L Maris

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν τα νέα προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Το επόμενο διάστημα έρχονται oι νέες δράσεις κατάρτισης της ΔΥΠΑ για συνολικά 130.000 πολίτες με αιχμή τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Στόχος, σύμφωνα με το διοικητή του φορέα Σπύρο Πρωτοψάλτη είναι έως το 2025 να έχουν πιστοποιηθεί 500.000 άνεργοι και εργαζόμενοι – εκ των οποίων το 68% γυναίκες σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες- ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς πίνακες που καταγράφουν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς της ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων.

Τα κονδύλια που θα διατεθούν αγγίζουν το 1 δισ. € μόνο για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ενώ συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετεύσει στην Ελλάδα πόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων θέτοντας ως στόχο το 60% των ενηλίκων να μπει σε πρόγραμμα δια βίου μάθησης μέχρι το 2030.

Το χρονοδιάγραμμα έναρξης των νέων προγραμμάτων έχει ως εξής:

NOVA

1. Κατάρτιση 50.000 χιλ. ανέργων και εργαζόμενων σε πράσινες δεξιότητες για τον Μάρτιο 2024,

2. AI training (τεχνητή νοημοσύνη) για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους τον Μάιο του 2024,

Mechanical Solutions

3. Το Μάιο του 2024 ξεκινά η κατάρτιση 1000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες (advance digital skills) ενώ μετά το τέλος της κατάρτισης προβλέπεται η τοποθέτηση τους σε θέση εργασίας

4. digital and green certificates για 30.000 ανέργους τον Ιούνιο του 2024,

5. επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους τον Ιούνιο του 2024,

6. κατάρτιση σε πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους και εργαζόμενους τον Σεπτέμβριο του 2024,

7. κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους τον Σεπτέμβριο του 2024,

Τα προγράμματα προβλέπουν εκπαίδευση από 80 έως 120 ώρες με voucher το οποίο θα κυμαίνεται από 600 έως 1000 ευρώ ανάλογα με το πρόγραμμα και τις ώρες κατάρτισης.

Ήδη 260.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν λάβει πιστοποιήσεις. Από αυτούς το 68% ήταν γυναίκες, 69% επέλεξαν προγράμματα που αφορούσαν σε ψηφιακές δεξιότητες, το 50% ήταν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 42% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 58% των καταρτιζόμενων ζουν εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης 36.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα τεχνολογικών κολοσσών με τους οποίους συνεργάζεται η ΔΥΠΑ, Microsoft, Cisco, Amazon, Huawei, Coursera και Google.

Η ΔΥΠΑ έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με δήμους, συνεταιρισμούς και πανεπιστήμια, όπως επίσης σε συνεργασίες με εταιρείες και σε δράσεις Open Day των επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται έχουν ιδρυθεί το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, η ψηφιακή πύλη δεξιοτήτων και το Εθνικό μητρώο παρόχων συνεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που προσφέρει παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Διαθέτει 143 εκατομμύρια ευρώ για κτιριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενώ έχει ξεκινήσει επτά πειραματικές σχολές στον τουρισμό σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το ΙΝΣΕΤΕ για εκπαίδευση των μαθητών σε εργασία σε ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button