Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλέχθηκε το προεδρείο του νέου δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

Στόχος του δικτύου η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΕΝ για να μπορεί να προχωρήσει σε μελέτες και έργα μεταξύ άλλων.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Με την συμμετοχή πλέον των 100 Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων – Μελών του, το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» πραγματοποίησε την Α’ Γενική Συνέλευσή του, στις 29 Μαΐου 2024, στο χώρο που στεγάζεται το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ, στην Αργυρούπολη.

Το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ελ.Δ.Α.Π. αποτελείται από τους:

NOVA
 • Γιάννη Κωνσταντάτο, Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Πρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.)
 • Ισίδωρο Μάδη, Δήμαρχο Παιανίας, Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.)
 • Ανδρέα Στεργίου, Δήμαρχο Αργιθέας
 • Γιάννη Ζαμπούκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
 • Παρασκευά Παπαγεωργίου, Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου
 • Θεόφιλο Μιχαλάτο, Δήμαρχο Αργοστολίου
 • Αναστάσιο Χρόνη, Δήμαρχο Επιδαύρου
 • Αθανάσιο Ζεκεντέ, Δήμαρχο Λοκρών
 • Γεώργιο Τσαπουρνιώτη, Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
 • Γιάννη Μαλανδράκη, Δήμαρχος Πλατανιά
 • Ιωάννη Μαλλίνη, Δήμαρχο Σιθωνίας

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Αναστασία Χαλκιά, Δήμαρχος Κασσάνδρας, Γεώργιος Εμμανουήλ, Δήμαρχος Πολυγύρου, Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, και Γεώργιος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών.

Το  νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε Πρόεδρο, τον Γιάννη Κωνσταντάτο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης, Αντιπρόεδρο, τον Ανδρέα Στεργίου Δήμαρχο Αργιθέας και Γραμματέα, τον Ιωάννη Μαλλίνη Δήμαρχο Σιθωνίας.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργίας του Ελ.Δ.Α.Π., αναφέρθηκε στην επείγουσα αναγκαιότητα του κοινού εγχειρήματος μικρότερων και μεγαλύτερων δήμων της Ελλάδας που ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Kοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές

Βασικός σκοπός του Ελ.Δ.Α.Π. είναι να αναπτυχθεί στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, στοχεύοντας στην στήριξη και την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Mechanical Solutions

Μεταξύ των άλλων, επεσήμανε ότι: «Η λογική μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ασπίδα για τους κινδύνους που απειλούν τις πόλεις μας και παράλληλα να εξασφαλίσουμε μια προνομιακή σχέση με το κράτος στα θέματα διαχείρισης δασών και πολιτικής προστασίας».

Η πρωτοβουλία του δικτύου, όπως τόνισε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, «έχει ως αφετηρία της, τις μεγάλες επιτυχίες που κατέγραψε ο Σ.Π.Α.Υ. τα τελευταία 4 χρόνια στον τομέα της πρόληψης, οι οποίες τον καθιστούν πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων εφαρμογών στην δασοπροστασία, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέσω του δικτύου το μοντέλο συνεργασίας – λειτουργίας του ΣΠΑΥ, να καθιερωθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Ο Πρόεδρος του Ελ.Δ.Α.Π. έθεσε ως προτεραιότητα την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ελ.Δ.Α.Π. και του ΥΠΕΝ, με την οποία θα δοθεί στο δίκτυο η δυνατότητα να προχωρήσει σε:

 • Μελέτες και Έργα Προστασίας Δασών, Δασικής Αναψυχής, Κατασκευής μονοπατιών, Αθλητικών εγκαταστάσεων
 • Δράσεις Παρακολούθησης (monitoring) και επιτήρησης συμβάντων πυρκαγιών, Παρακολούθησης της υγείας του δάσους, μέσω συστήματος παρακολούθησης  δεικτών, Ελέγχου Πανίδας (Αγριογούρουνα).
 • Δράσεις Διαχείρισης Δασών και Παραγόμενης Βιομάζας
 • Δράσεις Οργάνωσης και λειτουργίας εθελοντικών ομάδων φύλαξης και επέμβασης,
 • Δημιουργία και Λειτουργία Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι: «Χαιρετίζω και υποστηρίζω προσωπικά αυτή την προσπάθεια, η οποία θα έχει και την υποστήριξη της κυβέρνησης. Είναι εξαιρετική, είναι πολύ σοβαρή, είναι εμπεριστατωμένη, έχει σχέδιο και θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Στο Ελ.Δ.Α.Π. συμμετέχουν ήδη 107 Δήμοι, ενώ πλέον των 35 ακόμα δήμων ετοιμάζονται να ενταχθούν σε αυτό. Μια νέα ημέρα ξημερώνει για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον Πρόεδρο του Ελ.Δ.Α.Π. να ξεκινά σειρά επισκέψεων σε όλες τις περιοχές του δικτύου, με πρώτους σταθμούς τα Μετέωρα και το Βελβεντό!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button