ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Eκτακτη σύσκεψη έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός συναντάται με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο το ζήτημα της πανδημικής έξαρσης στην Κίνα και τις συστάσεις της ΕΕ για τις αφίξεις ταξιδιωτών από την ασιατική χώρα.

“ΧΡΥΣΟΣ

ΕΕ: Ισχυρή σύσταση για τεστ Covid 48 ωρών και μάσκα στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ για τη λήψη ή μη καθολικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας έκρηξης των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα.

Επειτα από περίπου από έξι ώρες διαβουλεύσεων το απόγευμα της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες από την Κίνα 48 ώρες πριν την αποχώρησή τους,  καθώς και για χρήση μάσκας.

“IN_AND_OUT

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε τα κράτη μέλη:

  • να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • να γίνεται ισχυρή σύσταση για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση τους από την Κίνα.
  • να γίνονται τυχαίοι έλεγχοι επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • να γίνεται έλεγχος λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
  • να συνεχιστεί η προώθηση της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών τεστ πριν από την αναχώρηση. Μετά την εξέλιξη αυτή αποφασίστηκε από την Κομισιόν να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως ο μηχανισμός προκειμένου να συζητηθούν τα όσα προέκυψαν από τη συνάντηση με σημείο αιχμής το επίμαχο ζήτημα της υποχρεωτικής απαίτησης για αρνητικά τεστ κορονοϊού από όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Mechanical Solutions

Μπροστά στην προοπτική αυτή το Πεκίνο είχε αντιδράσει έντονα, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα και είχε απειλήσει με αντίποινα.

Πάντως, οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ αναμένεται να συγκληθεί ξανά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button