ΠΡΟΣΩΠΑ

Ευάγγελος Ζάππας

Με τη διαθήκη του όρισε να χτισθεί το Ζάππειο Μέγαρο και χρηματοδότησε τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων. Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

caffeine adv2020b

Ο Ευάγγελος Ζάππας γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβο της σημερινής Αλβανίας, το 1800. Το χωριό ανήκε στην επαρχία Τεπελενίου, πατρίδα του Αλή Πασά.

Σε ηλικία 13 ετών, στρατολογήθηκε από τον Αλή Πασά και στάλθηκε σε ένα φρούριο κοντά στα Γιάννενα. Με τη συμμαχία των Σουλιωτών με τον Αλή, ο Ζάππας εντάχθηκε στο στρατό του Μάρκου Μπότσαρη. Έγινε υπασπιστής του και τον ακολούθησε.

neratzoulis neo

Μετά το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, ο Ζάππας πολέμησε με τον Κωνσταντίνο Μπότσαρη, αδελφό του Μάρκου  και στη συνέχεια με τον στρατηγό Νικόλαο Ζέρβα, τον Λάμπρο Βέικο, τον Γκούρα, με συναγωνιστή τον Μακρυγιάννη, τον Νοταρά και τον Πανουργιά.

Το 1824, έγινε ταξίαρχος και διοίκησε τα Βλαχοχώρια των Σαλώνων. Στο τέλος της επανάστασης αρνήθηκε τη χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες της Επανάστασης και μετανάστευσε  στο Βουκουρέστι το 1831.

Ο Ζάππας εγκαταστάθηκε στη Βλαχία και φρόντισε να αποκτήσει σχέσεις με τους άρχοντες και τους ηγούμενους των ελληνικών μοναστηριών, οι οποίοι διαχειρίζονταν τα μοναστηριακά κτήματα. Νοίκιασε και εκμεταλλεύτηκε μοναστηριακά κτήματα στην περιοχή της Γιαλόμιτζας, κοντά στο Βουκουρέστι. Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα. Έχοντας την οικονομική δυνατότητα έκανε μια σειρά από ευεργεσίες στη Ελλάδα.

Το 1863 ο Ευάγγελος Ζάππας  προσβλήθηκε από ψυχική νόσο. Πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1865 στο Μπροστένι, και ο εξάδελφός του Κωνσταντίνος στις 20 Ιανουαρίου του 1892 στο Μαντόν της Γαλλίας. Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους το διέθεσαν για κοινωφελείς και εθνικούς σκοπούς και στην ιδιαιτέρα πατρίδα τους.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button