Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Με το νέο έτος το κουπόνι για τα «έξυπνα κτήρια»

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Smart Readiness Voucher «έξυπνα κτήρια», που αφορά επιδότηση (μέσω κουπονιού) των καλωδιώσεων σε κτήρια, συνολικού προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ, (περιλαμβανομένου ΦΠΑ).

Σύμφωνα με σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, πρόκειται ειδικότερα για την παροχή κινήτρων στα υφιστάμενα κτήρια (εκτός αυτών που είναι ιδιοκτησία της γενικής κυβέρνησης) προκειμένου να καταστούν «έξυπνα» για τη σύνδεσή τους σε υποδομές κοινής ωφέλειας και για εργασίες αναβάθμισης ως προς την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών, την αναβάθμιση κοινών συστημάτων συλλογικής λήψης σήματος ευρυεκπομπής και την εγκατάσταση καλωδιακών υποδομών σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης), που συνιστούν γενικά έργα πολιτικού μηχανικού.

NOVA

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πρώτη ενέργεια για την υλοποίησή της είναι η λειτουργία του Μητρώου Εγκαταστατών (αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους) μέσω του οποίου οι διαχειριστές – ιδιοκτήτες των κτηρίων θα επιλέξουν το συνεργείο που θα κάνει τις εργασίες.

Οι εγκαταστάτες που θα επιλεγούν θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για λογαριασμό των δικαιούχων της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, την οποία θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Βάσει του κειμένου της διαβούλευσης που προηγήθηκε η δράση θα διαρκέσει έως το 4ο τρίμηνο 2026 (τότε λήγει και η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης) ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και μέσω αυτής θα χρηματοδοτηθούν εργασίες σε περίπου 120.000 κτήρια στην περιοχή παρέμβασης.

Ως περιοχή παρέμβασης εννοείται η περιοχή που περιλαμβάνει όλα τα κτήρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026 δίκτυο που αναπτύσσεται μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων, που δύναται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps, καθώς και οποιοδήποτε άλλο κτήριο βρίσκεται σε απόσταση έως 1.000 μέτρα από τα ως άνω κτήρια.

Mechanical Solutions

Όπως εκτιμάται κύριος στόχος είναι η κάθετη καλωδίωση για την υποδοχή οπτικών ινών εντός των κτηρίων με την εν λόγω δράση να δρα συμπληρωματικά με μια δεύτερη υπό την ονομασία, Gigabit Voucher (επιδότηση της σύνδεσης στο internet με ταχύτητα download τουλάχιστον 250 Mbps και άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οποία επίσης σχεδιάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Στόχος και των δύο είναι να αρθούν εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρατίθενται στη διαβούλευση μια πολυκατοικία 4 ορόφων με 6 διαμερίσματα μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι του ποσού των 1.140 ευρώ, μια διώροφη με δύο διαμερίσματα με έως 480 ευρώ και μια μονοκατοικία με έως 240 ευρώ.

Οι όροι, ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, τα αρμόδια για την υλοποίηση όργανα και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, παρακολούθηση, χρηματοδότηση, υλοποίηση, λειτουργία και εκτέλεση της δράσης, η σύσταση και οι λεπτομέρειες λειτουργίας του Μητρώου Εγκαταστατών, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος και οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της Smart Readiness Voucher Scheme θα επιδοτηθούν εργασίες που περιλαμβάνουν:

  • την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτηρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτηρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ).
  • την αντικατάσταση μεμονωμένων συστημάτων τηλεοπτικής λήψης και παλαιών εγκαταστάσεων συλλογικής λήψης με αναβαθμισμένα κοινά συστήματα συλλογικής λήψης σήματος ευρυ-εκπομπής και την αφαίρεση των αχρησιμοποίητων κεραιών και καλωδίων τηλεόρασης.
  • την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτηρίου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο