ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης το Πάσχα – Εφοδοι σε ιδιωτικούς χώρους

Την αντίστροφη μέτρηση για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας σηματοδοτούν  κυρίως τα δύο επιπλέον μέτρα στα πλαίσια της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Μεγάλο Σάββατο εξαιτίας, επίσης, και της απείθαρχης συμπεριφοράς της μειονότητας του πληθυσμού, όπως είπε ο ίδιος.

caffeine adv 2021

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό ανακοίνωσε ότι από το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρα του Πάσχα, επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Διπλασιάζεται το πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων/ για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση για την παροχή βοήθειας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνεται αυστηρότατος έλεγχος για τη μετακίνηση για παροχή βοήθειας (επιλογή 4).

neratzoulis neo

Οπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, όσοι δηλώνουν ότι θα μετακινηθούν για αυτή την αιτία θα ελέγχονται ενδελεχώς.

Η παράνομη χρήση της εν λόγω μετακίνησης θα συνεπάγεται με πρόστιμο 400 ευρώ, ενώ για όσους είναι σε αυτοκίνητο θα τιμωρείται με 150 ευρώ ο συνοδηγός και θα αφαιρούνται πινακίδες.

Σχεδιασμός

Την ίδια ώρα, οι Αρχές θέτουν σε εφαρμογή τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η αποφυγή συναθροίσεων σε ιδιωτικούς χώρους (σπίτια, πυλωτές  και εξοχικά)  την Κυριακή του Πάσχα για το σούβλισμα του οβελία αλλά και την επόμενη ημέρα.

Αστυνομικοί λένε ότι δε θα υπάρξει καμία ανοχή εάν διαπιστωθούν φαινόμενα συγκεντρώσεων πολλών ατόμων διαφόρων οικογενειών  σε αυλές οικιών, πυλωτές πολυκατοικιών κοκ. Μάλιστα, όπως είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αν φανεί ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.

«Η εμπειρία μας από την εικόνα των τελευταίων ημερών είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι για ο,τιδήποτε προτείνουν οι ειδικοί της Υγείας» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Μάλιστα, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία» ανέφερε αστυνομικός.

Drone και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων, και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drone και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η χρήση των εναέριων μέσων πάντως  αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι’ αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button