Europlan

Xaritakis
Debate
ΕΛΛΑΔΑ

Από το 2026 θα είναι άκυρες οι παλιές ταυτότητες – 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η έκδοση των νέων!

Τι είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τις ταυτότητες, τα τσιπάκια και τα συλλαλητήρια -Πώς θα εκδίδεται η νέα ταυτότητα

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές, τόνισε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

“IN_AND_OUT

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov σε 370 σημεία σε όλη της.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ,

Mechanical Solutions

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Άσκοπες οι διαμαρτυρίες και οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961.

«Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες καλώντας την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Η κατάσταση στον Έβρο

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί η κυβέρνηση οποιοδήποτε αντικαθιστά την πολιτεία» τόνισε ο κ Οικονόμου αναφερόμενος στα περιστατικά με τους «πολιτοφύλακες» στον Έβρο. « Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αδυσώπητος» υπογράμμισε ενδεικτικά και πρόσθεσε «όποιος επιχειρήσει να υποκαταστήσει την αστυνομία θα συλλαμβάνεται και θα οδηγείται στη δικαιοσύνη».

Για τις ροές μεταναστών ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχει από την αρχή του χρόνου αποτραπεί η είσοδος σε πάνω από 110.000 ανθρώπους ενώ έχουν γίνει 515 συλλήψεις διακινητών.

Επιθέσεις σε δημοσιογράφους

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στα περιστατικά βίας που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι κ.κ. Βαξεβάνης και Παπαχρήστος τονίζοντας ότι «οι υπαίτιοι υπόκεινται σε νόμους χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button