Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωβουλή: Ανησυχία για πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Απειλές και επιθέσεις σε δημοσιογράφους, υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία - Εγκρίθηκε ψήφισμα καταπέλτης για την Ελλάδα

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η Ευρωβουλή για «πολύ σοβαρές απειλές» κατά της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Η Ευρωβουλή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι οποίες απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση. Αυτές οι σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται σε ψήφισμα καταπέλτη που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές.

Mechanical Solutions

Ευρωβουλή: Απειλές και επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ανησυχία για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ

Η Ευρωβουλή, αφού εξέτασε θέματα πολυφωνίας των ΜΜΕ και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες που αφορούν στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις- προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς- παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει ανησυχίες για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και για την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Η Ευρωβουλή ζητά να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού

Με το ίδιο ψήφισμα, η Ευρωβουλή καταδικάζει την «παράνομη εργαλειοποίηση του όρου “απειλή για την εθνική ασφάλεια”, για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μετά το σκάνδαλο «Predatorgate» οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί μηχανισμοί και να γίνουν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Επίσης, ζητούν να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.

Στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

«Υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία»

Η Ευρωβουλή τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Ακόμα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τη μεταχείριση των μεταναστών, τις συστηματικές επαναπροωθήσεις, όπως και για τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως τις εκστρατείες δυσφήμισης και τη δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωβουλή για το δυστύχημα στα Τέμπη

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη, η Ευρωβουλή αναφέρει ότι «φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας» και εκφράζει ανησυχία για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με βάση όλα αυτά, η Κομισιόν «θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, με βάση την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Επιπλέον, ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2023 σημειώνει ανησυχητική πτώση για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button