Europlan

Xaritakis
Debate
ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σήμερα στο Mega και αναφέρθηκε στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, στην επόμενη ημέρα για τους συνταξιούχους αλλά και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέγιστο όριο εργασίας, το οποίο πλέον θα μπορεί να μεταφράζεται σε μία σύμβαση πλήρους απασχόλησης και μία μερικής απασχόλησης.

«Τα ένσημα θα μετράνε στο ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Κάποιος που δουλεύει τα τελευταία 10 χρόνια και έχει μία σύμβαση 8ωρη και μία μερικής απασχόλησης, αυτό ήταν παράνομο. Μέχρι αυτό το νομοσχέδιο, ήταν παράνομο, μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν «αυτό θα γίνεται νόμιμο δηλαδή από εδώ και πέρα», ο υπουργός Εργασίας απάντησε καταφατικά.

“IN_AND_OUT

«Αυτό το νομοσχέδιο έχει ειλικρίνεια στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπήρξαν πρωτοσέλιδα για τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου. Ρωτάω τώρα, δεν έχετε ακούσει καθόλου για εταιρείες catering που παίρνουν έκτακτο προσωπικό, οι οποίοι αναγκαστικά πάνε και πληρώνονται μαύρα; Δεν το ξέρετε αυτό από εμένα το ακούτε;», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε:

Ειδικότερα, ο υπουργός επισήμανε: «Μέχρι τώρα μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Άρα μία σύμβαση πλήρους απασχόλησης και μία σύμβαση μερικής απασχόλησης θα μπορείς να κάνεις αφού ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο».

Mechanical Solutions

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η πλήρης σύμβαση και η σύμβαση μερικής απασχόλησης επιτρέπουν να μην πειραχτεί το όριο ελάχιστης ξεκούρασης ενός εργαζομένου που είναι οι 11 ώρες. Στην επισήμανση του δημοσιογράφου γιατί κάποιος να μην μπορεί να εργαστεί στον ίδιο εργοδότη 8+4 ώρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «αυτό είναι υπερωρία και θα πρέπει να πληρωθεί παραπάνω χρήματα. Ίσα ίσα αυτό πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό για να μη γίνεται αυτό το πράγμα».

«Στόχος μας είναι να γίνουν οι εργασιακές σχέσεις πιο ειλικρινείς μεταξύ μας. Έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στα αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και το κάνουμε με ένα οργανωμένο τρόπο», ανέφερε επιπλέον, εξηγώντας πως μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 6 μηνών, οι συμβάσεις θα γίνονται αορίστου χρόνου.

«Από το 2010 στην Ελλάδα μέχρι τους 12 μήνες, εάν σε απολύσει ένας εργοδότης δεν παίρνεις αποζημίωση. Με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να σε απολύσει χωρίς κανένα λόγο στους 12 μήνες. Αυτό θα αλλάξει, θα γίνει 6 μήνες. Μετά τους 6 μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση. Μέχρι τους 12 μήνες εργασίας δεν θα πάρεις αποζημίωση, αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί να σε απολύσει τόσο εύκολα μετά το δεύτερο εξάμηνο», είπε.

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον τουρισμό, τονίζοντας πως φέτος οι ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα ήταν τεράστιες και άγγιξαν τις 60.000 παρόλο που οι μισθοί στον κλάδο είναι πλέον αρκετά υψηλοί.

Άδωνις Γεωργιάδης: Σύνταξη με ένα κλικ τα επόμενα 3-4 χρόνια

Ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους, τονίζοντας πως η σύνταξη με ένα «κλικ» είναι ένας στόχος του «όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος». Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό είναι κάτι που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πιστεύω πως αν μείνω μέχρι το τέλος της τετραετίας στο υπουργείο, θα το δω να έχει υλοποιηθεί».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την οποία επισήμανε πως αποτελεί ήδη καθημερινότητα για τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος να είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις.

«Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανέναν, θα είναι όλα διάφανα. Είμαστε σε ένα γόνιμο διάλογο με κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με σωστό τρόπο», εξήγησε.

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως για κάθε κλάδο θα εκδοθούν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ώστε να εφαρμοστούν σωστά και λειτουργικά.

«Στην επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα, η υποδηλωμένη εργασία θα έχει πρόστιμο σαν να είναι μαύρη. Σήμερα εάν μπει η Επιθεώρηση Εργασίας σε μία επιχείρηση και βρει ανασφάλιστο εργαζόμενο, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ. Είναι υψηλό πρόστιμο και αυτό οδήγησε στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

Εάν τον βάλει όμως μειωμένο ωράριο και τον έχει 10 ώρες να εργάζεται και τον βρει η Επιθεώρηση Εργασίας, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Άρα πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακινήσει τον εργαζόμενο από τη σφαίρα της μαύρης εργασίας στην αδήλωτη», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button