Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η πολική δίνη καταρρέει – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Νέα αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπει ο γνωστός προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, η οποία αναμένεται να προκληθεί από την κατάρρευση της πολικής δίνης.

Όπως επισημαίνει ο γνωστός προγνώστης του καιρού ο καιρός στο βόρειο ημισφαίριο συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ευρώπης προς τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου.

NOVA

Τι είναι η πολική δίνη;

Η πολική δίνη είναι μια μεγάλη κυκλωνική περιοχή που περιστρέφεται σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο και εκτείνεται από το έδαφος έως την κορυφή της στρατόσφαιρας κι έχει συνήθως δύο διακριτά μοτίβα που εξαρτώνται από το υψόμετρο και τη θερμοκρασία των ανέμων.

Η πρώτη, που ονομάζεται ισχυρή πολική δίνη, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου 30 χιλιόμετρα στη μέση στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έχει κυκλικό σχήμα, η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα προς τον εσωτερικό πυρήνα του και οι ισχυρότεροι άνεμοι βρίσκονται συνήθως στην εξωτερική άκρη του. Αυτή η ισχυρή περιστροφή περιορίζει – συγκρατεί τις ψυχρές αέριες μάζες μόνο στις πολικές περιοχές, διατηρώντας ήπιες καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Καναδά αλλά και στην Ευρώπη.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η δεύτερη, η ασθενής πολική δίνη (εικόνα δεξιά), συνδέεται με τις θερμές περιόδους της στρατόσφαιρας, οι οποίες είναι ξαφνικές θερμάνσεις της πολικής στρατόσφαιρας που προκαλούν αποδυνάμωση της δίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 5 χιλιομέτρων (σε χαμηλότερα υψόμετρα αλληλεπιδρά περισσότερο με τα βουνά και το έδαφος) και με ασθενείς ανέμους, προκαλεί την πτώση του ψυχρού, πολικής προέλευσης αέρα προς τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Αυτό το επεισόδιο προκαλεί έντονα, χειμερινού τύπου φαινόμενα και «κατεβασιές» πολικών αερίων μαζών ή και θερμές εισβολές σε περιοχές του βορείου ημισφαιρίου συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Φανταστείτε το στην πρώτη περίπτωση σαν μια μπάλα παγωτού σε χωνάκι. Όταν ξεκινά αυτή να λιώνει τότε σταγόνες παγωτού (στην προκειμένη περίπτωση ψυχρές αέριες μάζες) αρχίζουν και κατηφορίζουν σε ζώνες στο χωνάκι.

Mechanical Solutions

Τι θα συμβεί στο τέλος της εβδομάδας

Στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, ο αέρας 30 χιλιόμετρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο αναμένεται να παρουσιάσει λοιπόν άνοδο της τάξεως των 50 βαθμών, με τα περισσότερα πλέον αριθμητικά μοντέλα να προβλέπουν ότι ο άνεμος θα αλλάξει διεύθυνση σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον 60ό παράλληλο. Και οι δύο αλλαγές μαζί ονομάζονται Major Warming.

Όπως έχετε καταλάβει, η ύπαρξη ισχυρής ή ασθενούς πολικής δίνης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον καιρό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε αρκετές περιοχές του βορείου Ημισφαιρίου αλλά και της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την πολική δίνη τις επόμενες ημέρες για να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η εξέλιξη και για τη χώρα μας προς τα τέλη του μήνα και στις αρχές του επόμενου καθώς για λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς ακόμα!».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο