στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης και όχι με συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, που συντονισμένα η πλειοψηφία των μαζικών φορέων στην απεξάρτηση δίνει την μάχη για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, έχουμε καταφέρει αυτό να καθυστερεί συνεχώς. Σε αυτήν την πορεία βρεθήκαμε πλάι στους συναδέλφους μας υγειονομικούς, που παλεύουν για δημόσια δωρεάν υγεία, βρεθήκαμε πλάι σε όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν για βελτίωση των όρων ζωής μας, ενάντια στην ακρίβεια, στους χαμηλούς μισθούς, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Το ίδιο θα κάνουμε και στην απεργία, της Τετάρτη 17/4/2024, στην οποία συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε για να μην κατατεθεί το διαλυτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για να σώσουμε την Απεξάρτηση».

Το Συνδικάτο Eργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν  στην πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. Στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζόμενων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·        Αύξηση μισθών για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των  χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών.

·        Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης τιμών.

·        Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης.

·        Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων.

·        Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας των εποχιακά απασχολούμενων στους 5 μήνες.

·        Χορήγηση επιδόματος μητρότητας και στις εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

·        Χορήγηση του εφάπαξ στην 20ετία.

·        Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης/κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.

·        Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

·        Επαναφορά των βαρέων και Ανθυγιεινών στις ειδικότητες που καταργήθηκαν και ένταξη και σε άλλες ειδικότητες

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΗ ΣΤΙΣ 10 ΠΜ».

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης στηρίζει και συμμετέχει στην Πανελλαδική Γενική Απεργία πού προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε στις 17 Απριλίου. Στο δικό του κάλεσμα τονίζει:

«Με την συμμετοχή μας στέλνουμε μήνυμα και δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη καί χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης εξαιτίας των χαμηλών μισθών την ώρα που η ακρίβεια καί η αισχροκέρδεια καλπάζουν.

Απο τα χρόνια των μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας βρίσκεται συνεχώς σε φθίνουσα πορεία, οδηγώντας την σε επικίνδυνα μονοπάτια , δοκιμάζοντας βάναυσα την επιβίωση των εργαζομένων αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα:

• Πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.

• Έλεγχο και καταπολέμηση της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας στα είδη διατροφής, αγαθών και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

• Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (οκτάωρο – μείωση αποζημίωσης)

• Τέλος στην υποβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών υγείας.

• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Όλοι στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου 10 Π.Μ»

Το παράρτημα Κρήτης του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων στην απεργιακή του ανακοίνωση τονίζει τα ακόλουθα:

«Συμμετέχουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, και καλούμε όλους του συνταξιούχους στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τέταρτη 17 Απριλίου 2024, και στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας.

Οι τεράστιες αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης που ξεκίνησαν την περίοδο 2020 από 40%-120% σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και νερού, και τώρα η πληρωμή των απογευματινών χειρουργείων, έχουν φέρει σε απόγνωση τους συνταξιούχους που το πρώτο δεκαήμερο του μήνα η σύνταξη τους έχει ήδη εξανεμιστεί.

Ζητάμε την διατίμηση στα προϊόντα και επιβολή πλαφόν, με ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Το ΕΝΔΙΣΥ, θέτει ως προτεραιότητα:

·        Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.

·        Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης.

·        Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015-2016.

·        Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

·        Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

·        Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή.

·        Ο επιζών να έχει το δικαίωμα επιλογής σύνταξης.

·        Να δοθούν συντάξεις σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία με ρύθμιση των χρεών, αφού αφαιρεθούν οι τόκοι και πρόστιμα.

·        Δωρεάν περίθαλψη

·        Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.

·        Ενίσχυση του ΕΦΚΑ με προσωπικό και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.

·        Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κατάργηση κάθε πληρωμής στις δημόσιες δομές Υγείας.

·        Να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας».

Με αφορμή τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση η εκπαιδευτική παράταξη «Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών νομού Ηρακλείου» σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου δεν συμμετέχει στον απεργιακό αγώνα την Τετάρτη (17/4) με ευθύνη των παρατάξεων: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ»  και «ΠΕΚ/ΠΑΣΚ»

Οι παρατάξεις της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ  και «ΠΕΚ/ΠΑΣΚ) καταψήφισαν(!) και την πρόταση  μας για στάση εργασίας και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την ημέρα της γενικής απεργίας (17/4)

·        Καταδικάζουμε την αντιδημοκρατική απόφαση (ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ) αποχής από την απεργία

·        Καλούμε τους συνάδελφους σε ενωτική και ανυποχώρητη αντίσταση

Αποκλεισμό του σωματείου μας από τη Γενική Απεργία την Τετάρτη (17/4) αποφάσισαν οι    γραφειοκρατικές παρατάξεις που ελέγχουν το προεδρείο της ΕΛΜΕ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ), έτσι  ώστε  την ημέρα της Πανεργατικής Απεργίας και σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ακρίβειας, φτώχειας και απειλής γενικευμένου πολέμου, η ΕΛΜΕ -που είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία του νομού- να… κηρύσσει σιγή ασυρμάτου και να κλείνει το δρόμο στις αγωνιστικές διαθέσεις και τη διεκδικητική δράση της βάσης.

Οι δυο προαναφερόμενες γραφειοκρατικές  παρατάξεις –ως σταθεροί συνδικαλιστικοί  στυλοβάτες των αντιλαϊκών μέτρων-επιβεβαίωσαν και αυτή την κρίσιμη στιγμή τον αποπροσανατολιστικό ρόλο τους στο συνδικαλισμό: Πρώτα  καταψήφισαν(!)  στη Γ.Σ των προέδρων την πρόταση  για συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 17/4, ακυρώνοντας την ομόφωνη απόφαση της συγκέντρωσης της ΕΛΜΕ  για συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη Γενική Απεργία . Στη συνέχεια, επισφράγισαν την προσήλωσή τους στο δόγμα της πλήρους απονέκρωσης των σωματείων, καταψηφίζοντας(!) και την πρόταση   που καταθέσαμε στο προηγούμενο Δ.Σ του σωματείου  για  στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ και συμμετοχή στον πανεργατικό απεργιακό αγώνα, βάζοντας φραγμό στην  έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων και στη διεκδικητική δράση της βάσης.

Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική και αντισυλλογική απόφαση που απονευρώνει το σωματείο, διασπά και αποσυνδέει την αγωνιστική συμπόρευση των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού χώρου  και ανοιχτά βάζει πλάτη στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και  της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει στην πράξη πώς εννοούν τον συνδικαλισμό οι εν λόγω παρατάξεις , οι οποίες  σταθερά και αδιάλειπτα  βάζουν αναχώματα στην ανάπτυξη της μαζικής δράσης, εξευγενίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και καλλιεργούν την ηττοπάθεια..

Καταδικάζουμε την αντισυλλογική απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΛΜΕ ως υπονομευτική της αγωνιστικής διάθεσης της βάσης και της ανάπτυξης της συλλογικής πάλης.

Καταδικάζουμε επίσης την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ(ΔΑΚΕ-ΕΑΕΚ/ΣΥΝΕΚ-ΠΑΣΚΕ) για μη συμμέτοχη στην απεργία στις 17/4 , απόφαση που διασπά τον αγώνα των εργαζομένων,  χαρίζει χρόνο και στηρίγματα στην αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης της ΝΔ και δείχνει το δρόμο του αναχωρητισμού και της υποταγής.

Καλούμε τους συναδέλφους και συνολικά τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της συναίνεσης και προσαρμογής στον εργασιακό και συνδικαλιστικό μεσαίωνα και να ακολουθήσουν αταλάντευτα  το δρόμο της ενωτικής και ανυποχώρητης  συλλογικής πάλης .

Καμιά Υποχώρηση-Καμιά Υποταγή

Μαζική Αντίσταση στην Αντιλαϊκή Πολιτική»

Στα Χανιά

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ. Στη σχετική της ανακοίνωση τονίζει πιο συγκεκριμένα:

«Η υγεία ως δημόσιο αγαθό συνεχίζει να καταστρατηγείται. Η ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την εισαγωγή των επί πληρωμή εκ μέρους των ασθενών στα απογευματινά χειρουργεία, ουσιαστικά καταργείται και γίνεται προνόμιο των εχόντων.

Αντί να προσληφθεί προσωπικό για την πλήρη πρωινή ή και απογευματινή λειτουργία με αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια) των περίπου 40% των χειρουργικών αιθουσών που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, το κράτος ζητά από τους πολίτες να ξαναπληρώσουν για την υγεία τους και από τους ήδη εξουθενωμένους γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό να ξεχάσουν κάθε έννοια οικογενιακής και προσωπικής ζωής για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από ασθενείς – πελάτες.

Αρκεί η κοροϊδία. Η έλλειψη προσωπικού και η μείωση των λιστών αναμονής των χειρουργείων μπορεί να αντιμετωπιστεί: διπλασιασμός των αποδοχών και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ για τις 17/4/24.

Απαιτούμε:

·        Διπλασιασμό της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων

·        Διπλασιασμό μισθών

·        Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά

·        Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων

·        Να σταματήσει η επί πληρωμή των ασθενών λειτουργία απογευματινών χειρουργείων

·        Ισότιμη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους τους συμπολίτες μας»

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων σημειώνει:

«Δίνουμε αγωνιστική συνέχεια στα μπλόκα και στη  μάχη  για την επιβίωσή μας, διεκδικούμε  την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα μας.

Με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις.

Παλεύουμε για να μείνουμε   στα χωριά και τα χωράφια μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε, να ζούμε εμείς και οι  οικογένειες μας με αξιοπρεπές εισόδημα, να μην μας πνίγει η θηλιά των χρεών και των μεγαλεμπόρων. Επενδύουμε χρήμα και κόπο στις παραγωγές μας και θέλουμε βιώσιμο εισόδημα, να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας.

Η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος.

Να πιστέψουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και κυρίως στη δύναμη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης.

Τίποτε δεν θα αλλάξει μένοντας θεατές, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε οι πρωταγωνιστές παίρνοντας την ζωή μας στα χέρια μας.

Διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.

•             Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

•             Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

•             Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.

•             Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.

•             Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

•             Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα».

Στο Ρέθυμνο

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στην ανακοίνωσή του για τη σημερινή απεργία αναφέρει:

«Εργαζόμενοι, Άνεργοι και Συνταξιούχοι του Ρεθύμνου,

• Οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης ανεβαίνουν συνεχώς ανεξέλεγκτα, οδηγώντας εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτωχοποίηση.

• Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: Αύξηση Μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Καθολική Κοινωνική Προστασία!

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους Εργαζομένους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην Απεργιακή Συγκέντρωση στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 10 το πρωί.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ :

• Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.

• Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

• Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

• Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

• Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

• Μεταβολή των φορολογικών κλιμακίων ώστε να μην προκύπτει φορολογική επιβάρυνση η οποία εξανεμίζει τα εισοδήματα του λαού.

• Αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών παροχών, ανάλογη του κόστους ζωής και διαβίωσης.

• Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

• Στελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε με το αναγκαίο προσωπικό.

• Προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.

• Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.

• Δημόσιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα με εγγυημένες συντάξεις και παροχές, προστασία των συνταξιοδοτικών-κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.

• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

• Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας και πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης-Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

• Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλο τον λαό».

Στο Λασίθι

Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας στο δικό της κάλεσμα τονίζει τα ακόλουθα:

«Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει για την πλαστή πραγματικότητα της ανάπτυξης και της ευημερίας με την οποία μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕξαπάτησης, η πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας αποκαλύπτει το οργανωμένο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του βιοτικού μας επιπέδου, των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας από την πιο εγκληματική και διεφθαρμένη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, και πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε.:

Τα συστήματα Υγείας, Παιδείας και Ασφάλισης συνειδητά και οργανωμένα οδηγούνται στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση, όπως και το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Οι καταστροφικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και της εγκατάλειψης των δημόσιων υποδομών και η πλήρης αδιαφορία για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές γεννούν πλημμύρες, πυρκαγιές κι εγκλήματα (Τέμπη, Θεσσαλία, Έβρος).

Η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας φέρνει απανωτά λουκέτα στις εναπομείνασες παραγωγικές μονάδες, την ώρα που η κυβέρνηση ονομάζει ανάπτυξη την κερδοσκοπία στα ακίνητα και τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος από επιτήδειους ημέτερους και funds.

Οι αυξήσεις – ψίχουλα στους μισθούς αποτελούν κοροϊδία μπροστά στην καλπάζουσα ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, την ενέργεια και τα ενοίκια. Πολύ περισσότερο όταν τα κέρδη των εταιριών ενέργειας και των αλυσίδων τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί, όταν η φοροληστεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται και όταν τα πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλώνουν και κατευθύνονται είτε στους θηριώδεις εξοπλισμούς, είτε στην αποπληρωμή του χρέους.

Οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ, που ήρθαν να προστεθούν σε εκείνους των μνημονίων, έχουν οδηγήσει σε ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα χωρίς ωράρια και χωρίς δικαιώματα.

Ένα μαύρο καθεστώς τρομοκρατίας στήνεται ολόγυρα μας: Για τους από κάτω, διαρκής περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και τη διαδήλωση, συνδικαλιστικές διώξεις, ωμή καταστολή κάθε αντίδρασης, νέοι ποινικοί κώδικες και δόγματα περί ατομικής ευθύνης. Για την κυβέρνηση και τις ελίτ απόλυτη ασυδοσία και ατιμωρησία (από την καταπάτηση του Συντάγματος μέχρι κάθε ανομία και ανηθικότητα).

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στα ΚΕΡΔΗ τους, ΠΡΟΤΑΣΟΥΜΕ τις ΖΩΕΣ μας!

Η παντοδυναμία τους είναι κάλπικη σαν την πλαστή πραγματικότητά τους. Ήδη η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Κρατώντας το νήμα από τους αγώνες των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, που πολλαπλασιάζονται καθημερινά, τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών, το πρωτοφανές δίμηνο φοιτητικό κίνημα, τον πανεργατικό ξεσηκωμό της 28ης Φλεβάρη, τους δικούς μας αγώνες για την υγεία και το πρόσφατο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο (που τόσο ενόχλησαν τον υπουργό υγείας ώστε να προσπαθήσει να τα υποβαθμίσει), συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και σηκώνουμε το ανάστημά μας στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας κυβέρνηση και Ε.Ε., μέχρι τη νίκη!»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο