Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΡΟΣΩΠΑ

Μαχσά Αμινί: Τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Ζαχάροφ

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Η Ιρανή Μαχσά Αμινί τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Ζαχάροφ, όμως το ιρανικό καθεστώς δεν επέτρεψε στην οικογένειά της να παραστεί στην απονομή, στο Στρασβούργο.

Η απονομή του βραβείου Ζαχάροφ έγινε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ωστόσο η οικογένεια της Μαχσά Αμινί δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών», καθώς της απαγορεύθηκε και μάλιστα την τελευταία στιγμή, να ταξιδέψει από το Ιράν.

Mechanical Solutions

Τελικά το βραβείο παρέλαβε ο δικηγόρος της μητέρας της Μαχσά Αμινί, της Μοζγκάν Εφτεχαρί, ο Σαλέχ Νικμπάχτ, ο οποίος διάβασε το μήνυμά της. «Θα ήθελα να μπορούσα να είμαι παρούσα στην αξιότιμη συνέλευσή σας για να εκπροσωπήσω όλες τις γυναίκες της χώρας μου και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την απονομή του βραβείου Ζαχάροφ. Δυστυχώς μας αρνήθηκαν την ευκαιρία αυτή, σε παραβίαση όλων των νομικών και ανθρώπινων κριτηρίων». Αναφερόμενη στην κόρη της, η Μοζγκάν Εφτεχαρί τη συνέκρινε με την Ιωάννα της Λωραίνης, υπογραμμίζοντας πως «η ζωή της αφαιρέθηκε άδικα». «Είμαι πεπεισμένη ότι το όνομά της, δίπλα σε εκείνο της Ιωάννας της Λωραίνης, θα παραμείνει ένα σύμβολο ελευθερίας».

Από την πλευρά του, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδίκασε την απόφαση του ιρανικού καθεστώτος να εμποδίσει τους συγγενείς της Μαχσά Αμινί να βρεθούν στη Γαλλία, δηλώνοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο τους μεταχειρίσθηκαν είναι ένα νέο παράδειγμα του τι αντιμετωπίζει καθημερινά ο ιρανικός λαός». Συμπλήρωσε πως «το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών του Ιράν στη μάχη τους για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα τα σταματήσει κανείς. Οι φωνές τους δεν μπορούν να φιμωθούν».

Περισσότεροι από 100 ευρωβουλευτές υπέγραψαν ανοικτή επιστολή που καταγγέλλει την απόφαση των ιρανικών αρχών, η οποία έχει στόχο, σύμφωνα με τους ίδιους, να «φιμώσει» την οικογένεια της Μαχσά Αμινί «εμποδίζοντάς την να καταγγείλει τη σκανδαλώδη καταπίεση των δικαιωμάτων των γυναικών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Να σημειωθεί πως το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάροφ. Απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Σύμβολο ελευθερίας η Μαχσά Αμινί

Η Μαχσά Αμινί απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 22 ετών, τρεις ημέρες αφού συνελήφθη από την ιρανική αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα της, κάτι που ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας στο Ιράν επιβάλλει στις γυναίκες. Ο θάνατός της προκάλεσε μήνες διαδηλώσεων εναντίον των Ιρανών πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών. Αποτέλεσμα ήταν η Μαχσά Αμινί να γίνει σύμβολο ελευθερίας αλλά και σύμβολο της μάχης εναντίον της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν μαντίλα. Η καταστολή αυτού του κινήματος προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις.

Μετά τις διαδηλώσεις και την καταστολή τους από το ιρανικό καθεστώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε επανειλημμένως τη δεινή κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2022 οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια σε Ιρανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο της Μαχσά Αμινί όσο και στην καταστολή των κινητοποιήσεων.

Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2023 οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις ενάντια στο ιρανικό καθεστώς και να χαρακτηρίσει το «Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» τρομοκρατική οργάνωση. Τον Νοέμβριο του 2023 το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά γυναικών και υπερασπιστών των δικαιωμάτων τους στο Ιράν, καθώς και την αυθαίρετη κράτηση πολιτών της ΕΕ. Στο ίδιο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα της ΕΕ για τη στήριξη των βραβευθέντων με τα βραβεία Ζαχάροφ και Νόμπελ.

Υπενθυμίζεται ότι η απονομή του βραβείου Ζαχάροφ έγινε δύο ημέρες έπειτα από εκείνη του Νόμπελ Ειρήνης στην αγωνίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, που δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στη βράβευσή της καθώς είναι έγκλειστη στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης. Τελικά το βραβείο παρέλαβαν τα δύο παιδιά της.

Το κίνημα «Γυναίκα Ζωή Ελευθερία», που επίσης βραβεύτηκε με το βραβείο Ζαχάροφ, αντιπροσώπευσαν σήμερα στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου δύο Ιρανές. Πρόκειται για την Αφσούν Νατζαφί, η αδελφή της οποίας, η Χαντίς, σκοτώθηκε το Σεπτέμβριο του 2022, στα 22 χρόνια της, στη διάρκεια διαδήλωσης στη μνήμη της Μαχσά Αμινί. Η δεύτερη ήταν η Μερσεντέχ Σαχινκάρ, η οποία τραυματίσθηκε στο μάτι στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του ιρανικού καθεστώτος τον Οκτώβριο 2022. Και οι δύο έφυγαν φέτος από το Ιράν.

Η Μερσεντέχ Χασινκάρ, η οποία ζει πλέον στη Γερμανία, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως «Είμαστε εδώ εξ ονόματος όλων των γυναικών. Έχουμε απαυδήσει με το ιρανικό καθεστώς». Από την πλευρά της, η Αφσούν Νατζαφί κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στο ιρανικό καθεστώς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει μη υποχρεωτικές αποφάσεις με τις οποίες έχει καταδικάσει την καταστολή των διαδηλωτών από το ιρανικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι με το βραβείο Ζαχάροφ είχε τιμηθεί «ο θαρραλέος ουκρανικός λαός» που αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button