Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικός αριθμός σε κάθε φοιτητή από το πρώτο έτος σπουδών

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Το σχέδιο της υπουργού Παιδείας έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συνεχίζεται με τις αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, την καθιέρωση βαθμολογικής βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, τη θέσπιση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αλλά και ηλεκτρονικός αριθμός σε κάθε φοιτητή που εγγράφεται στο πρώτο έτος με τον οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί όλη την πορεία των σπουδών του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το πράσινο φως στην κυρία Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, με στόχο η Παιδεία να αποκτήσει νέο πρόσωπο.

NOVA

Πρωτοβάθμια

Αγγλικά από το Νηπιαγωγείο για όλους τους μαθητές από την ερχόμενη χρονιά και επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης στο σύνολο των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών είναι οι δύο άξονες όπου κινείται το υπουργείο, με στόχο τα παιδιά να γίνονται συστηματικοί αποδέκτες της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία, ώστε να βελτιώνονται οι αποδόσεις τους εν συνεχεία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η απόφαση της υπουργού Παιδείας είναι να εισάγει στο νηπιαγωγείο μαθήματα Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής, καθώς και άλλα μαθήματα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Εκτός από τα Αγγλικά, θα προστεθούν και νέες θεματικές ενότητες στα σχολεία, όπως η υγιεινή διατροφή, ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική συνείδηση, η σεξουαλική αγωγή, η επιχειρηματικότητα.

Τα νέα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που έχουν ήδη εισαχθεί πιλοτικά σε 218 σχολεία από φέτος, την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθούν σε όλα τα σχολεία και θα αποτελούνται από 4 βασικούς θεματικούς κύκλους και τις επιμέρους θεματικές τους: α) το Ευ Ζην, με μαθήματα Αγωγής Υγείας, όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή, β) το Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η Οικολογική Συνείδηση και η Πρόληψη και Προστασία από τις Φυσικές Καταστροφές, γ) την Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας και δ) τη Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν τις τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Mechanical Solutions

Δευτεροβάθμια

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών δομών και εκπαιδευτικών, νέα προγράμματα σπουδών είναι στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης έχει ανακοινωθεί η δημιουργία Πρότυπων Γυμνασίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα απευθύνει πρόσκληση στα σχολεία που θέλουν να μετατραπούν σε πρότυπα, ακόμα και στις 4 περιφέρειες που δεν έχουν. Εως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμα 453 νέα προγράμματα για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενώ έχει προγραμματιστεί επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς στα Αγγλικά και στα μαθήματα δεξιοτήτων. Σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία πρότυπων ΕΠΑΛ και θεματικών ΙΕΚ. Στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα περιλαμβάνονται και θέματα για τα στελέχη εκπαίδευσης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής νέων στελεχών. Επίσης θα ενισχυθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Σε ό,τι αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα ισχύσει από φέτος η βάση εισαγωγής. Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα θα γίνει όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά θα ορίεται από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου. Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τριτοβάθμια

Δημιουργείται φοιτητολόγιο που θα περιλαμβάνεται στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, όπου θα δίνεται σε κάθε φοιτητή που εγγράφεται στο πρώτο έτος των σπουδών του ένας ηλεκτρονικός αριθμός με τον οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί όλη την πορεία των σπουδών του. Με τον νέο νόμο θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων με διεθνείς συνεργασίες και διπλά πτυχία, καθώς και με τη δημιουργία προγραμμάτων τριετούς διάρκειας που θα αφορούν ευέλικτα τμήματα ή σχολές τεχνολογικής -κυρίως- κατεύθυνσης για την απόκτηση εξειδίκευσης από τους αποφοίτους σε συγκεκριμένες ειδικότητες και τομείς που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα τμήματα τριετούς διάρκειας, που θα βρίσκονται εντός των πανεπιστημίων, θα έχουν άμεση σύνδεση με τον θεσμό της πρακτικής άσκησης και κατεύθυνση εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, καθώς το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα χορηγείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως συμβαίνει έως σήμερα (π.χ. ο αριθμός των φοιτητών), ενώ το υπόλοιπο 20% θα χορηγείται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Βασική αλλαγή της μεταρρύθμισης είναι η θεσμοθέτηση ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου, ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα εν λόγω Ιδρύματα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button