Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Αγωνία για τα ελάφια – σύμβολο του νησιού – Ψάχνουν για φαγητό και νερό στις αυλές των σπιτιών

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Ηφωτιά στη Ρόδο μαίνεται εδώ και 7 ημέρες. Έχει κατακάψει χιλιάδες στρέματα δάσους, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στο τοπικό οικοσύστημα, στη χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής. Ένα από τα αθώα θύματα είναι και τα πλατόνια, τα ελάφια-σύμβολο του νησιού.

Ειδικότερα, δραματικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και τα social media δείχνουν τα καμένα σώματα ελαφιών, στις εκτάσεις που κατάπιε η φωτιά. Και όσα, όμως, κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την πείνα και τη δίψα, μιας και το φυσικό τους περιβάλλον έχει καταστραφεί.

NOVA

Φοβισμένα από την πύρινη λαίλαπα και προκειμένου να βρουν λίγη τροφή και νερό, τα ελάφια κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές της Ρόδου, φτάνοντας μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της Μάρως Χατζημανέττα που κυκλοφόρησε στο Facebook. Σε σχετικό ποστ μια άλλη χρήστης γράφει: “Παιδιά SOS όσοι μένετε Αφάντου και γύρω περιοχές έχουν εμφανιστεί τα ελάφια ψάχνοντας για τροφή και νερό”.

“Βάλτε όλοι έξω από τα σπίτια σας καρότα, μήλα και άφθονο νερό, να βρίσκουν. Είναι πεινασμένα και φοβισμένα. Η φωτογραφία είναι από Αφάντου σήμερα τα ξημερώματα. ΦΩΤΟ – Μάρω Χατζημανεττα” καταλήγει η ανάρτηση για τα ελάφια.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ελάφι-πλατόνι – Σύμβολο της Ρόδου

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον ιστότοπο Ecorodos.gr, το πλατόνι της Ρόδου, (Dama dama ) θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του.

Δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης, στο Μανδράκι.

Mechanical Solutions

Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα φυσικού πλούτου της Ρόδου και είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει ελεύθερο στο νησί και ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου στην ιστοσελίδα του ecorodos.gr, το πλατόνι λέγεται ότι το έφεραν στο νησί οι Ιωαννίτες ιππότες ή ότι το εισήγαγαν οι Ιταλοί σαν θηρεύσιμο είδος.

Όμως η παρουσία του στο νησί μάλλον είναι ακόμα παλαιότερη, όπως μαρτυρούν οστεολογικά ευρήματα σε νεολιθικό οικισμό αλλά και αναπαραστάσεις σε αγγεία του 7ου π.χ αιώνα.

Η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν “Ελαφούσα” που μαρτυρεί πως την εποχή εκείνη είχε πολλά ελάφια. Αρχαιολογικά ευρήματα ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο μας φέρνουν πίσω ίσως και από την 6η π.Χ. χιλιετία.

Το πλατόνι είναι όμορφο με μεγάλα μάτια και με τις χαρακτηριστικές άσπρες βούλες στη ράχη. Τα αρσενικά τα στολίζουν πολύ όμορφα και συμμετρικά κέρατα. Ζουν ελεύθερα σε αμιγή δάση του νησιού όπως και σε τόπους με χαμηλή βλάστηση από σχίνα, κουμαριές, πουρνάρια πάντα όμως κοντά σε νερό.

Εκτός από τα ελεύθερα, υπάρχουν και ελάφια που ζουν σε περιφραγμένους χώρους στο νησί, όπως και μερικά έχουν μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα.

Οι κάτοικοι της Ρόδου αγαπούν και φροντίζουν για την επιβίωση των ελαφιών. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές – όπως οι σημερινές αλλά και παλαιότερες – που απειλούν το είδος καθώς έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών του νησιού αλλά και η λαθροθηρία και η μόλυνση των πηγών του νερού από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην γεωργική παραγωγή, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες για την μείωση του πληθυσμού τους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο